Υπουργός: Πρόβλημα θα έχει η Ιταλία αν η Ρωσία περιορίσει σύντομα τις προμήθειες φυσικού αερίου

«Σύμφωνα με τις συμφωνίες, εξασφαλίζονται 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από το 2024 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς έχει γίνει», ανακοίνωσε ο Τσινγκολάνι. [EPA-EFE/ALESSANDO DI MEO]

Η Ιταλία θα έχει πρόβλημα αν η Ρωσία αποφασίσει να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη χώρα τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι σε συνέντευξή του στο Φεστιβάλ Città Impresa την Κυριακή.

Η Ιταλία εισάγει σήμερα περίπου 29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από τη Ρωσία.

Σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία, η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με χώρες της Αφρικής για να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές της.

«Σύμφωνα με τις συμφωνίες, εξασφαλίζονται 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από το 2024 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς έχει γίνει», ανακοίνωσε ο Τσινγκολάνι.

«Οι ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα αυξηθούν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022», αλλά η απόκτηση περισσότερου φυσικού αερίου από άλλες χώρες θα απαιτήσει χρόνο, πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε σε μια οικονομία πολέμου και σε ένα τέτοιο σενάριο ορισμένες χώρες θα επηρεαστούν πολύ περισσότερο στις ενεργειακές επιλογές από άλλες», δήλωσε επίσης ο υπουργός.

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανία της Ιταλίας έχει δει πτώση της παραγωγής λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, της ενεργειακής κρίσης και των εντάσεων σχετικά με τις τιμές των πρώτων υλών.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Σάββατο (7 Μαΐου) η Confindustria, η κύρια ένωση που εκπροσωπεί τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στην Ιταλία. Η παραγωγή μειώθηκε ακόμη και κατά 2,5% τον Απρίλιο, όταν η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε αύξηση 698% σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Για να επηρεάσει τις πολεμικές προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ιταλία θέλει να κινηθεί γρήγορα για να σταματήσει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία» και «πρέπει να προχωρήσουμε με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας», υπενθύμισε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της G7 την Κυριακή (8 Μαΐου).