Γαλλία – Γερμανία: Κοινός προϋπολογισμός στην Ευρωζώνη μέχρι το 2021

[Julie Warnand/EPA]

Την πρότασή τους για τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη μέχρι το 2021, παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας τη Δευτέρα (19 Νοεμβρίου), κάνοντας λόγο για «σημαντική πολιτική πρόοδο».

Ειδικότερα, το δισέλιδο έγγραφο περιλαμβάνει το σχέδιο για περιορισμένο κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, που θα επικεντρώνεται κυρίως στις επενδύσεις και τη σύγκλιση, καθώς και στη σταθερότητα, η οποία θα συνδέεται με εθνικές μεταρρυθμίσεις.

«Πριν από ένα χρόνο δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ούτε τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης. Πλέον υπάρχει μια γαλλογερμανική λειτουργική πρόταση, γεγονός που για εμάς συνιστά ένα σημαντικό πολιτικό επίτευγμα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, Μπρούνο Λε Μερ, μετά από την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός θα συνδεθεί με το πλαίσιο της ΕΕ και θα αποτελέσει μέρος του επόμενου μακροπρόθεσμου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που θα είναι έτοιμος να τεθεί σε ισχύ έως το 2021.

Ταυτόχρονα, θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση της καινοτομίας, της έρευνας και του ανθρώπινου κεφαλαίου. «Η έλλειψη σύγκλισης μεταξύ των εθνικών οικονομιών δεν είναι βιώσιμη για μια ενιαία νομισματική ένωση μακροπρόθεσμα», υποστήριξε ο κ. Λε Μερ.

«Η σημερινή Ευρωζώνη δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οικονομικές κρίσεις», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι «μια ισχυρότερη Ευρωζώνη αποτελεί τη βάση για μια ισχυρότερη οικονομία».

Μοσκοβισί: Η Ευρωζώνη χρειάζεται προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού

Την ανάγκη ενός προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανάδυσης του λαϊκισμού, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη επενδυτική πολιτική διαφέρει από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, την Πολιτική Συνοχής ή το σχέδιο Γιούνκερ, ο Γάλλος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η σύγκλιση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις χώρες της νομισματικής ένωσης.

Αναφορικά με τη σταθερότητα, οι Ευρωπαίοι εταίροι παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις στο τραπέζι, αλλά απαιτείται περαιτέρω δράση. «Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην εφαρμογή αυτού του τμήματος του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης», επέμεινε ο κ. Λε Μερ.

Εντούτοις, το πραγματικό μέγεθος του προϋπολογισμού δεν συμπεριλήφθηκε στην πρόταση, ούτε συζητήθηκε από το Eurogroup.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μάριο Σεντένο, η γαλλογερμανική πρόταση χαιρετίστηκε από το Eurogroup.

«Οι σημερινές συζητήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Φυσικά, είμαστε πλήρως ενήμεροι για τα ζητήματα ορισμένων κρατών μελών. Θα συνεργαστούμε στενά μαζί τους», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερα επιφυλακτική σχετικά με τον προϋπολογισμό εμφανίζεται η Ολλανδία. Ο υπουργός Οικονομικών, Wopke Hoekstra, εξέφρασε τις ανησυχίες του κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Η ανάγκη για έναν τέτοιο προϋπολογισμό δεν είναι πειστική. Δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο και για ποιο λόγο θα ήταν προς το συμφέρον των Ολλανδών πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε ο κ. Σολτς.

Σε εξέλιξη η μεταρρύθμιση της ΟΝΕ

Ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμβαδίζει με την εμβάθυνση της μεταρρύθμισης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, για την οποία εργάζονται τα κράτη μέλη, πριν από τη Σύνοδο κορυφής τον προσεχή μήνα.

Οι εργασίες για τη μείωση του κινδύνου βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι υπουργοί συζήτησαν εκ νέου το ζήτημα της δημιουργίας μιας κοινής θέσης για την επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών πριν από το 2024.

Επιπροσθέτως, το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας όσον αφορά στην ενίσχυση του ρόλου του στην ανάπτυξη και τον έλεγχο προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας.

«Οι όροι συνεργασίας μεταξύ των δύο θεσμών είναι σημαντικοί, καθώς αυτοί θα διαχειριστούν τα προγράμματα διάσωσης σε ενδεχόμενη κρίση», τόνισε ο κ. Σεντένο.

Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας

Η επόμενη κρίση στην Ευρωζώνη ενδεχομένως να είναι πιο κοντά από το αναμενόμενο. Η Ιταλία θα τηρήσει τα δημοσιονομικά της σχέδια, παρά τις επικρίσεις της Επιτροπής για «σοβαρή παραβίαση» του δημοσιονομικού συμφώνου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κομισιόν, αλλά δεν προτίθεται να αλλάξει τον προϋπολογισμό της.

Η Επιτροπή θα υποβάλλει τη γνώμη της σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμών των μελών της Ευρωζώνης την Τετάρτη (21 Νοεμβρίου) και πρόκειται να εκδώσει σχετική έκθεση.

«Ετοιμάζουμε την έκθεσή μας για την Τετάρτη, αλλά δεν προτίθεμαι να λάβω αποφάσεις σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Πειθαρχικά μέτρα κατά της Ιταλίας ετοιμάζει η Κομισιόν

Πειθαρχικά μέτρα κατά της Ρώμης σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 ετοιμάζεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του προσχεδίου, όπως ζητούν οι Βρυξέλλες.