Η Φρανκφούρτη «φλερτάρει» τις τράπεζες του Λονδίνου μετά το Brexit

Κτίρια της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη. [Pedro Plassen Lopes]

Γερμανός πολιτικός δήλωσε την Πέμπτη (18 Αυγούστου) ότι προσπαθούσε να πείσει τις ξένες τράπεζες να μετακομίσουν στη Φρανκφούρτη μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θέλει να ενισχύσει την οικονομική πρωτεύουσα της εις βάρος του Λονδίνου.

Ο Τόμας Σέφερ, Υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Έσση όπου βρίσκεται η Φρανκφούρτη, είπε ότι είχε συνομιλήσει με τράπεζες του Λονδίνου σε συνεννόηση με τη Φρανκφούρτη, και προσπάθησε να πείσει πιθανούς υποκινητές ότι το τοπικό εργατικό δίκαιο και η φορολογία δεν είναι υπερβολικά επαχθείς.

«Ακούμε πολύ προσεκτικά τα ερωτήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά το Brexit», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σέφερ,  μέλος του κόμματος της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

«Εμείς υποστηρίζουμε την Έσση, επειδή το οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης έχει πολλά να προσφέρει», είπε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης.

Αυξάνεται η δυναμική της Φρανκφούρτης;

Οι περισσότεροι Γερμανοί πολιτικοί εμφανίζονται μέχρι στιγμής απρόθυμοι να προωθήσουν δημοσίως τη Φρανκφούρτη ως εναλλακτική λύση έναντι του Λονδίνου. Πολλοί Γερμανοί παραμένουν εχθρικοί απέναντι στις τράπεζες μετά την οικονομική κατάρρευση.

Οι παρατηρήσεις του Σέφερ υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να αυξάνεται τώρα η δυναμική της Φρανκφούρτης, λιγότερο από δύο μήνες μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, ο Σέφερ δεν παρουσίασε καμία προοπτική ειδικών προσφορών για μείωση του φόρου ή οποιονδήποτε άλλων παραχωρήσεων. Υποστηρίζει ότι η υποδομή της πόλης και το γεγονός ότι φιλοξενεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρκούν για να μετακινηθούν εκεί.

Ο Σέφερ δήλωσε ότι είχε συνομιλίες με «όλα τα είδη των παικτών», αλλά ότι πολλοί ήθελαν να κρατήσουν μυστική την επαφή. «Υπάρχει φόβος να θεωρηθούν άπιστοι στην κοινότητα του Λονδίνου», είπε.

Τα σχόλια έρχονται τη στιγμή που οι τράπεζες της Γερμανίας, ανησυχώντας ότι η Φρανκφούρτη θα μπορούσε να μείνει πίσω σε σχέση με αντίπαλες πόλεις όπως το Δουβλίνο ή το Άμστερνταμ, προέτρεψε τους πολιτικούς της χώρας να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Ο επικεφαλής της τραπεζικής ένωσης της Γερμανίας BDB είχε επικρίνει τους πολιτικούς νωρίτερα την Πέμπτη υποστηρίζοντας ότι είναι αργά για να ενεργήσουν. «Έχω την αίσθηση ότι η Γαλλία είναι πιο ενεργή στην υποστήριξη του Παρισιού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάικλ Κέμερ .

Ευρωπαϊκό «διαβατήριο»

Ο Κέμερ κάλεσε επίσης τη Γερμανία να εγκαταλείψει τα σχέδια για την εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, μια εισφορά που υποστηρίζεται από τον υπουργό της χώρας Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο, η υποστήριξη Σόιμπλε για ένα τέτοιο μέτρο είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική και η προοπτική των τραπεζών που θα μετακινηθούν στη Φρανκφούρτη να αντιμετωπίσουν μια τέτοια εισφορά συναλλαγών είναι μικρή. Χρόνια συνομιλιών για την εισαγωγή του φόρου στην Ευρώπη δεν έχουν αποδώσει τίποτα.

Πολλές τράπεζες ή οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο είναι εκεί εν μέρει επειδή τους επιτρέπει να πωλούν τα προϊόντα τους στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών.

Αυτό πιθανότατα θα άλλαζε εάν η Βρετανία αποχωρούσε από την Ένωση. Μια τράπεζα με έδρα τη Γερμανία ή τη Γαλλία, ωστόσο, θα εξακολουθούσε να έχει «διαβατήριο» για να πουλάει σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο Φράνκ Νιχεράγκε, επικεφαλής του FinTech Group, δήλωσε πρόσφατα ότι υπήρξε αύξηση στις έρευνες από τις τράπεζες του Λονδίνου.

«Ξέρουμε … ότι ψάχνουν εδώ για εναλλακτικό χώρο για τους υπαλλήλους τους από το Λονδίνο», είπε.

X