Πολωνία-Ουγγαρία: «Μπλοκάρουν» τα γαλλικά σχέδια για τη φορολογία εταιρειών

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ δήλωσε ότι επιθυμεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των υπουργών έως τον Μάρτιο του 2022, ώστε η οδηγία να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2023. [European Union]

Η οδηγία της ΕΕ για την εφαρμογή ενός ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εταιρειών 15% δέχεται την αντίσταση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες επιμένουν να τη συνδέσουν με ένα άλλο μέρος της φορολογικής συμφωνίας του ΟΟΣΑ του Οκτωβρίου 2021. Η πρόκληση θέτει υπό αμφισβήτηση τον στόχο της γαλλικής κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας έως τον Μάρτιο του 2022.

Την Τρίτη (18 Ιανουαρίου), οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την οδηγία που πρότεινε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο, μετά τη διεθνή συμφωνία του Οκτωβρίου για την καθιέρωση του ελάχιστου πραγματικού συντελεστή εταιρικού φόρου 15%.

Η συμφωνία του Οκτωβρίου βασίστηκε σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας ανακατανέμει ένα μέρος των φόρων που καταβάλλουν οι μεγάλες και ιδιαίτερα κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις από τη δικαιοδοσία της έδρας τους στη δικαιοδοσία στην οποία πραγματοποιείται ο κύκλος εργασιών. Ο δεύτερος πυλώνας εισάγει έναν ελάχιστο πραγματικό συντελεστή εταιρικού φόρου 15%.

Ενώ για τον πρώτο πυλώνα δεν έχει ακόμη επιτευχθεί τεχνική συμφωνία σε επίπεδο ΟΟΣΑ, ο δεύτερος πυλώνας μπορεί ήδη να εφαρμοστεί από τους υπογράφοντες τη φορολογική συμφωνία του ΟΟΣΑ. Σημειώνεται ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι μεταξύ των υπογραφόντων.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η γαλλική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, επιθυμούν να εφαρμόσουν την οδηγία το συντομότερο δυνατό.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ δήλωσε ότι επιθυμεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των υπουργών έως τον Μάρτιο του 2022, ώστε η οδηγία να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2023.

«Για την αξιοπιστία όλων μας σε αυτό το τραπέζι […], είναι σημαντικό να εγκρίνουμε γρήγορα αυτή την οδηγία», δήλωσε στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Αξιοπιστία ή μόχλευση;

Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της Πολωνίας και της Ουγγαρίας διαφώνησαν. Φοβούνται ότι η πολύ γρήγορη κίνηση όσον αφορά τον ελάχιστο φόρο επί των επιχειρήσεων μπορεί να θέσει την ΕΕ σε ασθενέστερη θέση για να απαιτήσει την εφαρμογή του πυλώνα 1 της φορολογικής συμφωνίας του ΟΟΣΑ.

«Ο πυλώνας 1 και ο πυλώνας 2 είναι εγγενώς συνδεδεμένοι και δεν βλέπουμε καμία δυνατότητα διαχωρισμού τους εντός της ΕΕ», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Ταντέους Κοσίνσκι στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.

«Πρέπει να επιμείνουμε στη θέσπιση νομικών εγγυήσεων ώστε να εφαρμόζονται και οι δύο πυλώνες», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι δύο πυλώνες πρέπει να συνδεθούν νομικά.

Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλι Βάργκα, υποστήριξε το πολωνικό επιχείρημα.

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει στην εφαρμογή του δεύτερου πυλώνα ανεξάρτητα από τις διεθνείς εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή του πρώτου πυλώνα, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την πολιτική επιρροή [της ΕΕ] στις τρίτες χώρες για την αποτελεσματική εφαρμογή του πρώτου πυλώνα», δήλωσε.

Απαιτείται ομοφωνία

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Λε Μερ υποστήριξε ότι παρόλο που ο πρώτος και ο δεύτερος πυλώνας αποτελούν πακέτο, υπάρχουν σημαντικές νομικές διαφορές μεταξύ των δύο πυλώνων. Επιπλέον, επαναβεβαίωσε τον στόχο να εφαρμοστούν και τα δύο μέρη της συμφωνίας του ΟΟΣΑ έως τον Ιανουάριο του 2023.

Καθώς η οδηγία αφορά φορολογικά θέματα, θα χρειαστεί την ομόφωνη στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να περάσει και να τεθεί σε ισχύ.

Εκτός από την Πολωνία και την Ουγγαρία, η Μάλτα και η Εσθονία εξέφρασαν επίσης αμφιβολίες σχετικά με την οδηγία για τον ελάχιστο φόρο.

Εν τω μεταξύ, η Ιρλανδία υποστήριξε την οδηγία, παρόλο που εδώ και καιρό ήταν αντίθετη με τη συμφωνία σε επίπεδο ΟΟΣΑ.