Εντείνονται οι συνομιλίες Αθήνας-ΕΤΕπ για την ένταξη έργων στο σχέδιο Γιούνκερ

juncker_plan

SPECIAL REPORT / Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει συνομιλίες με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς για τα 42 έργα που προτείνει για ένταξη στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ. Την ίδια ώρα, καλά νέα έρχονται από τις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα μπαίνει στον κατάλογο των 22 χωρών που επωφελούνται από το σχέδιο Γιούνκερ. Σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.gr, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται ακόμα και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σημειωτέον ότι το πρώτο ελληνικό έργο στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ αφορά ιδιωτική επιχείρηση και δεν έχει σχέση με τον κατάλογο που παρουσίασε προσφάτως ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης. Υπενθυμίζεται  ότι ο κ. Σταθάκης παρουσίασε την Πέμπτη 31 Μαρτίου τα έργα που η Ελλάδα έχει επιλέξει για να ενταχθούν στο σχέδιο Γιούνκερ. Πρόκειται για 42 έργα συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, από τα οποία 18 είναι αμιγώς ιδιωτικά και τα υπόλοιπα με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ο  βουλευτής της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη επέκρινε την  κυβέρνηση  για καθυστέρηση  στην υλοποίηση του προγράμματος όταν από το 2014 είχαν επιλεγεί σε πρώτη φάση 174 έργα ύψους 41,5 δισ. ευρώ.

Το γραφείο Αθηνών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανέφερε στην EurActiv.gr ότι συνομιλεί με τις Ελληνικές Αρχές για τα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του σχεδίου Γιούνκερ. Ο επικεφαλής του γραφείου, κ. Αρώνης τόνισε επιπλέον ότι υπάρχει κινητικότητα και από εταιρείες, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μέσα στο 2016 θα υπάρξουν έργα που θα ενταχθούν στο σχέδιο Γιούνκερ και στην Ελλάδα.

>>Διαβάστε: Κατάινεν: Το Σχέδιο Γιούνκερ θα ξεκλειδώσει δάνεια σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την ΕΤΕπ ο μέσος όρος για το χρόνο αξιολόγησης μια πρότασης κυμαίνεται γύρω στους έξι μήνες και εξαρτάται τόσο από την ποιότητα όσο και από την ωριμότητα του έργου. Όσον αφορά τους όρους του δανεισμού, το επιτόκιο εξαρτάται από το ρίσκο της επένδυσης και ο χρόνος της αποπληρωμής ποικίλει αναλόγως με το εύρος του έργου. Δηλαδή,  ένα δάνειο για επένδυση στην ενέργεια συνήθως έχει μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής από ένα δάνειο στις τηλεπικοινωνίες. Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι ότι τα δάνεια μπορεί να χορηγηθούν και σε εταιρείες που επενδύουν σε δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείονται και έργα που αφορούν διασυνοριακές συνεργασίες μεταξύ λόγου χάρη Ελλάδος και Κύπρου.

Το χρέος και η σύγχυση με το ΕΣΠΑ

Σε ερώτηση για το εάν τα δάνεια αυτά, επηρεάζουν το δημόσιο χρέος μια χώρας, οι εκπρόσωποι της ΕΤΕπ ανέφεραν ότι σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, που ισχύουν μέχρι σήμερα,  τα έργα ΣΔΙΤ, δηλαδή σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιο τομέα δεν συνυπολογίζονται στο δημόσιο χρέος.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Euro2day, η Eurostat εξετάζει την εφαρμογή νέων αυστηρότερων κανόνων, οι οποίοι στην ουσία επιδιώκουν να ενισχύσουν τον ρόλο των ιδιωτών επενδυτών και να περιορίσουν τη συμμετοχή του δημοσίου στις εταιρείες ειδικού σκοπού που διαχειρίζονται συμβάσεις παραχώρησης ή ΣΔΙΤ. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του διαγωνισμού για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το Δημόσιο θα διατηρήσει σημαντικό ποσοστό (από 45% έως 55%) της εταιρείας διαχείρισης, κατά το πρότυπο του “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Όμως, με βάση τους νέους κανόνες της Eurostat για να μη συνυπολογιστεί στο δημόσιο χρέος η κρατική συμμετοχή και τα δάνεια για το έργο στο Καστέλι, το Δημόσιο πρέπει να μειώσει το ποσοστό του στην εταιρεία διαχείρισης σε επίπεδα κάτω του 33%.

Όσον αφορά την σύγχυση που έχει προκύψει σε σχέση με το ΕΣΠΑ, τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΤΕπ ξεκαθαρίζουν ότι το ΕΣΠΑ αφορά επιδοτήσεις, ενώ το σχέδιο Γιούνκερ αναφέρεται σε δάνεια. Ωστόσο, μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά μεταξύ τους. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) και τα Ευρωπαϊκά Διαθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) μπορούν να κινητοποιήσουν πρόσθετες επενδύσεις μέσω της αλληλοσυμπλήρωσής τους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι συνδυασμού κονδυλίων, όπως π.χ συνδυασμός των κονδυλίων των ΕΔΕΤ και του ΕΤΣΕ απευθείας σε επίπεδο έργου ή σε επίπεδο επενδυτικής πλατφόρμας.

Μύρνα Νικολαΐδου-EurActiv.gr

*φωτογραφία [Euranet Plus/Flickr]