Υδρογονάνθρακες: πέφτουν σήμερα οι υπογραφές για Κρήτη από ΥΠΕΝ-ΕΔΕΥ-Total-ExxonMobil

[kathimerini.gr]

Όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, σήμερα Πεμπτη (28 Ιουνίου) υπογράφονται οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές Νότια και Δυτικά της Κρήτης μεταξύ του ΥΠΕΝ και της ΕΔΕΥ από ελληνικής πλευράς και των κοινοπραξιών που έχουν συσταθεί με επικεφαλής τις εταιρείες Total και ExxonMobil.

Η έκταση των συμβατικών περιοχών που παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλευση είναι Δυτικά της Κρήτης 20.058,4 km2 και Νοτιοδυτικά της Κρήτης 19.868,37 km2

Η Ανάδοχος κοινοπραξία για αυτά τα δύο θαλλάσια οικόπεδα απότελείται από την «Total E&P Greece B.V.» (40%), την «ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.» (40%) και τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε» (20%). Τις συμβάσεις υπογράφουν οι:

 • Γιώργος Σταθάκης (ΥΠΕΝ), Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 • Γιάννης Μπασιάς (ΕΔΕΥ Α.Ε.), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
 • Bernard Clement (Total E&P Greece B.V.), Vice president Caspian & Southern Europe, Total Exploration and Production
 • Jonathan Wilson (ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.), New Opportunity Manager for the Europe Caspian Region (Exploration)
 • Αλεξόπουλος Γιώργος (ΕΛΠΕ Α.Ε.), Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.

Η υπογραφή των συμβάσεων θα γίνει στον πολυχώρο Αθηναΐς στην Αθήνα και θα μιλήσει στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα, λόγω προεκλογικής περιόδου και της ανάγκης τόνωσης του πρωθυπουργικού προφίλ του Αλέξη Τσίπρα. Η σκοπιμότητα ςτης επιλογής αυτής αποδεικνύεται από το ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το ΥΠΕΝ υπέγραψε τις συμβάσεις για άλλες περιοχές της χώρας (Πατραϊκός, Ιόνιο, Ήπειρος) σε αίθουσες του Υπουργείου και όχι σε ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις. Αποτελεί όμως και επιλογή ρίσκου, καθώς είναι πιθανή η συγκέντρωση πολιτών, συλλογικοτήτων και ΜΚΟ που διαφωνούν με την θέληση της χώρας να προχωρήσει σε έρευνες υδρογονανθράκων και αντιδρούν σε ερευνητικές γεωτρήσεις αλλά και ακιοποίηση των κοιτασμάτων λόγω συμβολής των ορυκτών καυσίμων στην κλιματική αλλαγή και των κινδύνων που έχει η εξόρυξη για το περιβάλλον.

Από την εκδήλωση αυτή, πάντως, αναμένεται ο Πρωθυπουργός να στείλει πολλαπλά μηνύματα, ιδίως υπό το βάρος της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο (στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ) με άξονα τις έρευνες υδρογονανθράκων

Έρχεται η (προεκλογική) συμφωνία με ExxonMobil για εξορύξεις στα θαλάσια οικόπεδα της Κρήτης

Αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για έρευνα φυσικού αερίου και αξιοποίησή του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με την εταιρεία ExxonMobil, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις …

Χρονοδιάγραμμα έρευνας

Η σύμβαση που υπογράφεται έχει διάρκεια 8 έτη με δυνατότητα παράτασης. Το στάδιο αυτό διαιρείται σε 3 διαδοχικές ερευνητικές φάσεις: τα τρία πρώτα έτη αφορούν την πρώτη φάση, τα επόμενα 3 δεύτερη φάση και τα τελευταία δύο έτη την τρίτη φάση.

Σε αυτά τα χρονικά διαστήματα προβλέπονται συγκεκριμένες εργασίες (πρόγραμμα ελάχιστων εργασιών, όπως αναφέρεται) ανά φάση. Στην πρώτη, πρόσκτηση 3250 χλμ. 2D σεισμικών δεδομένων και επιφανειακή γεωχημική έρευνα (SGE). Στα επόμενα τρία χρόνια πρόσκτηση 1500 τετραγωνικών χλμ. 3D σεισμικών δεδομένων. Στην τρίτη φάση προβλέπεται μία (1) γεώτρηση στα 4000μ., συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού.

Αν δηλαδή ευοδωθούν οι ερευνητικές προσπάθειες, «τρυπάνι» θα δούμε στην Κρήτη μετά το 2025 – και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκλπηρωφθεί όλες οι προαιρέσεις αλλά και οι τεχνικές λεπτομέρειες, όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς στην ελληνική euractiv.

Ιστορικό

Η διαδικασία διαγωνισμού και εντέλει υπογραφής των συμβάσεων είναι μια διαδικασία που κινήθηκε μετά από αίτημα των ενδιαφερόμενων τον Μάιο του 2017. Είχαν προηγηθεί πολλά χρόνια προετοιμασίας των ελληνικών αρχών, που ξεκίνησαν ουσιαστικά την περίοδο 2009-2010 από τον τότε υφυπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη. Όλες οι πολιτικές ηγεσίες που μεσολάβησαν συνέβαλαν στο να ωριμάσει η συγκεκριμένη διαδικασία και φθάνουμε τώρα, μετά τις παραχωρήσεις άλλων περιοχών στο Ιόνιο που προηγήθηκαν, να υπογράφει ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης για τις περιοχές αυτές της Κρήτης.

Το ΥΠΕΝ σε ενημερωτικό σημείωμα καταγράφει τα χρονικά σηεμία κλειδιά της συγκεκριμένης σύμβασης ως εξής:

 • 06.2017: ΥΑ για την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος
 • 07.2018: ΥΑ για το είδος της σύμβασης, επιλέχθηκε η «Σύμβαση Μίσθωσης»
 • 08.2017: ΥΑ «Προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ‘Δυτικά Κρήτης’ και ‘Νοτιοδυτικά Κρήτης’»)» (ΦΕΚ 2848 Β’)
 • 12.2017: Δημοσίευση της πρόσκλησης του Διεθνούς διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωση.
 • Κατατέθηκε 1 εκδήλωση ενδιαφέροντος ανά περιοχή
 • 03.2018: Σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης
 • Διαδικασία αξιολόγησης
 • 07.2018: ΥΑ για ορισμό Επιλεγέντος Αιτούντος
 • Κάλυψη από ΣΜΠΕ
 • Έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο
 • 06.2019: Υπογραφή συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου δια του Υπουργού ΠΕΝ, της ΕΔΕΥ Α.Ε. και των εκπρόσωπων των εταιρειών
 • Θα ακολουθήσει κατακύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή

Περιβαλλοντική συμμόρφωση

Όπως είναι γνωστό, οι έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας έχουν συναντήσει σφοδρή αντίδραση από πλευράς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κυρίως περιβαλλοντικών, αλλά και συλλογικοτήτων ανά περιοχές της χώρας. Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις από τους αντιδρώντες δεν είναι πολυπληθής μέχρι στιγμής, αλλά επικοινωνιακά και διαδικτυακά είναι μεγάλη η επιρροή διαφόρων εκστρατειών που διοργανώνονται. Για αυτόν τον λόγο ίσως, και για να διασκεδάσει τις ανησυχίες που προκαλούνται, το ΥΠΕΝ κυκλοφόρησε πληροφοριακό σημείωμα στο οποίο επιχειρηματολογέι για τις δράσεις περιβαλλοντικής συμμόρφωσης που έχουν αναληφθεί για τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Τονίζεται ότι όπως καταγγέλουν περιβαλλοντικές ΜΚΟ, η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης δεν έχει ακολουθηθεί στην περίπτωση των εξορύξεων και αντ’ αυτής ακολουθείται μια ειδική διαδικασία περιβαλλοντικής συμμόρφωσης – που δεν καλύπτει τις απιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όπως σημειώνουν. Αντίθετα, όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο που περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

 • Υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε κάθε φάση.
 • Προβλέπεται η δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία λειτουργεί με ευθύνη των εταιρειών. Στόχος της είναι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής. Επιπλέον, η Μονάδα Περιβάλλοντος θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον τα παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.
 • Οι σεισμικές έρευνες, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan – EAP). Η αποδοχή του ΠΣΔ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του και κατά συνέπεια για την έναρξη των ερευνών πραγματοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 • Απαιτείται πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS (Μεγάλα Κητώδη).
 • Συντάσσεται Περιβαλλοντική έκθεση βάσης η οποία συνυποβάλλεται μαζί με το Ετήσιο πρόγραμμα εργασιών
 • Σε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου ΥΑ στο οποίο συμμετέχουν άτομα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τοπικούς παράγοντες (Ν 4602/2019).

Οικονομικό όφελος Δημοσίου

Κατά την έναρξη κάθε φάσης ο ανάδοχος καταθέτει εγγυητικές επιστολές όπως σε κάθε πιθανή παράταση. Τόσο κατά τη φάση έρευνας όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για το σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση. ¨οπως αναλύει το ΥΠΕΝ, το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:

 • κατά τη φάση έρευνας:
  • 500.000 ευρώ με την υπογραφή της Σύμβασης (Signature Bonus)
  • στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών)
 • κατά τη φάση εκμετάλλευσης:
  • καθ’ όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties)
  • καταβάλλονται 200 ευρώ / km2 της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος
  • επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής)

 

[Update: 27/06/2019: στην αρχική δημοσίευση του άρθρου αναφερόταν σωστά η ημέρα υπογραφής την Πέμπτη 27/6/2019 αλλά αναφερόταν λανθασμένα ως «αύριο». Ζητούμε συγνώμη από τους αναγνώστες για τη λανθασμένη αναφορά που οφείλεται στον «δαίμονα» του ηλεκτρονικού προγρμματισμού…]

X