Κομισιόν σε EURACTIV: υπό αξιολόγηση ακόμη το ελληνικό νομοσχέδιο για το άτμισμα και τα καπνικά προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγες ώρες πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων αλλάζει το τοπίο στα προίόντα ατμίσματος και ηλεκτρονικού τσιγάρου, δηλώνει ότι ακόμη αξιολογεί τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με την κοινοτική νομοθεσία.

Σήμερα Τρίτη έχει προγραμματιστεί στην ελληνική Βουλή η συζήτηση και ψηφοφορία στην ολομέλεια, σε μία μόλις συνεδρίαση, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις στις επιτροπές, του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

Εκεί περιλαμβάνονται οι διατάξεις που αλλάζουν την εικόνα στα προϊόντα ατμίσματος και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, κυρίως τα μη νικοτινούχα, τα οποία προσαρμόζονται στις απαγορεύσεις και προϋποθέσεις που ισχύουν για όλα τα άλλα καπνικά προϊόντα.

Βουλή – Υπουργείο Υγείας: κίνδυνος εμπλοκής με Κομισιόν για ηλεκτρονικά τσιγάρα και καπνικά προϊόντα

Σε σοβαρή εμπλοκή με την ΕΕ κινδυνεύει να οδηγήσει την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η απροσεξία υπαλλήλων του υπουργείου να μην ακολουθήσουν την διαδικασία που προβλέπουν οι Βρυξέλλες για διατάξεις νομοσχεδίων που περιλαμβάνουν τεχνικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την …

Η κυβέρνηση περνά τις αλλαγές αυτές χωρίς ιδιαίτερο διάλογο και ενημέρωση, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Και μάλιστα, όπως σημειώνουν, πιθανώς κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας που υποχρεώνει οι νομοθετικές αλλαγές στα προίόντα καπνού, που καλύπτονται από την κοινοτική οδηγία, να βασίζονται σε τουλάχιστον τρίμηνη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κύκλοι των εταιρειών που διακινούν τέτοια προϊόντα σημειώνουν ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα μεταξύ Κομισιόν και Ελλάδας διότι οι διατάξεις επηρεάζουν την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων.

Η Euractiv Ελλάδος απευθύνθηκε για σχολιασμό των απόψεων των εταιρειών τόσο στο Ελληνικό Υπουργείο Υγείας όσο και στην Ευρωπαίκή Επιτροπή. Από το Υπουργείο δεν πήραμε απάντηση, αλλά άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στις διατάξεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε προγραμματίσει σύσκεψη αργά χθες τη νύχτα με περιεχόμενο τυχόν αλλαγές που χρειάζονται στις διατάξεις πριν την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε στην Euractiv Ελλάδος ότι η διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ανοιχτή. Συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου, που από σήμερα όμως θα είναι νόμος, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα, βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αξιολόγησης από τα στελέχη των Βρυξελλών για τη συμβατότητά τους με το κοινοτικό δίκαιο.

Και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, προφανώς υπήρξε καθυστέρηση. Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση της Κομισιόν, η Επιτροπή έλαβε το σχέδιο νόμου στις 25 Φεβρουαρίου, γεγονός που ξενίζει καθώς το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή στις 15 Φεβρουαρίου και η επεξεργασία του στις επιτροπές ολοκληρώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου.

Η αρμόδια για την υγεία εκπρόσωπος της Κομισιόν Άνκα Παντουράρου απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις της Euractiv Ελλάδος, επιφυλασσόμενη στην πραγματικότητα (αυτή τη στιγμή…), ότι: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την κοινοποίηση από την Ελλάδα στις 25 Φεβρουαρίου 2019 και αξιολογεί επί του παρόντος το κοινοποιηθέν σχέδιο νόμου σύμφωνα με τους ισχύοντες διαδικαστικούς κανόνες της οδηγίας 2015/1535 / ΕΕ και τους κανόνες που ισχύουν για τον καπνό και τα συναφή προϊόντα στην οδηγία 2014/40 /ΕΕ. Συνεπώς, δεν είμαστε ούτε σε θέση να σχολιάσουμε το σχέδιο νομοθεσίας ως τέτοιο ούτε τη δυνητική σημασία του για τη μελλοντική νομοθεσία σε άλλα κράτη μέλη.»

Σε γενικό επίπεδο, η Κομισόν έχει φανεί ιδιαίτερα απρόθυμη ακόμη και να συζητήσει με τις εταιρείες τις εξελίξεις στα «νέα προϊόντα». Μάλιστα ο αρμόδιος Επίτροπος – και σήμερα υποψήφιος για Πρόεδρος της χώρας του – Βιτένις Αντριουκάιτις έχει πολλάκις καταφερθεί εναντίον του ηλεκτρονικού τσιγάρου μιλώντας για δηλητήριο.

Κομισιόν: τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν παύουν να αποτελούν «δηλητήριο»

«Απρόθυμη» είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στην προοπτική διαλόγου με τη βιομηχανία καπνού αναφορικά με τα νέα προϊόντα καπνού όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

 

Αλλά για πολλούς λόγους, που άπτονται των εσωτερικών ισορροπιών και του θεσμικού διαλόγου στα ευρωπαϊκά όργανα, λόγω της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και ελεύθερης διακίνησης προίόντων αφενός και φορολογικών θεμάτων από την άλλη, καθώς ο καπνός αποτελεί ισχυρό έσοδο για πολλές χώρες και έχει παράλληλα μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία για τα επόμενα βήματα αναθεώρησης της οδηγίας και κοινής στάσης στα κράτη μέλη για τα «καινοτόμα προίόντα». Και αρκετοί στην αγορά φοβούνται ότι το παράδειγμα της Ελλάδας μπορεί να λειτουργήσει ως προηγούμενο.

Η επιστήμη δεν έχει ακόμη καταλήξει στις ακριβείς συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αλλά οι περισσότερες συμφωνούν ότι υπάρχουν βλαπτικές συνέπειες αλλά διαφωνούν στην έκταση στην μορφή και τις επιπτώσεις…

X