Η Ιταλία αψηφά τις Βρυξέλλες: Αμετάβλητο το σχέδιο προϋπολογισμού

[Stephanie Lecocq/EPA]

Συνεχίζεται η σύγκρουση μεταξύ Ιταλίας και Βρυξελλών, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, παρουσίασε ένα ελαφρώς τροποποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού, παρά την απόρριψη του προηγούμενου σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η μόνη καινοτομία αυτή τη φορά είναι η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το στόχο της ιδιωτικοποίησης δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στο 1% του ΑΕΠ έως το 2019.

Ο Ιταλός υπουργός υποστήριξε ότι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης αποτελεί «δικλείδα ασφαλείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι μείωσης του χρέους που έχει εγκρίνει το κοινοβούλιο».

Ωστόσο, οι στόχοι αυτοί απορρίφθηκαν από την Επιτροπή στην προηγούμενη εκτίμησή της τον Οκτώβριο, την οποία αργότερα υποστήριξαν και άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Το νέο κείμενο επιβεβαίωσε το έλλειμμα 2,4% για το 2019, το οποίο η κυβέρνηση θεωρούσε «ανυπέρβλητο όριο».

Το γεγονός αυτό συνεπάγεται διαρθρωτική επιδείνωση που ανέρχεται στο 0,8% του ΑΕΠ και μια «άνευ προηγουμένου παραβίαση» του δημοσιονομικού συμφώνου, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Εντούτοις, η ιταλική κυβέρνηση επέμεινε στην απόφασή της να παρουσιάσει έναν εκτεταμένο προϋπολογισμό. «Η κυβέρνηση παραμένει σίγουρη για τις δυνατότητες επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων», ανέφερε ο κ. Τρία.

Περισσότερη ευελιξία

Η Ιταλία απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη ευελιξία στο πλαίσιο του δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ για «γεγονότα έκτακτης ανάγκης», δεδομένων των πρόσφατων πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα και της κατάρρευσης της γέφυρας Morandi στη Γένοβα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι το 0,2% του ΑΕΠ θα επενδυθεί σε ένα έκτακτο σχέδιο για την καταπολέμηση της υδρογεωλογικής αστάθειας, ως απάντηση στις πλημμύρες, οι οποίες στοίχησαν τη ζωή σε πάνω από 30 άτομα.

Οι ιταλικές αρχές τόνισαν, ακόμη, ότι η κατάρρευση της γέφυρας Morandi, εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, «καθιστά αναγκαία την πραγματοποίηση ενός έκτακτου προγράμματος συντήρησης».

Το 2019 θα διατεθεί 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τη βελτίωση της ασφάλειας και της συντήρησης των υποδομών οδικών δικτύων. «Το σχέδιο θα αντιμετωπιστεί ως επείγουσα παρέμβαση» εξήγησε ο κ. Τρία.

Τόσο η Επιτροπή όσο και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογήσουν το αίτημα.

Επόμενα βήματα

Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, η Επιτροπή θα εκδώσει την εκτίμησή της για τα σχέδια προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.

Η Κομισιόν αναμένεται να επαναλάβει την αντίθεσή της αναφορικά με το γεγονός ότι το σχέδιο για τις δαπάνες της ιταλικής κυβέρνησης παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Επιπλέον, ενδέχεται να δημοσιεύσει έκθεση που αφορά στο χρέος της Ιταλίας, το οποίο ανερχόταν στο 131,2% το 2017, καθιστώντας το ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, η οποία θα απαιτήσει μήνες έως ότου ολοκληρωθεί, χωρίς να αποκλείεται και η επιβολή προστίμου έως 0,2% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Ιταλία απέφευγε τις κυρώσεις επειδή, παρά το τεράστιο χρέος της, η χώρα συμμορφώθηκε με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra, ήταν ο πρώτος που εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τα αναθεωρημένα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Hoekstra ανέφερε ότι τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας ήταν «εκτός ελέγχου». Όσον αφορά την Επιτροπή, ο υπουργός επέμεινε ότι ο προϋπολογισμός «δεν πληροί τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει στην Ευρώπη».

Παρόλο που η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της νέας πρότασης, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, ο αντιπρόεδρος Valdis Dombrovskis, προειδοποίησε ότι τα ιταλικά σχέδια δαπανών «είναι αντιπαραγωγικά για την ίδια την ιταλική οικονομία».