Ιταλία: Μετεγκατάσταση εταιριών λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου

«Το κόστος ενέργειας για τις εταιρείες το 2019 ήταν 8 δισ., το 2021 20 δισ. και η πρόβλεψη για το 2022 είναι 37 δισ. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει τώρα, υπάρχει μια τέλεια καταιγίδα», δήλωσε ο Maurizio Marchesini. [Shutterstock / Yevhen Prozhyrko]

Εάν η κυβέρνηση δεν παράσχει επιδοτήσεις σε εταιρείες, πολλές από αυτές θα επιλέξουν τη μετεγκατάσταση, δήλωσε η Confindustria την Τρίτη (11 Ιανουαρίου). H Ένωση Ιταλών Βιομηχάνων ανησυχεί για την τιμή της ενέργειας, η οποία εκτοξεύεται και μπορεί να οδηγήσει τις εταιρείες να επιλέξουν άλλη τοποθεσία για τις δραστηριότητές τους.

«Το κόστος ενέργειας για τις εταιρείες το 2019 ήταν 8 δισ., το 2021 20 δισ. και η πρόβλεψη για το 2022 είναι 37 δισ. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει τώρα, υπάρχει μια τέλεια καταιγίδα», δήλωσε ο Maurizio Marchesini, ένας από τους 13 αντιπροέδρους της Confindustria. Λέγοντας «τέλεια καταιγίδα», ο Marchesini εννοεί το ενεργειακό σοκ σε συνδυασμό με «το μπλοκάρισμα της παραγωγής που συμβαίνει ήδη σε ορισμένους τομείς».

Ωστόσο, η Ιταλία αντιμετωπίζει μικρή αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας σε σύγκριση με άλλες χώρες: σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, οι λογαριασμοί ενέργειας στη Γερμανία έχουν αυξηθεί κατά 60%, στην Πολωνία κατά 54% και στην Ιταλία κατά 40%.

Αν και η αύξηση είναι σημαντική, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία βιώνει τέτοιο ενεργειακό σοκ. Ήδη στο διάστημα 2011-2021, οι λογαριασμοί ξεπέρασαν τα 67 δισ. ευρώ σε τρέχουσες αξίες.

Για να σώσει την κατάσταση βραχυπρόθεσμα, η Ιταλία θα εφαρμόσει ένα σχέδιο κόστους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την εξόρυξη της διπλής ποσότητας φυσικού αερίου από πηγάδια που ήδη λειτουργούν. Αυτό θα βοηθούσε την κατάσταση για έξι μήνες.