Φινλανδία: «Ποδαρικό» με απεργίες εργαζομένων για καλύτερους μισθούς

Τον Οκτώβριο του 2020, η Φινλανδική Ομοσπονδία Δασικών Βιομηχανιών ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να διαπραγματεύεται συμβάσεις σε ολόκληρη τη βιομηχανία με τα εθνικά συνδικάτα. [Shutterstock / fujilovers]

Η αρχή του νέου έτους έφερε μαζί ένα κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη Φινλανδία. Η χώρα με μια μακρά ιστορία συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βιώνει μια πολιτισμική αλλαγή.

Τον Οκτώβριο του 2020, η Φινλανδική Ομοσπονδία Δασικών Βιομηχανιών ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να διαπραγματεύεται συμβάσεις με τα εθνικά συνδικάτα σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Οι διαπραγματεύσεις αφέθηκαν στις εταιρείες-μέλη και στους υπαλλήλους τους. Οι μισθοί, οι βάρδιες και οι συνθήκες εργασίας που δεν ρυθμίζονται από το νόμο θα συμφωνούνται απευθείας με το εργατικό δυναμικό. Υπολογίζεται ότι περίπου 150 εργοστάσια στον δασικό τομέα παράγουν το ένα πέμπτο των εξαγωγών αγαθών της χώρας.

Οι βιομηχανίες τεχνολογίας της Φινλανδίας ακολούθησαν το παράδειγμα αυτό τον Μάρτιο του 2021, αφήνοντας στην άκρη εν μέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και δημιουργώντας δύο ξεχωριστές ενώσεις. Οι εταιρείες-μέλη είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα διαπραγματευτούν σε εθνικό επίπεδο ή σε εταιρική βάση. Περίπου 1.600 εταιρείες του κλάδου είναι υπεύθυνες για τις μισές σχεδόν εξαγωγές της χώρας.

Οι εταιρείες τεχνολογίας ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσουν κύμα αποχωρήσεων. Τα συνδικάτα Industry Union και Trade Union Pro ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν απεργία στις 14 Ιανουαρίου και θα συνεχίσουν έως τις 23 Ιανουαρίου, εκτός εάν βρεθεί λύση για τις συλλογικές συμβάσεις. Το Σωματείο Ηλεκτρολόγων υποστηρίζει τα αιτήματα αυτά, απαγορεύοντας την υπερωριακή εργασία. Η διαμεσολάβηση θα ξεκινήσει σήμερα, 4 Ιανουαρίου.

Στη δασική βιομηχανία, η ατμόσφαιρα είναι ακόμη πιο τεταμένη. Δύο εταιρείες, η Stora Enso και η Metsä Group έχουν συνάψει συμφωνίες με τα συνδικάτα. Όμως, ο τρίτος γίγαντας, η UPM αναγκάστηκε να σταματήσει τους μύλους. Την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε απεργία τριών εβδομάδων που εξήγγειλαν τρία συνδικάτα.

Οι απόψεις για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας είναι πολύ διαφορετικές. Η UPM θέλει να διαπραγματευτεί συμφωνίες «συγκεκριμένες για τις επιχειρήσεις», καθώς τα προϊόντα, οι διαδικασίες, οι αγορές και τα μοντέλα εσόδων διαφέρουν. Τα συνδικάτα στοχεύουν στη διατήρηση ενός συλλογικού μοντέλου. Περισσότερη βιομηχανική δράση αναμένεται αργότερα μέσα στο μήνα. Στήριξη μπορεί να παρέχει και το Σωματείο Εργαζομένων στις Μεταφορές, το οποίο ήδη εμπόδισε τις εργασίες στα φινλανδικά λιμάνια για μια ημέρα.

Το αν αυτή η αναταραχή είναι απαραίτητη στο όνομα της ανταγωνιστικότητας ή αν υπάρχει ένα «κρυφό κίνητρο» για να συντρίψει το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων, είναι κάτι που μένει να απαντηθεί. Για τους Σοσιαλδημοκράτες και την Πρωθυπουργό Σάνα Μάριν που προηγουμένως ήταν φιλικά προσκείμενες προς τις θέσεις των συνδικάτων, η κατάσταση μπορεί να γίνει ενοχλητική. Ειδικά όταν οι διαμάχες αρχίσουν να απειλούν τα τοπικά ενεργειακά αποθέματα.