Παρελθόν η τηλεργασία για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Tο ποσοστό των εργαζομένων που δηλώθηκαν τον μήνα Αύγουστο, μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ δείχνει ότι απασχολούνται σε καθεστώς τηλεργασίας μόνο το 5%. [EPA-EFE/LAURENT GILLIERON]

Πολύ χαμηλά είναι τα  ποσοστά εργαζομένων σε καθεστώς της τηλεργασίας, που καταγράφονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Το ποσοστό των εργαζομένων που δηλώθηκαν τον μήνα Αύγουστο δείχνει ότι απασχολούνται σε καθεστώς τηλεργασίας μόνο το 5%.

Οι τηλεργαζόμενοι που καταγράφηκαν τον Αύγουστο του 2021 μόνο στο νομό Αττικής ανέρχονται στις 122.082, ποσοστό 5,2% επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού των 2.346.701. Είναι εντυπωσιακό ότι σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα ο συνολικός ο αριθμός των τηλεργαζόμενων ανήλθε μόλις σε 14.002, εκ των οποίων 9.0370 στην κεντρική Μακεδονία, 1.334 στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 899 στην Κρήτη ενώ σε ολόκληρη την Πελοπόννησο με καθεστώς τηλεργασίας απασχολούνται μόλις 185 άτομα.

Πλέον το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων επισημαίνουν, ότι το καθεστώς της τηλεργασίας χρησιμοποιείται πλέον από μεγάλες επιχειρήσεις κυρίως παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας, τράπεζες αλλά και επιχειρήσεις με εμπορικές δραστηριότητες. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει έλεγχος για το αν και πόσοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να τηλεργάζονται, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν τηρείται ο νόμος και οι παροχές προς τους εργαζόμενους.

Ακόμη από την πλευρά των τηλεργαζόμενων εγείρονται πολλές ενστάσεις για το κατά πόσο μπορούν οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας να ελέγξουν την εφαρμογή των νέων διατάξεων, πέρα από τον πραγματικό αριθμό όσων βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας, αλλά και τις ακριβείς ώρες που απασχολούνται καθημερινά, προκειμένου να εξισορροπήσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή τους ζωή.

Μάλιστα υπάρχουν επιχειρήσεις που για να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, απασχολούν τους εργαζόμενους τους σε καθεστώς τηλεργασίας μερικές ημέρες την εβδομάδα, χωρίς αυτό να δηλώνεται πουθενά και ασφαλώς χωρίς να λαμβάνουν κάποιο έξτρα επίδομα για το κόστος εξοπλισμού που τους είναι απαραίτητο.