Το Σχέδιο Γιούνκερ στην Ελλάδα: Πρόκληση για ενίσχυση της ανάπτυξης

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Κατάινεν. [Ebs]

Η αποτελεσματική εφαρμογή του Επενδυτικού Σχεδίου του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ελλάδα, θα βοηθήσει τη χώρα να δώσει τόνωση ανάπτυξης στην οικονομία της. Μπορεί, όμως, κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό χωρίς βασικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και τη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος;

Το Επενδυτικό Σχέδιο στοχεύει κυρίως στην άρση των εμποδίων στις επενδύσεις, στην προβολή και την τεχνική υποστήριξη επενδυτικών έργων και στην αποτελεσματικότερη χρήση νέων και υφιστάμενων χρηματοδοτικών πόρων. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, το σχέδιο βασίζεται σε τρεις άξονες δράσης:

  • Κινητοποίηση επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών
  • Στήριξη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία
  • Δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος

Αφότου ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με χαμηλά επίπεδα επενδύσεων. Απαιτούνται συλλογικές και συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αναστραφεί αυτή η καθοδική πορεία και να επανέλθει η Ευρώπη σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης.

Οι διαθέσιμοι πόροι είναι επαρκείς, χρειάζεται μόνο να κινητοποιηθούν σε ολόκληρη την ΕΕ για τη στήριξη των επενδύσεων. Δεν υπάρχει μία μοναδική ή απλή απάντηση, κανένα «κουμπί ανάπτυξης» που μπορούμε να πατήσουμε ούτε ενιαία λύση για όλα τα προβλήματα.

Στόχοι
Αντιστροφή των πτωτικών τάσεων των επενδύσεων, ώστε να δοθεί ώθηση στην απασχόληση και την οικονομική ανάκαμψη - χωρίς να αυξηθεί το δημόσιο χρέος ή να επιβαρυνθούν οι εθνικοί προϋπολογισμοί.

Στήριξη των επενδύσεων που ανταποκρίνονται στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της οικονομίας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Στήριξη των επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας και των υποδομών της Ευρώπης, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικοδόμηση μιας πιο διασυνδεδεμένης ενιαίας αγοράς.

Η EurActiv.gr μίλησε για το θέμα με τον επικεφαλής του γραφείου Αθηνών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Γιώργο Αρώνη καθώς και τον σύμβουλο επικοινωνίας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Ευάγγελο Αντώναρο.

Σχέδιο Γιούνκερ για Ελλάδα: Έμφαση στο δανεισμό εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης

SPECIAL REPORT / Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ ύψους 315 δις ευρώ. Μπορεί η Ελλάδα να απουσιάζει από τον κατάλογο των 22 χωρών που έχουν επωφεληθεί του σχεδίου, ωστόσο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα.

Ο υπουργός …

Μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης για το Σχέδιο Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, ο κ. Καιτάνεν υπογράμμισε ότι τα χρήματα του Σχεδίου δεν είναι μόνο για μεγάλες δημόσιες επενδύσεις.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ/ Κατάινεν: Το Σχέδιο Γιούνκερ θα ξεκλειδώσει δάνεια σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

SPECIAL REPORT / Την ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να εμπλακούν άμεσα στην υλοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ στην Ελλάδα επεσήμανε με αποκλειστικές δηλώσεις του στη EurActiv.gr, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για το Σχέδιο Γιούνκερ, κ. Γιούρι Κατάινεν.

Μιλώντας στο …

Σύμφωνα με την ΕΤΕπ ο μέσος όρος για το χρόνο αξιολόγησης μια πρότασης κυμαίνεται γύρω στους έξι μήνες και εξαρτάται τόσο από την ποιότητα όσο και από την ωριμότητα του έργου.

Εντείνονται οι συνομιλίες Αθήνας-ΕΤΕπ για την ένταξη έργων στο σχέδιο Γιούνκερ

SPECIAL REPORT / Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει συνομιλίες με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς για τα 42 έργα που προτείνει για ένταξη στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ. Την ίδια ώρα, καλά νέα έρχονται από τις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα μπαίνει στον …

Σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο της EurActiv, Σαράντη Μιχαλόπουλο, στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος αποτελεί βασική πτυχή των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και το «λόγο ύπαρξης» του τρίτου πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Σχοινάς στην EurActiv: Μεταρρυθμίσεις και Σχέδιο Γιούνκερ πάνε «χέρι χέρι»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πρώτες σε αριθμό προτάσεων για το Σχέδιο Επενδύσεων Γιούνκερ. Ωστόσο, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω των μεταρρυθμίσεων του ελληνικού προγράμματος συνιστά «λυδία λίθο», είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv.gr ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, …

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) και ο όμιλος ProCredit υπέγραψαν στη Θεσσαλονίκη συμφωνία εγγυήσεων για την αύξηση του δανεισμού προς καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σχέδιο Γιούνκερ: Η πρώτη συμφωνία στην Ελλάδα για την δανειοδότηση καινοτόμων ΜΜΕ

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) και ο όμιλος ProCredit υπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη συμφωνία εγγυήσεων για την αύξηση του δανεισμού προς καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πρόκειται για την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας ΕΤΣΕ για καινοτόμες ΜΜΕ …

Η Ελλάδα εισέρχεται και επισήμως στον κατάλογο των χωρών που επωφελούνται του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ.

Υπογραφή του πρώτου ελληνικού έργου στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ

Η Ελλάδα εισέρχεται και επισήμως στον κατάλογο των χωρών που επωφελούνται του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε σήμερα χρηματοδοτική συμφωνία με την ελληνική εταιρεία CretaFarms σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Hilton.

Πρόκειται για δάνειο ύψους …

Υπό το φως του μεγάλου βάρους που έχει σηκώσει το Βόρειο Αιγαίο στο μεταναστευτικό, η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου προτείνει την συμπερίληψη του μεταναστευτικού στα κριτήρια για επενδύσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ.

Καλογήρου: Το μεταναστευτικό να γίνει μέρος του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ

Υπό το φως του μεγάλου βάρους που έχει σηκώσει το Βόρειο Αιγαίο στο μεταναστευτικό, η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου προτείνει την συμπερίληψη του μεταναστευτικού στα κριτήρια για επενδύσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ.

Μιλώντας στο 1ο Φόρουμ για την Αδριατική, που διεξάγεται …

 

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος αποτελεί βασική πτυχή των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και το «λόγο ύπαρξης» του τρίτου πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

«Πολλές μεταρρυθμίσεις πέρασαν ή προβλέπονται ως μέρος του προγράμματος, έχοντας αυτόν τον στόχο κατά νου», τόνισε.

Μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης για το Σχέδιο Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για το Σχέδιο Γιούνκερ, κ. Γιούρι Κατάινεν, υπογράμμισε ότι τα χρήματα του Σχεδίου δεν είναι μόνο για μεγάλες δημόσιες επενδύσεις.

«Το αντίθετο. Τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά χρειάζεται μια ενδιάμεση εμπορική τράπεζα. Για το σκοπό αυτό θα επισκεφτώ την Ελλάδα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες για να συζητήσω με τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες, τώρα που ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση, μπορούν να αρχίσουν να δανείζουν ξανά με τη στήριξη του EFSI».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ελλάδα χρειάζεται τις επενδύσεις περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.

«Αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα ως μια ειδική χώρα, η οποία έχει ειδικές ανάγκες και γι αυτό ανταποκρινόμαστε με ειδικά σχέδια και ειδικές πρωτοβουλίες με αποκορύφωμα το Investment Team For Greece, προκειμένου να βοηθήσουμε στα προβλήματα ρευστότητας και να δώσουμε την ευκαιρία στις εταιρείες να αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό και η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη», ανέφερε ο σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Ευάγγελος Αντώναρος .

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Jonathan Taylor επεσήμανε ότι «η ΕΤΕπ είναι περήφανη για όλη την υποστήριξη που προσφέρει διαχρονικά στην ελληνική οικονομία». Πέρσι, για παράδειγμα, υπογράψε δάνεια ύψους 1,35 δις ευρώ περίπου στην Ελλάδα, στηρίζοντας επενδύσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία της 30μελούς ομάδας της ΕΤΕπ αποκλειστικά για την Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα.

«Η Τράπεζα της ΕΕ είναι ο μοναδικός Διεθνής Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός που υπήρξε σταθερά ενεργός σ’ αυτή τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχουμε όμως αναγνωρίσει ότι σ’ αυτές τις έκτακτες περιστάσεις η Τράπεζα πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του τομέα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αυτό το επιτύχαμε με την ενίσχυση της ομάδας μας εδώ, στην Αθήνα», επεσήμανε.