Άλτμαϊερ: Η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα – αποκλειστική συνέντευξη (βίντεο)

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Peter Altmaier συναντήθηκε με την Claire Stam από την EURACTIV της Γερμανίας. Μεταξύ άλλων, συζήτησαν τον «Νέο δρόμο του Μεταξιού», τη συμμαχία των μπαταριών με τη Γαλλία, την κλιματική αλλαγή και τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της βόρειας και της νότιας Γερμανίας.

 

EURACTIV: Για το επόμενο έτος, αποδεικνύετε ότι είστε αισιόδοξοι. Με το Brexit, τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ και τον κινεζικό ανταγωνισμό, πρέπει να ρωτήσουμε: Γιατί αισθάνεστε τόσο αισιόδοξοι;

Altmaier: Είναι αλήθεια. Υπάρχει ανασφάλεια σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις χονδρικής. Έχει επιβραδυντική επίδραση στη γερμανική οικονομία, διότι βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές. Το 51% των βιομηχανικών μας προϊόντων εξάγονται, αλλά η γερμανική οικονομία είναι, γενικά μιλώντας, σε ισχυρή θέση. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και οι εταιρείες έχουν επενδύσει στην καινοτομία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι αυτή η επιβράδυνση της ανάπτυξης μπορεί να ξεπεραστεί και ότι θα υπάρξει έντονη οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

 

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης στο youtube και με ελληνικούς υπότιτλους (επιλέξτε τη γλώσσα των υποτίτλων στις ρυθμίσεις):

 

Η Κίνα συνεχίζει να επεκτείνει την οικονομική της δύναμη στην Ευρώπη. Είναι αυτή η αρχή του τέλους για την ΕΕ ως οικονομική κοινότητα;

Θα κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι η ΕΕ βρίσκεται στην αρχή και όχι στο τέλος μιας ιστορίας επιτυχίας. Άλλωστε η ΕΕ είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη στους λαούς της Ευρώπης τα τελευταία 200 χρόνια. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να διεξαγάγουμε περισσότερες συζητήσεις για τις οικονομικές πολιτικές. Η κινεζική στρατηγική «Silk Road» αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα:

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αγορές στην Ασία, όπου ζουν δισεκατομμύρια άνθρωποι; Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ευημερούν, να καταναλώνουν, να αγοράζουν και να πωλούν προϊόντα με την Ευρώπη. Πώς οργανώνουμε τις υλικοτεχνικές και εμπορικές σχέσεις για να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μεταφέρονται για να φτάσουν στους ανθρώπους.

Οι Κινέζοι μπορεί να το έχουν αναγνωρίσει αυτό πριν από εμάς τους Ευρωπαίους. Παρουσιάσαμε τη δική μας στρατηγική σύνδεσης ΕΕ-Κίνας μόλις πέρυσι. Αυτό είναι πολύ αργά. Οι Κινέζοι ήταν πιο γρήγοροι από ό, τι ήμασταν εμείς.

Έχουμε τώρα το καθήκον, μαζί με την Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και πολλοί άλλοι, να δημιουργήσουμε ένα σύστημα εμπορικών δρόμων. Κανείς δεν θα είναι σε θέση να κάνει διακρίσεις, να χρησιμοποιήσει την πολιτική του δύναμη για να καταχραστεί ή να επιβάλει ένα μονόδρομο εμπόριο. Αντ ‘αυτού, θα θέλαμε το εμπόριο να είναι ανοικτό και προς τις δύο κατευθύνσεις για προϊόντα από πολλές διαφορετικές χώρες.

Αυτός είναι ο στόχος μας. Είχαμε πολύ σοβαρές συνομιλίες στις συζητήσεις για το «δρόμο του μεταξιού» στο Πεκίνο. Και νομίζω ότι κατέστη σαφές ότι αυτό το κινεζικό σχέδιο μπορεί να επιτύχει μόνο εάν είναι απαλλαγμένο από διακρίσεις, αν θεωρήσει ότι είναι υποχρεωμένο στην πολυμέρεια, εάν οι μικρότερες χώρες δεν χάσουν την ανεξαρτησία τους ως αποτέλεσμα του.

Εάν διαθέτουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και, σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα. Πέρυσι, έγιναν προσπάθειες να καταληφθούν τμήματα του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.

Το σταματήσαμε αυτό. Η αναπτυξαική τράπεζα της κυβέρνησης, η KfW, πήρε την κατοχή των μετοχών. Διότι, αν είναι δυνατόν, εξακολουθούμε να θέλουμε να διατηρήσουμε την κρίσιμη υποδομή εντός της Γερμανίας. Τέτοιες συζητήσεις πρέπει να διεξαχθούν και σε άλλες χώρες.

Τα συμφέροντα ασφαλείας, τα οικονομικά συμφέροντα και τα πολιτικά συμφέροντα αποτελούν μια μονάδα. Και με βάση αυτά τα συμφέροντα, μπορούμε να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε δίκαιες σχέσεις με την Κίνα. Νομίζω ότι τώρα η Κίνα κατανοεί ότι πρέπει να κλίνει προς αυτό το ποιο θα πρέπει να είναι το πρότυπο της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας της αγοράς, δηλαδή οι αρχές της ισότητας και ότι ο σεβασμός του κράτους δικαίου αποτελεί τη βάση επιτυχημένων εμπορικών σχέσεων.

 

Η Επιτροπή απέρριψε επίσης τη συγχώνευση μεταξύ της Siemens και της Alstom. Είστε ακόμα πεπεισμένοι ότι πρέπει να δημιουργηθούν «Ευρωπαίοι πρωταθλητές»;

Έχουμε δει ότι οι παγκόσμιες αγορές εξελίσσονται από αυτό. Εταιρείες από μια χώρα ανταγωνίζονται για συμβάσεις σε άλλες χώρες. Πρώτον, πρόκειται για τις προφανείς εμπορικές σχέσεις. Αυτές επηρεάζονται από μεσαίες επιχειρήσεις που είναι επίσης επιτυχημένες παγκοσμίως.

Υπάρχουν όμως και αγορές που διαπραγματεύονται συμβάσεις αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων και περισσότερο. Πρόκειται για συμβάσεις που αφορούν την πολιτική αεροπορία, τη σιδηροδρομική βιομηχανία και πολλούς άλλους τομείς.

Αυτές οι εταιρείες είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτές τις μεγάλες συμβάσεις και να κερδίσουν τους διαγωνισμούς αυτούς. Έχουμε δει ότι στην Κίνα και τις ΗΠΑ, υπήρξαν διαδικασίες συγκέντρωσης. Δεν έχουν μόνο «κρυμμένους πρωταθλητές» όπως και εμείς, αλλά και πολύ μεγάλους και ισχυρούς διεθνείς «πρωταθλητές».

Και πρέπει να κάνουμε μια επιλογή: Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε μια ευκαιρία σε αυτές τις αγορές; Θέλουμε να συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε αεροπλάνα στην Ευρώπη; Θέλουμε να είμαστε ηγέτης στην παγκόσμια σιδηροδρομική βιομηχανία στην οποία επενδύσαμε 5 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα λίγα χρόνια;

Αν ναι, πρέπει επίσης να υποστηρίξουμε εταιρείες που επιθυμούν να συγχωνευθούν, να συνδυάσουν τις δυνάμεις τους, γιατί μόνο τότε θα έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν με εταιρείες που είναι πέντε έως δέκα φορές μεγαλύτερες.

 

Από τότε που παρουσιάσατε τη βιομηχανική σας στρατηγική, έχετε δεχθεί έντονη κριτική. Ποια είναι η απάντησή σας στους επικριτές;

Η βιομηχανική στρατηγική ήταν σημαντική διότι καταστήσαμε σαφές ποια είναι τα οικονομικά μας συμφέροντα, έτσι ώστε να κάνουμε τα σωστά βήματα χωρίς να είμαστε στο έλεος άλλων.

Έχω κάνει προκλητικές προτάσεις. Αυτό ήταν το νόημα. Υπάρχει συνεχής συζήτηση για αυτό το θέμα. Αυτό στην πραγματικότητα ενισχύει την εγκυρότητα των προθέσεων μου.

Έχουμε λάβει μεγάλη υποστήριξη. Καταφέραμε να βρούμε μια κοινή προσέγγιση με τη Γαλλία, αλλά υπάρχει και κριτική, η οποία είναι απολύτως φυσιολογική σε μια δημοκρατία.

Κατά την παρουσίαση της στρατηγικής μου, έκανα έκκληση για συζήτηση και να γίνουν προτάσεις. Μια τελική στρατηγική θα αναπτυχθεί βάσει αυτών.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ήταν λιγότερο σημαντικές για μένα επειδή αναφέρθηκα λιγότερο εκτενώς. Αυτή είναι μια παρανόηση. Οι ΜΜΕ είναι πολύ σημαντικές για μένα. Είμαι ο «Υπουργός ΜΜΕ» σε αυτήν τη συμμαχία.

Ωστόσο, και αυτό είναι το κλειδί, όπου πρέπει να κάνουμε το εμπόριο, να μειώσουμε τα ελλείμματα και όπου η Ευρώπη δεν είναι σε καλή θέση, αυτός δεν είναι κάποιος τομέας όπου οι ΜΜΕ είναι επιτυχείς. Οι ΜΜΕ είναι επιτυχείς και πολύ ισχυρές. Αυτοί όμως είναι τομείς όπως η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη, η οικονομία πλατφόρμας.

Στην Κίνα και τις ΗΠΑ, οι εταιρείες σε αυτούς τους τομείς αξίζουν 80 ακόμη και 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρέπει να ασχοληθούμε ακριβώς με αυτές τις εταιρείες. Δεν πρέπει να συζητούμε τις ΜΜΕ ή τις μεγάλες εταιρείες. Αλλά η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προστασία των συμφερόντων μας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

 

Μια άλλη κριτική είναι ότι δεν υποστηρίζετε επαρκώς το χαμηλό ενεργειακό κόστος και ότι η ανάπτυξη των ηλεκτρικών γραμμών έρχεται αργά. Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με αυτό;

Είναι αλήθεια ότι η ανάπτυξη των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έρχεται αρκετά αργά. Αυτή η κριτική πρέπει να απευθύνεται σε όλους τους υπεύθυνους πριν από εμένα. Όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ανίκανοι να επιφέρουν αλλαγές.

Έχω κάνει το ζήτημα μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες. Εγκρίναμε τον νόμο για την επιτάχυνση της επέκτασης του δικτύου στο κοινοβούλιο. Μαζί με τα ομοσπονδιακά κράτη υιοθετήσαμε ένα κοινό σχέδιο δράσης.

Θα λύσουμε αυτά τα προβλήματα με τη σειρά τους και είμαι πεπεισμένος ότι σε έξι ή επτά χρόνια θα έχουμε το καλύτερο και πιο σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι πολύ ασταθείς.

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα αντιμετωπίσουν τεράστιες απαιτήσεις προσαρμογής και ενσωμάτωσης στο μέλλον. Απαιτούνται υψηλή τεχνολογία και ψηφιοποίηση, τομείς στους οποίους η Γερμανία θα επενδύσει. Και πολλές γειτονικές χώρες είναι πρόθυμες να μάθουν από τις εμπειρίες της Γερμανίας επειδή έχουμε ειδικές συνθήκες εκκίνησης.

 

Υποστηρίζει η Γερμανία τον στόχο της Επιτροπής να είναι ουδέτερος από άποψη εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050;

Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε συμφωνήσει να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 κατά 80 έως 95% μέχρι το 2050. Βλέπουμε πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων τους έως το 2020 ή το 2030.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι αυτοί οι στόχοι δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται χωρίς να γνωρίζουμε εάν μπορούν να επιτευχθούν. Αντ’ αυτού, πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίτευξη σημαντικής προόδου όσον αφορά την προστασία του κλίματος έως το 2030. Και σε αυτή τη βάση, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα είναι ο τελικός στόχος για το 2050.

Δεν νομίζω ότι είναι καλό να αποφασίζουμε πάντα για πιο φιλόδοξους στόχους χωρίς να γνωρίζουμε με ποια μέσα μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αλλά θέλουμε επίσης να διατηρήσουμε την οικονομική μας δύναμη στην Ευρώπη.

Και τρίτον, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό που κάνουμε γίνεται αντιληπτό και εφαρμόζεται σε άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ, το Βιετνάμ και η Ινδονησία. Επειδή οι αποφάσεις για την προστασία του κλίματος δεν λαμβάνονται μόνο στην Ευρώπη, αλλά και όπου οι παγκόσμιες εκπομπές είναι μεγάλες.

Η Κίνα εκπέμπει περίπου δέκα φορές περισσότερο CO2 από τη Γερμανία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση με την Κίνα σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η Κίνα έχει εφαρμόσει το σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων της ΕΕ. Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα, για το οποίο ασχολήθηκα έντονα ως υπουργός περιβάλλοντος.

Αλλά, και στη Γερμανία, δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών. Και γι ‘αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε.

 

Μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο της ΕΕ για την επίτευξη μεριδίου 32% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Εάν ναι, πώς θα συμβάλει η Γερμανία;

Δούλεψα υπέρ ενός στόχου 30%. Στη συνέχεια συμφωνήσαμε έναν συμβιβασμό με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς, σήμερα, πώς θα εξελιχθεί αυτό με ακρίβεια, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο. Μέχρι το 2030, το 65% του ενεργειακού εφοδιασμού της Γερμανίας θα καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Γενικά, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι τόσο υψηλή. Αυτό ισχύει για τη στέγαση, τις μεταφορές και τη γεωργία, όπου το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ακόμη χαμηλό.

Επενδύουμε τώρα στα αποκαλούμενα “Εργαστήρια πραγματικού κόσμου” για να διαπιστώσουμε εάν τα μέτρα της βιομηχανίας, όπως η μετατροπή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε καθαρό υδρογόνο, με το οποίο μπορεί να παραχθεί θερμότητα, λειτουργούν σε αυτοκίνητα και μηχανήματα.

Είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, διότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους μόνο αν είμαστε πιο καινοτόμοι από πριν. Το κράτος πρέπει να στοιχηματίσει στις νέες τεχνολογίες υποστηρίζοντας μια έξυπνη πολιτική έρευνας και ανάπτυξης.

 

Πώς θα φτάσει η Γερμανία στις εκπομπές CO2 όσον αφορά τα αυτοκίνητα; Είναι οι γερμανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων αρκετά φιλόδοξοι για τα σχέδια ηλεκτροκίνησης; Μπορεί η Γερμανία να εφαρμόσει την απαραίτητη υποδομή φόρτισης;

Επενδύουμε πολύ στην υποδομή φόρτισης. Είναι μια διαδικασία που πρέπει επίσης να εξετάσουμε και από την ευρωπαϊκή προοπτική, διότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο γάλλος οδηγός αυτοκινήτων θα μπορεί να φορτίζει τις μπαταρίες του στο Saarland, στο Λουξεμβούργο ή στο Βέλγιο χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες, κάτι που σημαίνει ότι οι κάρτες και τα τσιπ πρέπει να αναγνωρίζονται παντού.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι στη Γερμανία και στην Ευρώπη θα υπάρχουν όλο και περισσότερα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι. Για αυτό, χρειαζόμαστε επίσης μπαταρίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μαζί με τον γάλλο συνάδελφό μου Bruno Le Maire, ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία για μια ευρωπαϊκή κυψέλη παραγωγής μπαταριών.

Για να καταστεί αυτό δυνατό, διατυπώσαμε αίτημα για τον πρώτο διαγωνισμό. Και ελπίζω ότι η Ευρώπη θα αποδείξει ότι είναι σε θέση, παρά τις τεχνολογικές προκλήσεις, να εδραιώσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά με έξυπνα και νέα προϊόντα.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης στο youtube και με ελληνικούς υπότιτλους (επιλέξτε τη γλώσσα των υποτίτλων στις ρυθμίσεις):

[επιμέλεια κειμένου και υποτίτλων βίντεο στα ελληνικά: Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr]