Ο Μακρόν επαινεί το Γιούνκερ για την κοινωνική πολιτική του

Μακρόν και Γιούνκερ [European Commission]

Ο Εμμανουέλ Μακρόν εξέπληξε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με το ενδιαφέρον του για τις κοινωνικές πολιτικές κατά την πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαϊκές κοινωνικές και εργατικές πολιτικές είναι συχνά η πηγή έντονων διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αλλά ο Μακρόν και ο Γιούνκερ ταυτίζονται, τουλάχιστον σε ορισμένα κοινωνικά ζητήματα. “Είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης ξεκινά με την εξέταση ενός τέτοιου θέματος όταν μιλάει μαζί μου”, είπε χθες (25 Μαΐου) ο κ. Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο Γάλλο πρόεδρο.

Ο Μακρόν εκμεταλλεύτηκε την συνάντηση με τον Γιούνκερ για να παροτρύνει τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να “προχωρήσει” με ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την εργασία. Πιο στρατηγικά για τον εαυτό του, ο Μακρόν εκμεταλλεύτηκε τη συνέντευξη Τύπου με τον Γιούνκερ για να τονίσει πόσο σημαντικοί είναι οι κανόνες – λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. “Συμπίπτουν αρκετά με τις δικές μου ιδέες”, δήλωσε ο Μακρόν σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ για τους εργαζομένους.

“Έχουμε ανάγκη μια Ευρώπη η οποία προστατεύει τους ανθρώπους και αυτό θα δώσει νέα αξία στην Ευρώπη, διότι οι Ευρωπαίοι δεν την καταλαβαίνουν αλλιώς”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. Αρκετοί υποψήφιοι έφεραν το νομοσχέδιο στην προεδρική εκλογή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Η Επιτροπή πρότεινε πέρυσι μια νέα έκδοση της οδηγίας για τους αποσπασμένους εργαζομένους της ΕΕ, η οποία ρυθμίζει το χρονικό διάστημα που οι άνθρωποι που ζουν σε μια χώρα της ΕΕ μπορούν να εργαστούν στο εξωτερικό σε άλλο κράτος μέλος. Η Γαλλία είναι ο πιο ξεκάθαρος υποστηρικτής των κανόνων, η οποία υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητοι για να τερματίσουν το ντάμπινγκ από τους χαμηλότερης αμοιβής εργαζομένους που ταξιδεύουν από άλλες χώρες και θέτουν εκτός εργασίας τους ντόπιους.

Η Γαλλία φιλοξενεί το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αποσπασμένων εργαζομένων από άλλες χώρες της ΕΕ. Η χώρα σημείωσε αύξηση κατά 10,7% των αποσπασμένων εργαζομένων που έφθασαν στη Γαλλία από το 2010 έως το 2015. Μια ομάδα ανατολικών κρατών μελών αντιτάχθηκε έντονα στα σχέδια της Επιτροπής για την αναθεώρηση και συνέβαλε στην καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων. “Η απόσπαση εργαζομένων αυτή τη στιγμή είναι κάτι που αποδυναμώνει την ευρωπαϊκή ιδέα, τροφοδοτεί τους εξτρεμιστές και αναζωογονεί το μίσος απέναντι στους άλλους”, δήλωσε ο Μακρόν.

Οι υποστηρικτές του εργασιακού περιορισμού στους εργαζόμενους από άλλες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι χωρίς ρυθμίσεις, οι εργαζόμενοι μπορούν να παλέψουν να βρουν δουλειά στη χώρα τους αν ανταγωνίζονται με υποψήφιους από το εξωτερικό που θα εργάζονται για χαμηλότερες αμοιβές. “Η αρχή είναι αν κάνετε την ίδια δουλειά στον ίδιο τόπο, θα πρέπει να κερδίσετε την ίδια αμοιβή”, δήλωσε ο Γιούνκερ. “Νομίζω ότι δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικό ντάμπινγκ στην Ευρώπη και το ίδιο ισχύει και για το φορολογικό ντάμπινγκ. Μου αρέσουν τα πράγματα που πάνε μαζί και η καταπολέμηση του φορολογικού ντάμπινγκ πρέπει να περάσει με τον ίδιο βαθμό καταδίκης ».

Ο Μακρόν δήλωσε ότι ο Γιούνκερ θέλει να ενισχύσει τα μέτρα “παρακολούθησης” στο σχέδιο νόμου για τους αποσπασμένους εργαζομένους, το οποίο θα απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεργάζονται για την καταπολέμηση της απάτης και να εντοπίζουν τους ανθρώπους που δεν συμμορφώνονται με το νόμο. Η Γαλλία έχει πιέσει να περιληφθεί μια διαδικασία παρακολούθησης στο σχέδιο νομοθεσίας της ΕΕ.

Ο Γιούνκερ έχει συχνά μιλήσει για τους κατώτατους μισθούς και άλλες κοινωνικές πολιτικές. Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή πρότεινε αλλαγές στην πατρότητα και τη γονική άδεια της ΕΕ και ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει μια άλλη νομοθεσία σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν θα πρέπει να εφαρμόσει για να παρέχει στους εργαζόμενους σε επισφαλείς θέσεις απασχόλησης περισσότερες εγγυήσεις κοινωνικής προστασίας.

Η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία συντονίζει τις εργασίες των κρατών μελών σχετικά με τους νομοθετικούς φακέλους και τη στιγμή αυτή τηρεί η Μάλτα, δήλωσε ότι επιθυμεί να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις και να σφραγίσει μια συμφωνία μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με το νομοσχέδιο για τους αποσπασμένους εργαζόμενους μέχρι τον επόμενο μήνα .