ΜΚΟ: Η πλειοψηφία των Σέρβων πολιτών δεν έχει αξιοπρεπή εργασία

Η Σερβία συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες της Ευρώπης με βάση το υψηλότερο ποσοστό ανεκπλήρωτων αναγκών για εργασία και ότι ο αριθμός των ανέργων και των υποαπασχολούμενων ανέρχεται σε 620.100 το 2020. [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Η πλειοψηφία των Σέρβων πολιτών στερείται το δικαίωμα σε αξιοπρεπή εργασία όσον αφορά τις επιλογές απασχόλησης, την επίτευξη του δικαιώματος σε επαρκή μισθό και την προστασία των ανέργων, καθώς και την ασφάλεια της απασχόλησης, ανέφερε την Πέμπτη το ίδρυμα Δημοκρατίας του Βελιγραδίου.

Το ίδρυμα τόνισε την Πέμπτη, την Παγκόσμια Ημέρα για Αξιοπρεπή Εργασία, ότι η Σερβία συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες της Ευρώπης με βάση το υψηλότερο ποσοστό ανεκπλήρωτων αναγκών για εργασία και ότι ο αριθμός των ανέργων και των υποαπασχολούμενων ανέρχεται σε 620.100 το 2020.

Επισημάνθηκε ότι οι μισθοί που καταβλήθηκαν στην πλειοψηφία των εργαζομένων δεν επέτρεψαν μια αξιοπρεπή ζωή για αυτούς ή τις οικογένειές τους.  Πάνω από 683.000 μισθωτοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες κατανάλωσης, ενώ πάνω από 1,6 εκατομμύρια δεν διαθέτουν χρήματα για να καλύψουν το μέσο κόστος διαβίωσης.
Η Σερβία, εξαιρουμένου του Κοσσυφοπεδίου, έχει πληθυσμό περίπου 6,9 εκατομμύρια.