Υπογραφή του πρώτου ελληνικού έργου στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ

20160510_121633

Η Ελλάδα εισέρχεται και επισήμως στον κατάλογο των χωρών που επωφελούνται του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε σήμερα χρηματοδοτική συμφωνία με την ελληνική εταιρεία CretaFarms σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Hilton.

Πρόκειται για δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ, με πενταετή διάρκεια αποπληρωμής, που στοχεύει στην ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές και ταυτόχρονα στην επένδυση σε καινοτόμα προϊόντα για εξαγωγές. Αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία πάνω από 100 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι «σήμερα εγκαινιάζεται και επίσημα το Juncker plan στην Ελλάδα» και η χώρα φιλοδοξεί ότι θα υπάρξουν τεράστια οφέλη. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο χθεσινό Eurogroup, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ θετικό βήμα». Όπως τόνισε η ΕΤΕπ αποτελεί έναν στρατηγικό εταίρο στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και πυκνώνουν οι προσπάθειες να υπάρξει ωρίμανση των ελληνικών έργων. Σύμφωνα δε με τον ίδιο και οι δύο πυλώνες του σχεδίου Γιούνκερ είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, τόσο τα έργα υποδομών όσο και η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Jonathan Taylor επεσήμανε ότι «η ΕΤΕπ είναι περήφανη για όλη την υποστήριξη που προσφέρει διαχρονικά στην ελληνική οικονομία». Πέρσι, για παράδειγμα, υπογράψε δάνεια ύψους 1,35 δις ευρώ περίπου στην Ελλάδα, στηρίζοντας επενδύσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία της 30μελούς ομάδας της ΕΤΕπ αποκλειστικά για την Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα.

«Η Τράπεζα της ΕΕ είναι ο μοναδικός Διεθνής Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός που υπήρξε σταθερά ενεργός σ’ αυτή τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχουμε όμως αναγνωρίσει ότι σ’ αυτές τις έκτακτες περιστάσεις η Τράπεζα πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του τομέα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αυτό το επιτύχαμε με την ενίσχυση της ομάδας μας εδώ, στην Αθήνα», ανέφερε.

Ο κ. Εμμανουήλ Δομαζάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. της CretaFarms σημείωσε «ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί επιβεβαίωση των κινήσεων που έχει κάνει η εταιρεία τα τελευταία έτη», δίδοντας έμφαση στην καινοτομία με τη χρήση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στα προϊόντα της. Όπως τόνισε, η εταιρεία ακόμη και εν μέσω κρίσης δεν παρέκκλινε από τις αξίες της, όπως η ποιότητα, η καινοτομία και η ωφέλεια μέσα από τη δράση στο κοινωνικό σύνολο.

O κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Creta Farms ανέφερε ότι τα επόμενα έτη η εταιρεία θα παρουσιάσει πολλά και σημαντικά πράγματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ ο γενικός διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Φρουζής συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η διεθνοποίηση της εταιρείας σε Βαλκάνια, Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Τέλος, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Kristin Schreiber δήλωσε ότι «πρόκειται για μια πολύ καλή ημέρα για την Ελλάδα», ενώ ήδη 57 έργα έχουν εγκριθεί σε όλη την ΕΕ στο πλαίσιο επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ.

Μύρνα Νικολαΐδου-EurActiv.gr

X