Πόλη «φάντασμα» η Κωνσταντινούπολη λόγω της δραματικής μείωσης των τουριστών

Κωνσταντινούπολη [Wikimedia]

Οι τουρίστες είναι τόσο λιγοστοί που τα βήματά τους ακούγονται σαν κρότος στους άδειους εμπορικούς δρόμους. Σχεδόν μια βδομάδα μέτα τις φονικές βομβιστικές επιθέσεις, είναι τρομακτικά ήσυχα στην Κωνσταντινούπολη.

Για τους ανθρώπους που εργάζονται στην άλλοτε ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία, το μπαράζ επιθέσεων της Τρίτης (28 Ιουνίου) αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα σε μια βιομηχανία που ήδη παραπέει από μια σειρά επιθέσεων αυτή τη χρονιά.

«Είναι καταστροφικό», είπε ο Orhan Sonmez καθώς στεκόταν απεγνωσμένα προσφέροντας περιηγήσεις στην Αγία Σοφιά.

«Είμαι ξεναγός όλη μου τη ζωή. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή και δεν ξέρουμε αν μπορούμε να συνεχίσουμε. Είναι τραγικό.»

Τα εστιατόρια στην τουριστική περιοχή είναι άδεια και δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων προσφέρονται σε εξευτελιστικές τιμές.

Επίσης, το γεγονός ότι πολλοί Κωνσταντινοπολίτες έχουν φύγει από την πόλη για το Μπαϊράμι, την εθνική γιορτή που ξεκίνησε το Σάββατο (2 Ιουλίου), συμβάλλει στην αίσθηση ότι η Κωνσταντινούπολη μοιάζει πλέον με πόλη-φάντασμα.

«Άτυχη κλήρωση»

19 ξένοι ήταν μεταξύ των 45 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, και αναλυτές λένε ότι η επίθεση μπορεί να ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια αποδυνάμωσης του τουρκικού κράτους χτυπώντας την τουριστική βιομηχανία του.

Η ομάδα είχε ήδη κατηγορηθεί τον Ιανουάριο για μια έκρηξη αυτοκτονίας κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 Γερμανοί στο Sultanahmet, ενώ 3 Ισραηλινοί και ένα Ιρανός σκοτώθηκαν το Μάρτιο στον εμπορικό δρόμο Istiklal.

Η ΤΑΚ, μια ριζοσπαστική Κουρδική οργάνωση, η οποία έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις στην Τουρκία φέτος, επίσης προειδοποίησε τους ξένους τουρίστες να μείνουν μακριά αφού σκότωσε 11 ανθρώπους σε μια βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο τον Ιούνιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και άλλες χώρες προειδοποίησαν τους υπηκόους τους για τις απειλές κατά της Τουρκίας.

Όσοι εξακολουθούν να έρχονται δηλώνουν ότι απολαμβάνουν την ηρεμία και ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα.

«Φοβούνται πλέον να εργαστούν στην Κωνσταντινούπολη»

Τον Μάιο, η Τουρκία υπέστη τη χειρότερη πτώση σε επισκέψεις εδώ και 22 χρόνια και βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Αυτό ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της ρωσικής απαγόρευσης στα τουρκικά πακέτα διακοπών που η Μόσχα επέβαλε λόγω μιας διπλωματικής διένεξης.

Η απαγόρευση άρθηκε την περασμένη βδομάδα και θα αποτελέσει μια ώθηση για την τουριστική βοιμηχανία στο σύνολό της, αν και οι Ρώσοι δείχνουν προτίμηση στα πακέτα all-inclusive στα τουρκικά παράλια παρά στην Κωνσταντινούπολη.

Πολλοί ανησυχούν ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί και αυξηθεί η μείωση της τουριστικής κίνησης πολλά μαγαζιά θα κλείσουν, όπως είπε ο Ismail Celebi, ο οποίος σκέφτεται να μετακομίσει καθώς δεν βγάζει πλέον χρήματα.

«Οι Κινέζοι, παρόλο που ξοδεύουν μεγάλα ποσά, δεν είναι αρκετοί. Χρειαζόμαστε Αμερικανούς, Ευρωπαίους», είπε.

Δήλωσε ότι δεν κατηγορεί τους ανθρώπους καθώς και ο ίδιος φοβάται πλέον να δουλεύει εκεί.

 

X