Aναγκαία η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων λένε οι οικονομολόγοι

[Adolfo Lujan]

Αυτό το άρθρο είναι μέρος των ειδικών εκθέσεων μας Αναζητώντας εργασία μετά την κρίση.

Το άρθρο αποτελεί μέρος του special report Αναζητώντας εργασία μετά την κρίση.

Παρά τη θετική δυναμική, η ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, την ανεργία των νέων και την κοινωνική διάσπαση που αναπτύσσεται σε όλα τα κράτη μέλη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης για την Ευρώπη μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης του 2007-2008.

Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ είναι πλέον 7,3%, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εξισορροπήσει επίσης τα δημόσια οικονομικά τους. Το μέσο έλλειμμα στην ΕΕ ανέρχεται πλέον στο 1,1% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η ποιότητα της ανάκαμψης απέχει πολύ από το να καταστεί βέλτιστη. Για το Γενικό Διευθυντή της ΓΔ Οικονομίας και Οικονομικών της Επιτροπής, Marco Buti, «η ανάκαμψη παραμένει ατελής».

Οι οικονομίες της Ευρώπης είναι υπερχρεωμένες και οι Ευρωπαίοι που εργάζονται έχουν χαμηλό μισθό. Σε χώρες, όπως η Ισπανία παρατηρείται το φαινόμενο των φτωχών εργαζομένων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες για τους χαμηλούς μισθούς, καθώς η Τράπεζα ανησυχεί για τις επιπτώσεις στο χαμηλό πληθωρισμό.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η ανάκαμψη ήταν «πιο ήπια» από ό, τι στις προηγούμενες περιόδους ύφεσης, εξαιτίας της «αργής» αύξησης των μισθών στις εθνικές οικονομίες.

Επιπλέον, οι δημόσιες επενδύσεις παραμένουν κάτω από το επίπεδο που βρίσκονταν πριν από την κρίση και εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα χαμηλό ποσοστό του ΑΕΠ της ΕΕ, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Και για πολλούς νέους Ευρωπαίους η εργασιακή ανασφάλεια είναι η νέα νόρμα, με χαμηλούς μισθούς, συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή απλά χωρίς καμία ευκαιρία.

Όπως έγραψε στη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «το γεγονός ότι η γενιά των σημερινών νεαρών ενηλίκων ενδέχεται να καταλήξει χειρότερα από τους γονείς τους αποτελεί πιθανό κίνδυνο».

Σε περιόδους αυξανόμενου ανταγωνισμού και τεχνολογικής επανάστασης, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τη γενιά με την μεγαλύτερη μόρφωση.

Για το λόγο αυτό, οι επενδύσεις στην εκπαίδευση των νέων και την έρευνα θα αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την επόμενη δεκαετία. Την περασμένη εβδομάδα, ο αρμόδιος Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό, Günter Oettinger, δήλωσε ότι τα προγράμματα Erasmus και Horizon 2020 θα είναι τα μοναδικά που δεν θα υποστούν περικοπές στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η έμφαση στους νέους και την υποστήριξη των επενδύσεων έχει ήδη διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό για το 2018.

Το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη συμφώνησαν, επίσης, να προσθέσουν 110 εκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα «Horizon 2020» και 24 εκατομμύρια ευρώ στο Erasmus.

Ωστόσο, η παροχή περισσότερων ευκαιριών στους νέους, η αύξηση της ποιότητας των θέσεων εργασίας, οι καλύτεροι μισθοί και η επιστροφή στα επίπεδα επενδύσεων που είχαν καταγραφεί πριν από την κρίση θα απαιτούσαν μεγαλύτερη προσπάθεια από τα κράτη μέλη και τον ιδιωτικό τομέα.

Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται. Για την Ευρωβουλευτή Maria Joao Rodrigues, η μόνιμη κοινωνική διάσπαση συνιστά μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη σταθερότητα της ΕΕ και η αντιμετώπισή της θα είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες τα επόμενα χρόνια.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις 2.0

Προτεραιότητα για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης της Ευρώπης, ώστε να διαρκέσει η διεύρυνση, δήλωσε ο κ. Buti.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων 2.0», η Επιτροπή συμπεριλαμβάνει τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, την οικοδόμηση καλύτερων συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, τη βελτίωση της τεχνολογίας και την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς.

X