Άμεση αναθεώρηση του ιταλικού προϋπολογισμού ζητά το Eurogroup

[European Union]

Να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019 εντός της προθεσμίας που της έχει δοθεί ζήτησαν από την Ιταλία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, λόγω φόβων για αναταραχή στην αγορά και επιστροφή της κρίσης χρέους.

Ο επικεφαλής της Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν καθοριστική, αλλά η Ιταλία πρέπει να υποβάλει νέα πρόταση προϋπολογισμού που να είναι «σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες».

Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, παρέμεινε σταθερός στη θέση του, λέγοντας ότι η Ρώμη δεν θα εγκαταλείψει την αύξηση των δαπανών, που θα επιφέρουν ανάπτυξη.

Ο προϋπολογισμός «δεν αλλάζει», τόνισε ο κ. Τρία μετά τις συνομιλίες. Δεν θα υπάρξει «ούτε συμβιβασμός ούτε σύγκρουση με την Επιτροπή, πρόσθεσε.

Σε κοινή δήλωση, οι υπουργοί της Ευρωζώνης υποστήριξαν σταθερά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ταυτόχρονα κάλεσαν την Ιταλία και τις Βρυξέλλες να «ξεκινήσουν έναν ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο».

Ντράγκι: Η Ιταλία θα τα βρει με την Κομισιόν

Μια άνοδος του κόστους δανεισμού της Ιταλίας θα επηρεάσει την ανάπτυξη, προειδοποίησε ο Ντράγκι. Αναγνώρισε ότι υπάρχει περιορισμένος κίνδυνος μετάστασης. Γιατί κατέγραψε τη μείωση του spread μεταξύ ιταλικών και ελληνικών ομολόγων.

«Συμφωνούμε με την αξιολόγηση της Επιτροπής», ανέφεραν οι υπουργοί. Η Ιταλία πρέπει να «συνεργαστεί στενά με την Κομισιόν για την προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου», που θα ευθυγραμμίζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον προϋπολογισμό.

«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών … ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε στο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος που υπέβαλε η Ιταλία για το 2019 μια ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη δημοσιονομική σύσταση την οποία είχε απευθύνει το Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου 2018.

Στο μεταξύ, η διαμάχη με τις Βρυξέλλες εγείρει ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και απειλεί με κύμα υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, γεγονός που ενδέχεται να παρακωλύσει τις τράπεζες της Ιταλίας και να βυθίσει την οικονομία σε ύφεση.

«Ελπίζω πραγματικά ότι η ιταλική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τη βοήθεια που της προσφέρεται», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ.