Η Creta Farm στο μικροσκόπιο της ΕΤΕπ – Euractiv Αποκλειστικό

EIB signs loan agreement with Creta Farms in first Greek transaction with the support of the guarantee under the EFSI. From left to right: EIB’s Zhang Yu, EC DG GROW Director Kristin Schreiber, Creta Farms President Manos Domazakis, EIB head of Investment Team for Greece Nicholas Jennett, Greek Economy Minister Giorgos Stathakis, EIB Vice President Jonathan Taylor, Creta Farms Vice-President Konstantinos Domazakis, Creta Farms General Manager and Deputy CEO, Konstantinos Frouzis. [EIB]

Η διαμάχη των δύο βασικών μετόχων της γνωστής εταιρείας Creta Farm έχει οδηγήσει τη μετοχή της εισηγμένης εταιρείας σε αναστολή διαπραγμάτευσης, ενδελεχείς ελέγχους από ανεξάρτητους συμβούλους και από τις θεσμικές αρχές, ανησυχία στον τραπεζικό τομέα που τη δανειοδοτεί και την υπόθεση στα φώτα της δημοσιότητας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο ένας από τους αδελφούς Δομαζάκη, καθένας από τους οποίους έχει το 40% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας και μέχρι πρόσφατα την συνδιοικούσαν, απέστειλε επιστολή με την οποία επικαλείται προσωπική χρηματοδότηση στην εταιρεία ύψους άνω των 11 εκ. ευρώ κατά τα έτη 2005-2006, τα οποία όμως φαίνεται ότι δεν εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις ως υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, όπως έχει καλύψει σε αναλυτικά ρεπορτάζ και το euro2day.gr, ο κ. Κων/νος Δομαζάκης ισχυρίζεται ότι κατά την περίοδο 2005-2006 δάνεισε την εισηγμένη με 11,6 εκατ. ευρώ σε επιταγές (δικές του και τρίτων). Κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται σε καμιά από τις δύο ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της περιόδου 2005-2006, όπου σημειώνεται με σαφήνεια πως οι υποχρεώσεις προς διευθυντικά στελέχη και μέλη της διοίκησης ήταν μηδενικές. Αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του κ. Κ. Δομαζάκη, κάτι… σοβαρό λείπει από τις λογιστικές καταστάσεις. Αλλά κανείς δεν έχει εξηγήσει πώς «χάθηκαν» τόσα χρόνια σε μία απαίτηση.

Οι αποκαλύψεις δημιούργησαν σάλο στην αγορά. Αφενός γιατί η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αφετέρου διότι στην εταιρεία έχουν δανείσει σχεδόν όλες οι ελληνικές τράπεζες. Άλλωστε αποτελούσε ένα success story για καιρό, καθώς καταλάμβανε μεγάλο μερίδιο αγοράς από παραδοσιακούς παίκτες σε έναν πολύ ανταγωνιστικό τομέα και καινοτομούσε. Τώρα όμως τελευταία η εικόνα άλλαξε και αλλεπάλληλες παραιτήσεις διοικητικών στεελχών του οικονομικού τομέα είχαν δημιουργήσει φήμες στην αγορά.

Επίσης, τις τελευταίες ημέρες, ενόψει και της γενικής συνέλευσης που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, διακινούνται πληροφορίες για νέες καταγγελίες του Κ. Δομαζακη για μεταφορές χρημάτων μέσω Κύπρου στις ΗΠΑ, για εκχώρηση σημάτων και πατεντών σε εταιρείες συμφερόντων των μετόχων, για υπερτιμολογήσεις, ανύπαρκτες επενδύσεις αλλά και ζημιά 20 εκατ. από 2 εστιατόρια, κάτι που είναι εκτός της δρατσηριότητας της εταιρείας!

Αν οι καταγγελίες ευσταθούν, θα πρόκειται για ένα τεράστιο εταιρικό σκάνδαλο, ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος – ούτε έχει βρεθεί άκρη – με την υπόθεση της Folli-Follie.

Ακούγεται λοιπόν ότι θα βγούν «μαχαίρια» (που ταιριάζουν και στην κρητική παράδοση) και ότι θα γίνει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των αντιπάλων, πλέον, στη γενική συνέλευση της εταιρείας που έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Τις εξελίξεις παρακολουθεί σύσσωμη η αγορά και κυρίως οι ελληνικές τράπεζες.

Μήνυμα ΕΤΕπ

Και ενώ είναι γνωστό ότι η Creta Farm έχει δανειοδοτηθεί, πανηγυρικά, από την ΕΤΕπ με 15 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και ενέργειες και εξοπλισμό έρευνας και ανάπτυξης, κανείς δεν έχει ζητήσει σχόλιο από την τράπεζα της Κομισιόν, όπως είναι γνωστή η ΕΤΕπ.

Μέσω της Ελληνικής Euractiv η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την εμβληματική στη χώρα μας επένδυση, τόσο προς την εταιρεία και τους εμπλεκόμενους όσο και προς τις ελληνικές εποπτικές αρχές, όπως ερμηνεύται: «Έχουμε μηδενική ανοχή για οποιεσδήποτε παράνομες δραστηριότητες» σημειώνεται, προσθέτοντας ότι η ΕΤΕπ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν τους ισχυρισμούς που αναφέρονται.

Τι ακριβώς υποστηρίζει η ΕΤΕπ για την Creta Farm

Η Euractiv ρώτησε αξιωματούχους της ΕΤΕπ αν έχει αποδοθεί το σύνολο της χρηματοδότησης που έχει εγκριθεί στην CRETA FARM και αν η εταιρεία είναι συνεπής στους όρους του δανείου. Ωστόσο, τα στελέχη της EIB δεν θέλησαν να απαντήσουν σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα επικαλούμενα την εμπιστευτική σχέση της τράπεζας με τους πελάτες της.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι η Τράπεζα δεν θέλει να απαντά επισήμως σε τόσο συγκεκριμένες ερωτήσεις, επικαλούμενη – προφορικά – τον φόρτο που θα δημιουργούσε μια αντίστοιχη πρακτική για όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει… Κάτι που είναι ακατανόητο όταν η χρηματοδότηση και η εγγυοδοσία προέρχονται από τον δημόσιο κορβανά.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ΕΤΕπ που μίλησαν στην euractiv.gr, η χρηματοδότηση της Creta Farm Α.Ε. ύψους 15 εκατ. Ευρώ που υπογράφηκε τον Μάιο του 2016 ήταν η πρώτη συναλλαγή στην Ελλάδα που επωφελήθηκε από την υποστήριξη της εγγύησης του προϋπολογισμού της ΕΕ στο πλαίσιο του EFSI.

Υπογραφή του πρώτου ελληνικού έργου στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ

Η Ελλάδα εισέρχεται και επισήμως στον κατάλογο των χωρών που επωφελούνται του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε σήμερα χρηματοδοτική συμφωνία με την ελληνική εταιρεία CretaFarms σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Hilton.

Πρόκειται για δάνειο ύψους …

Διευκρινίζουν μάλιστα ότι «όπως με όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα, η ΕΤΕπ προέβη σε ενδελεχή έλεγχο δέουσας επιμέλειας (due-diligence) στο σχέδιο πριν εγκρίνει το δάνειο. Μια ομάδα μηχανικών, οικονομολόγων και οικονομικών αναλυτών της ΕΤΕπ πραγματοποίησε την αξιολόγηση του έργου. Η ποιότητα της δουλειάς μας στο due-diligence θεωρείται ως βέλτιστη πρακτική και επιβεβαιώνεται από τους οργανισμούς αξιολόγησης ότι πληρεί τα υψηλότερα πρότυπα». Η τοποθέτηση βέβαια αυτή δεν απαντά στα δεδομένα που έχουν προκύψει…

Πηγές της τράπεζας μας διευκρίνισαν ότι η ΕΤΕπ παρακολουθεί όλα τα έργα που χρηματοδοτεί στενά, από την υπογραφή της σύμβασης δανείου μέσω της φάσης υλοποίησης και λειτουργίας του έργου μέχρι την αποπληρωμή του δανείου. «Οι απαιτήσεις παρακολούθησης καθορίζονται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του έργου. Όπως συμβαίνει σε όλα τα έργα της, η Τράπεζα παρακολουθεί τη δαπάνη της χρηματοδότησης μέσω τακτικών επαφών και εκθέσεων προόδου», σημειώνουν. Και αμέσως μετά δίνεται το μήνυμα ότι όσον αφορά την Creta Farm, η ΕΤΕπ λαμβάνει τους ισχυρισμούς που αναφέρονται πολύ σοβαρά υπόψιν.

Αξιωματούχοι της ΕΤΕπ είπαν στην euractiv.gr ότι «παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και σε επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους για να αποκτήσουμε καθαρότερη εικόνα όσον αφορά τους ισχυρισμούς. Έχουμε μηδενική ανοχή για οποιεσδήποτε παράνομες δραστηριότητες. Αν διαπιστώσουμε οποιαδήποτε παρατυπία, θα εξετάσουμε αμέσως την κατάλληλη πορεία δράσης.»

Στελέχη της ETEπ σημείωναν ότι «δεδομένου ότι η Creta Farm είναι εισηγμένη εταιρεία, δεν μπορούμε να απαντήσουμε λεπτομερέστερα σε όλες τους ισχυρισμούς που έχουν παρουσιαστεί. Η εταιρεία υποχρεούται να υποβάλλει περιοδικές εκθέσεις στο χρηματιστήριο, επομένως οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη μεταβολή της χρηματοοικονομικής της κατάστασης θα πρέπει να είναι διαθέσιμη μέσω αυτών των στοιχείων», θεωρώντας ότι η τράπεζα μπορεί να επέμβει μόνο μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και τις επίσημες ανακοινώσεις. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όμως έχει αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της εισηγμένης και η ίδια η εταιρεία έχει ενημερώσει το επενδυτικό κοινό ότι διενεργεί έλεγχο. Αλλά η ΕΤΕπ δεν σχολιάζει σε αυτό το σημείο…

Ο ρόλος της ΕΤΕΠ στην Ελλάδα

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η συμβολή της ΕΤΕπ στην ελληνική οικονομία, στελέχη της τράπεζας σημείωναν ότι ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχει διαθέσει 35 δισεκατομμύρια ευρώ για χρηματοδότηση 339 έργων από τότε που άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα το 1963.

Τα τελευταία δύο χρόνια, υποστήριξε ιδιαίτερα τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα για να στηρίξει την απασχόληση και την καινοτομία και να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος Juncker, “μπορέσαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την επένδυσή μας στην Ελλάδα. Το EFSI μας επιτρέπει επίσης να χρηματοδοτούμε σχέδια πιο επικίνδυνα από ό, τι συνήθως, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, χάρη στις εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ”, σημείωνουν χαρακτηριστικά.

Κανένα σχόλιο – Η Κομισιόν βγάζει την ουρά της απέξω

Παρότι η Ευρωπαίκή Επιτροπή με τον πλέον επίσημο τρόπο γιόρτασε την δανειοδότηση της Creta Farm, τώρα ποιεί την νήσαν όσαν αφορά τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Ενώ ενδελεχώς ενημέρωσε τα media για τα πλεονεκτήματα της επένδυσης και μάλιστα ο αρμόδιος Επίτροπος …….. προέβει και σε σχετικές διθυραμβικές δηλώσεις, τώρα η Κομισιόν επικαλείται ότι…. δεν εμπλέκεται!

Δεν είναι τυχαίο, ότι η επένδυση στην Creta Farm προβάλλεται ως πετυχημένο case study του Σχεδίου Γιούνκερ στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ερωτώμενη σειρά θεμάτων για το ζήτημα που προέκυψε με την Creta Farm από την ελληνική Euractiv, μια εκπρόσωπος της Επιτροπής αφενός επιβεβαίωσε ότι παρακολουθούν το ζήτημα σημειώνοντας ότι «γνωρίζουμε τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ σχετικά με την Creta Farms».

Αφετέρου όμως απάντησε ότι: «Η Επιτροπή δεν συμμετέχει στην επιλογή των έργων που επωφελούνται από την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, επομένως δεν έχουμε σχόλια ειδικά για το συγκεκριμένο έργο». Και μας παρέπεμψαν στην ΕΤΕπ για απάντηση παρότι παραδέχονται ότι τους απασχολεί το ζήτημα.