Νέα έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την «προσθετικότητα» του Σχεδίου Γιούνκερ

Ο Γίρκι Κατάινεν [EBS]

Αμφισβήτηση επικρατεί σχετικά με την προστιθέμενη αξία του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, καθώς ανεξάρτητη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, προειδοποίησε ότι διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τη «συμπληρωματικότητα» του σχεδίου, ενώ υπάρχουν ανησυχίες και για παραγκωνισμό των υφιστάμενων επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, η συμβουλευτική εταιρεία Ernst & Young (ΕΥ) συνέταξε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), η οποία επισημαίνει ότι «η αγορά (ιδίως οι εθνικές τράπεζες προώθησης και οι δικαιούχοι) διατηρεί επιφυλάξεις για το εάν επιτυγχάνεται ο στόχος της προσθετικότητας».

Η αρχή της προσθετικότητας ορίζεται ως η κινητοποίηση πρόσθετων κεφαλαίων που «λιμνάζουν» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέσω της χρηματοδότησης σχεδίων με προφίλ υψηλότερου κινδύνου, κάτι το οποίο αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο του σχεδίου Γιούνκερ. Για το σκοπό αυτό, το ΕΤΣΕ παρέχει εγγύηση 21 δις ευρώ, προκειμένου να αντληθεί το ποσό τουλάχιστον 315 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις, κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

Η προειδοποίηση της EY ακολούθησε μετά από σειρά εκθέσεων οι οποίες αμφισβήτησαν την προσθετικότητα του Επενδυτικού Σχεδίου.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι υπάρχει κίνδυνος η πολλαπλασιαστική επίδραση του σχεδίου να «υπερεκτιμηθεί», ενώ υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για το εάν το ΕΤΣΕ θα μπορέσει να στηρίξει την πρόταση της Επιτροπής για παράταση του Σχεδίου μετά το 2018.

«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα για το εάν πληρούνται οι οικονομικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί στόχοι», ανέφερε ο Μιχαϊλς Κοσλόφς, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για τη γνωμοδότηση.

Οι ειδικοί επίσης διατηρούν έντονες επιφυλάξεις για το εάν τα έργα που χρηματοδοτούνται από την πρωτοβουλία της Επιτροπής έχουν προφίλ υψηλότερου κινδύνου. Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από το think tank Bruegel έδειξε ότι μόνο ένας τύπος έργου δεν θα έχει χρηματοδοτηθεί κατά το παρελθόν από την ΕΤΕπ, μία βιομηχανική μονάδα ανακύκλωσης του τιτανίου, το ECOTITANIUM.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εγγυήσεις του ΕΤΣΕ διοχετεύονται σε προτάσεις μεγαλύτερου ρίσκου, η έκθεση συνιστά την καλύτερη αποσαφήνιση και τον προσδιορισμό της έννοιας της προσθετικότητας, καθώς «ορίζεται διαφορετικά από τα εσωτερικά και εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη».

Β. Μόλτερερ: Ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ θα είναι διαφορετικός

Η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) σε συνδυασμό με τη χρήση άλλων χρηματοδοτικών μέσων για την επίτευξη του μέγιστου οικονομικού αντικτύπου, είναι πλέον ένα εγχείρημα αδιαμφισβήτητο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη Euractiv Σλοβακίας, ο Βίλχεμ Μόλτερερ, …

Επιτροπή: «Το σχέδιο βρίσκεται στον σωστό δρόμο»

Η εκτελεστική εξουσία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι συστάσεις της έκθεσης βρίσκονται στην ίδια γραμμή με τις προτάσεις τις οποίες πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση του προσδιορισμού και των κριτηρίων της προσθετικότητας για να εξασφαλιστεί ότι τα έργα δεν θα έχουν χρηματοδοτηθεί στην ίδια έκταση και την ίδια στιγμή χωρίς την υποστήριξη του ΕΤΣΕ. Ωστόσο, τόνισε ότι το σχέδιο Juncker παραμένει «στον σωστό δρόμο».

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, «είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ανεξάρτητοι αξιολογητές συμφωνούν με την προσέγγισή μας».

 

X