Φλέρτ με «παλιούς» φίλους μετά το Brexit προωθεί το Σίτι του Λονδίνου

Το Σίτι του Λονδίνου.

Η εμβάθυνση των δεσμών με ευρωπαϊκές εταιρείες και «παλιούς φίλους»  όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία θα βοηθήσουν  την Βρετανία να διατηρήσει τον παγκόσμιο ρόλο της στον τομέα των οικονομικών, μετά την έξοδό της από την ΕΕ, δήλωσε την Τετάρτη όργανο του κλάδου.

Η εταιρία TheCityUK δημοσίευσε μια λίστα με όσα πρέπει να γίνουν από  τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την κυβέρνηση,  υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεγεθύνει την πρόκληση να ανταπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό στον τομέα των οικονομικών.

Η Φρανκφούρτη, το Άμστερνταμ, το Παρίσι και το Μιλάνο ελπίζουν να κερδίσουν ένα κομμάτι του μεριδίου της αγοράς του Λονδίνου στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά κέντρα θα πρέπει να είναι έτοιμα να αναλάβουν τα ηνία από το Λονδίνο, όπου έχουν έδρα πολλοί οίκοι τραπεζικού συμψηφισμού που ασχολούνται με το ευρώ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Ευρώπη, και ακόμη λιγότερο για την ευρωζώνη, να επιτρέψουν σε μια χώρα που δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν υπήρξε ποτέ μέλος της ευρωζώνης να συνεχίσει δραστηριότητες  σε ευρώ», δήλωσε ο Ολάντ μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας TheCityUK Κρις Κάμινγκς δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να εκμεταλλευτεί  το πόσο οι εταιρείες σε όλη την Ευρώπη βασίζονται στις  χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της Βρετανίας και στα σχετικά επαγγέλματα όπως η λογιστική και το δίκαιο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η υποστήριξη των εταιρειών αυτών θα είναι σημαντική στις επερχόμενες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ για την εξασφάλιση συνεχούς πρόσβασης στην ενιαία αγορά.

«Αυτό που ακούω από μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι ότι αρέσκονται να κάνουν δουλειές μέσω Λονδίνου λόγω του υψηλού επιπέδου του εργατικού δυναμικού και των κεφαλαιαγορών εδώ», είπε ο Κάμινγκς.

Ενώ οι σημαντικοί «αγοραστές» των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εξακολουθούν να θέλουν να έρθουν στο Λονδίνο, οι «πωλητές» όπως οι τράπεζες μένουν αμετακίνητοι, πρόσθεσε.

«Μιλάμε για την αμοιβαία πρόσβαση στην αγορά. Η Γαλλία ή η Γερμανία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κεφαλαίων, αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί γρήγορα.»

Στην έκθεσή της, η εταιρία ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να ενισχύσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες Εμπορίου και Επενδύσεων .

Το έργο της θα πρέπει επίσης να εστιαστεί τόσο σε «παλιούς φίλους», όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία όσο και στις νέες αγορές της  Κίνας και της Ινδίας.

Οι νέοι εμπορικοί όροι της Βρετανίας με την ΕΕ ενδέχεται να μην γίνουν γνωστοί για αρκετά χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν Κλόντ Γιούνκερ πρότεινε τον Μισέλ Μπαρνιέ ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το  Brexit .

Ο Μπαρνιέ ήταν υπεύθυνος για το κύμα της ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που προτάθηκε από την Επιτροπή Μπαρόζο μετά την κρίση.

«Πρέπει τώρα να μιλήσουμε με σιγουριά και με μια φωνή σε όσους χαράσσουν πολιτική ώστε να βοηθήσουμε να ενημερωθούν για τη συμφωνία που θα θέλαμε να προκύψει από τις επικείμενες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της TheCityUK Τζον ΜκΦάρλαν.

Στο μεσοδιάστημα, είναι σημαντικό να μεταφέρει η κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας το μήνυμα ότι η Βρετανία αποτελεί σταθερό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Ο Κάμινγκς  χαρακτήρισε ρεαλιστικό το γεγονός ότι η νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ήθελε να αναθεωρήσει ένα σημαντικό έργο όπως το πυρηνικό εργοστάσιο Hinkley Point, μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη  στην Κίνα, η οποία είναι μία εκ των υποστηρικτών της.

Ωστόσο, είναι σημαντικό  η Βρετανία να παραμένει ανοιχτή για τις επιχειρήσεις, και η πρωθυπουργός και η ομάδα της να συνεχίσουν να χτίζουν μια εποικοδομητική σχέση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, υποστήριξε ο Κάμινγκς.

X