Η ΕΕ επιβάλλει δασμούς αντιντάμπινγκ σε Κίνα και Ταϊβάν

steel_wholesaler._dongguan_china

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς αντιντάμπινγκ για έξι μήνες σε ορισμένες εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα και την Ταϊβάν, την Τετάρτη (25 Μαρτίου), στο πλαίσιο μιας νέας εμπορικής διαμάχης που έχει ξεκινήσει μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου.

Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τις εισαγωγές πλατέων προϊόντων έλασης από ανοξείδωτο χάλυβα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων, όπως τα πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, ιατρικά εργαλεία και τα αυτοκίνητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα έχουν ήδη συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές για πρακτική ντάμπινγκ προϊόντων που κυμαίνονται από το κρασί μέχρι και ηλιακούς συλλέκτες. Οι δασμοί αφορούν το 25%  των καθηκόντων των στοχευμένων κινεζικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και του βιομηχανικού γίγαντα Baosteel, και 10% των εταιρειών της Ταϊβάν  και θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα (26 Μαρτίου), σύμφωνα με ανακοίνωση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ελλείψει μέτρων, οι εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τις ενδιαφερόμενες χώρες θα συνεχίσουν να αναγκάζουν τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης να πωλεί σε ζημιογόνες τιμές», αναφέρει η ΕΕ.  Σημειωτέον ότι από τους δασμούς αποκλείονται  οι εταιρείες της Κίνας και της Ταϊβάν,  που συνεργάζονται με την ΕΕ στον τομέα της έρευνας. Μετά την είδηση, οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών χαλυβουργιών εκτοξεύθηκαν στα χρηματιστήρια της ηπείρου και αργότερα σταθεροποιήθηκαν .

Η ΕΕ άρχισε έρευνα στις 26 Ιουνίου του περασμένου έτους μετά από καταγγελίες από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές για τις κινεζικές επιχειρήσεις και την Ταϊβάν. Οι συνολικές εισαγωγές από την Κίνα και την Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά 70% μεταξύ του 2010 και της περιόδου της έρευνας, από τα μέσα του 2014 και στις αρχές του 2015, ενώ το μερίδιο αγοράς αυξήθηκε κατά 63%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω βιομηχανία της ΕΕ υπέστη μείωση του όγκου παραγωγής κατά  5%, γεγονός που οδήγησε σε πτώση 8%  της παραγωγικής ικανότητας. Το μερίδιο αγοράς μειώθηκε κατά 5%, η απασχόληση μειώθηκε κατά 11% και το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 8%, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 17%, είπε. «Ήταν σαφές ότι η σημαντική αύξηση των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ οδήγησαν όχι μόνο στην επιδείνωση της κερδοφορίας, αλλά και στην απώλεια μεριδίου αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και μείωση της παραγωγής, της παραγωγικής ικανότητας, της απασχόλησης, των επενδύσεων και της απόδοσης των επενδύσεων», αναφέρει η Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εταιρείες από την Κίνα και την Ταϊβάν, μπορούν να υποβάλλουν καταγγελία προς την ΕΕ και να ζητήσουν ακρόαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τον Φεβρουάριο, μια επιτροπή του ΠΟΕ καταδίκασε την Κίνα στην διαμάχη της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία όσον αφορά στους κινεζικούς δασμούς αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές χαλυβδοσωλήνων. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι εμπορικές αρχές της ΕΕ ξεκίνησαν έρευνα για τις καταγγελίες περί ντάμπινγκ τιμών από την Κίνα για το ηλιακό γυαλί, βασικό συστατικό στοιχείο των ηλιακών συλλεκτών.

Μια διαμάχη το 2013 για  το εμπόριο των ηλιακών συλλεκτών πυροδότησε την μεγαλύτερη σχετική έρευνα της ΕΕ, καλύπτοντας στο αποκορύφωμά της  μια αγορά αξίας περίπου 21 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τελικά, τον περασμένο Ιούλιο, οι Βρυξέλλες και η Κίνα πέτυχαν μια δύσκολη συμφωνία για τον τερματισμό της διαμάχης που περιλάμβανε και μια κινεζική έρευνα στις εισαγωγές ευρωπαϊκών οίνων.

EurActiv

*φωτο από Cory Doctorow/Flickr

X