Έτσι θα γίνει το νέο κτίριο της Roche στο Μαρούσι

Μακέτα - φωτορεαλιστικό σχέδιο - η ανακατασκευή του κτιρίου της Roche Hellas στο Μαρούσι, από την κατασκευαστική Redex και το γραφείο Aris Architects

Αν τα Νότια προάστια αποτελούν «μαγνήτη» νέων κατοικιών λόγω της αναβάθμισης της Αττικής Ριβιέρας με projects, όπως το Ελληνικό και τα Αστέρια Βουλιαγμένης, τα Βόρεια προάστια και κυρίως το Μαρούσι προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις σε επαγγελματικά κτίρια.

Η λίστα στο γνωστό «βόρειο προάστιο» είναι…μικτή και περιλαμβάνει καινούργιους χώρους γραφείων, δηλαδή έργα greenfield  – όρος, που ειδικά στο Μαρούσι ισχύει πλήρως, καθώς τα περισσότερα αναπτύσσονται πάνω σε ακίνητα που ήταν όντως χωράφια ή εντελώς αδόμητα – αλλά και ακίνητα που ανακατασκευάζονται και μετατρέπονται σε υπερσύγχρονα κτίρια.

Να σημειώσουμε ότι οι αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για το «τέλος των γραφείων» ή την εξαιρετικά μεγάλη μείωση των χώρων τους λόγω της τηλεργασίας, η οποία ήρθε στη ζωή των περισσότερων σε γενικευμένη εφαρμογή λόγω πανδημίας κορωνοϊού αλλά προφανώς θα μείνει ως διαδεδομένη πρακτική και μετά από αυτή, μένει να φανεί εάν θα επαληθευθούν-τουλάχιστον στην Ελλάδα. Κι αυτό καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εμφανίσει σημάδια κόπωσης και σε ό,τι αφορά την εργασία από το σπίτι, ενώ οι εταιρίες εμφανίζονται να υιοθετούν ένα μοντέλο εν μέρει μόνο απασχόλησης από το σπίτι. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι σημαντικό απόθεμα σε καλής ποιότητας κτίρια γραφείων δεν υπάρχει, ευνοούν τις επενδύσεις.

Μία λοιπόν, από τις πιο πρόσφατες, αφορά το τετραώροφο κτήριο 6.500 τ.μ. της φαρμακοβιομηχανίας Roche Hellas στο Μαρούσι, το οποίο ανακαινίζεται πλήρως για να μετατραπεί σε βιοκλιματικούς, υψηλών προδιαγραφών χώρους γραφείων.  Προτού υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες να αναφέρουμε ότι η Roche έχει αναθέσει στην εταιρία ανάπτυξης ακινήτων του ομίλου Κοπελούζου, την Redex, την υλοποίηση των εργασιών ανακατασκευής, ενώ το μελετητικό γραφείο Aris Architects έχει καταρτίσει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών.

Αυτή τη στιγμή, εκτός από το κτίριο της Roche Hellas, μεταξύ άλλων, η Redex υλοποιεί την ανακατασκευή και  αναβάθμιση υφιστάμενου τριώροφου κτιρίου γραφείων με υπόγειο όροφο και μεσοπάτωμα συνολικού εμβαδού 11.625 τ.μ. στη Λυκόβρυση Αττικής. Στα projects της εταιρίας ανήκουν το πολυτελές ξενοδοχείο One & Only στην Τζια της Dolphin Capital Investors και σειρά μεγάλων κτιριακών έργων.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Aris Architects διαθέτει λίστα με όλων των ειδών έργων, όπως ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, κατοικίες, αεροδρόμια και κέντρα διανομής και αποθήκευσης.

Μακέτα – φωτορεαλιστικό σχέδιο – η ανακατασκευή του κτιρίου της Roche Hellas στο Μαρούσι, από την κατασκευαστική Redex και το γραφείο Aris Architects
Πηγή Εικόνας: Aris Architects

Το κτίριο της Roche Hellas

Εδώ και μήνες και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το ερχόμενο καλοκαίρι Redex και Aris Architects έχουν «ενώσει» τις δυνάμεις τους για να προχωρήσουν στην ολική ανακαίνιση του κτιρίου της Roche στο Μαρούσι, εφαρμόζοντας πιστά τις προδιαγραφές που θέτει η ελβετική εταιρία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν από την Aris Architects στο Economix.gr, στόχος είναι η μείωση, στο ελάχιστο, της κατανάλωσης ενέργειας μέσω της πρόβλεψης παθητικών συστημάτων και τεχνικών φυσικού δροσισμού (π.χ. ventilated façade), της εγκατάστασης προηγμένων κουφωμάτων με τριπλούς υαλοπίνακες, εξωτερικών αυτόματων περσίδων σκίασης, καθώς και πρωτοπόρων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Βασική επιδίωξη του σχεδιασμού ήταν να τεθούν οι βάσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει σε παγκόσμιο επίπεδο η Roche, για μηδενική εκπομπή άνθρακα έως το 2050.

Ουσιαστικός κανόνας του βιώσιμου σχεδιασμού είναι να λαμβάνει υπόψη πώς ένα κτήριο επηρεάζει τους ανθρώπους που διαδρούν με αυτό. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, ένας ακόμα ιδιαίτερα σημαντικός στόχος που λήφθηκε υπόψη κατά την φάση του σχεδιασμού έχει να κάνει με την ευεξία των εργαζομένων της Roche στο νέο περιβάλλον εργασίας που διαμορφώνεται.

Μακέτα – φωτορεαλιστικό σχέδιο – η ανακατασκευή του κτιρίου της Roche Hellas στο Μαρούσι, από την κατασκευαστική Redex και το γραφείο Aris Architects
Πηγή Εικόνας: Aris Architects

Έτσι, προβλέφθηκαν κατά τη φάση του σχεδιασμού προηγμένες μέθοδοι κλιματισμού και αερισμού, αυξήθηκαν οι εξωτερικές επιφάνειες υαλοπινάκων με στόχο τη μεγιστοποίηση της επιφάνειας λήψης φυσικού φωτισμού, και δημιουργήθηκε πρόβλεψη για κατάλληλα ηχοαπορροφητικά υλικά και επενδύσεις για τον περιορισμό της ηχοανάκλασης και τη δημιουργία ενός ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται σε ένα open space περιβάλλον, στο οποίο προβλέπεται η δημιουργία «νησίδων» εργασίας, με διαφορετικό «work setting» η κάθε μία, όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πού θέλουν να εργαστούν, αναλόγως με το είδος της εργασίας τους.

Οι διαφορετικοί χώροι εργασίας, εντός του κτιρίου, διαχωρίζονται με «ρευστές» διαχωριστικές γραμμές και παρεμβάσεις, οι οποίες καθιστούν τον χώρο εύκολα αναπροσαρμόσιμο, υποστηρίζουν τη συνεργασία, προάγουν την ομαδικότητα και αναδεικνύουν την εταιρική ταυτότητα της εταιρείας.

X