Αφρική: Άδικη και μεροληπτική η «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων

tax-euractiv.jpg

Συντονισμένα μέτρα για την απομάκρυνση της Μογγολίας από τη «μαύρη λίστα» 17 χωρών που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι δεσμεύτηκε να εφαρμόσει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Damdin Tsogtbaatar.

Η δημοσίευση του καταλόγου, η απειλή κυρώσεων και η απώλεια της πρόσβασης στα προγράμματα της ΕΕ προκάλεσαν την αντίδραση των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ), που χαρακτηρίζουν την ενέργεια αυτή ως “μονομερή και πρακτική που εισάγει διακρίσεις” και παραβιάζει το Συμφωνία του Κοτονού.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ναμίμπια, Calle Schlettwein, χαρακτήρισε τη λίστα “άδικη, προκατειλημμένη, μεροληπτική”.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει χώρες, όπως η Ναμίμπια που είχαν κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή και παράνομη διακίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με τα Paradise Papers.

Πάντως, η Oxfam διαπίστωσε ότι η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα θα συμπεριληφθούν στους καταλόγους.

«Μαύρη λίστα» για τους φορολογικούς παραδείσους υιοθετεί η ΕΕ

Την κατάρτιση ‘’μαύρης λίστας’’ φορολογικών παραδείσων της ΕΕ αναμένεται να διαπραγματευτούν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες, με περίπου 20 χώρες να μην συνεργάζονται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ύστερα από πολλές αποκαλύψεις περί φοροαποφυγής από εταιρίες και πλούσιους …

Ανάγκη για παγκόσμια λύση

Η ομάδα των αναπτυσσόμενων χωρών της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, G77, ζητά από την επιτροπή φορολογικών εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ να αποτελέσει επίσημα όργανο λήψης αποφάσεων, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης – με το σκεπτικό ότι κανένας από αυτούς δεν ανήκει στον οργανισμό των 34 χωρών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αντιταχθεί στην πρόταση αυτή μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

«Ο ΟΟΣΑ εισήγαγε αυτούς τους κανόνες μεταξύ 2013 και 2015, αλλά εξακολουθούμε να βλέπουμε τα φορολογικά σκάνδαλα να συνεχίζονται. Υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκης για μια παγκόσμια λύση», ανέφερε στη Euractiv, η Tove Marie Ryding, του European Network on Debt and Development (Eurodad).

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της ΕΕ και των αναπτυσσόμενων χωρών», προσθέτει. «Η έλλειψη παγκόσμιας συνεργασίας κλιμακώνεται και η εχθρότητα αυξάνεται».

Στο μεταξύ, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης διμερών συμβάσεων για τους εταιρικούς φόρους με αναπτυσσόμενες χώρες.

Από την πλευρά τους, οι περιφερειακές ομάδες αναπτυσσόμενων χωρών έχουν αρχίσει να σκληραίνουν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις. Τον Νοέμβριο, οι έξι χώρες της κοινότητας της Ανατολικής Αφρικής έγιναν η τελευταία οργάνωση που συμφώνησε για τη δική της πρότυπη φορολογική σύμβαση.

Πολλές από τις τελευταίες συμβάσεις περιλαμβάνουν μια «βασική δοκιμασία», σύμφωνα με την οποία οι χώρες υποδοχής πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι μια εταιρεία αποφεύγει τους φόρους.

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες ανησυχούν περισσότερο για την ύπαρξη πιέσεων που αποσκοπούν στο να υπογράψουν κανόνες που δεν μπορούν να τις βοηθήσουν».