Τσίπρας – Μπορίσοφ εγκαινιάζουν τον IGB – video – τα πλεονεκτήματα του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας

pipeline_credirmaureen_flickr

Την κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), εγκαινίασαν σήμερα, στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας, o Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο Αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Γιακούμπ Εγιούμποφ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Γιώργος Σταθάκης και η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούικα Πέτκοβα.

Πρόκειται για έναν αγωγό μήκους περίπου 180 χιλιόμετρων (εκ των οποίων 31 χλμ. στο ελληνικό έδαφος), αρχικής δυναμικότητας 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που ενώνει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα.

Αν και είναι έργο μεσαίου βεληνεκούς έχει δυσανάλογα μεγάλες συνέπειες στο ενεργειακό αποτύπωμα της ευρύτερης περιοχής λόγω της στρατηγικής του θέσης. Και αυτό γιατί ο νέος αγωγός διασφαλίζει  την ασφάλεια εφοδιασμού των Βαλκανίων με δύο διαφορετικούς τρόπους:

  • Αφενός, αποτελεί θεμέλιο λίθο του κάθετου διαδρόμου, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του αγωγού TAP στην καρδιά των Βαλκανίων, εξασφαλίζοντας έτσι την τροφοδοσία τους από τον Νότιο Διάδρομο.

Σε συνδυασμό με τον υπό ωρίμανση διασυνδετήριο αγωγό Σερβίας-Βουλγαρίας και την υφιστάμενη διασύνδεση Βουλγαρίας- Ρουμανίας, ολοκληρώνεται ένα σύστημα υποδομών διασύνδεσης φυσικού αερίου, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μία ενιαίας αγοράς με ίδιους κώδικες και απρόσκοπτη φυσική ροή

  • Αφετέρου, μέσω της διασύνδεσης του με το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου  (ΕΣΦΑ), ο IGB δίνει στις βαλκανικές χώρες πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές και διαδρομές φυσικού αερίου.

Ο IGB θα έχει πρόσβαση στον πρόσφατα αναβαθμισμένο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου  (LNG) της Ρεβυθούσας και στον μελλοντικό πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, επιτρέπει την πρόσβαση σε μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου, την παγκόσμια αγορά LNG.

Σημειώνεται, δε, ότι, μελλοντικά, ο αγωγός μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή για τη διοχέτευση του αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, προς τις αγορές της Ευρώπης.

Πέραν της ενίσχυσης της ασφάλεια εφοδιασμού, ο IGB θα συμβάλλει, επίσης, στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, με σταθερές ροές προϊόντος και χαμηλές τιμές, που θα επιτρέπουν την είσοδο νέων παικτών.

«Σήμερα γιορτάζουμε την επικείμενη έναρξη των εργασιών κατασκευής του IGB, η οποία θα πραγματοποιηθεί από ελληνικές εταιρείες», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης. «Είναι μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, αλλά και για τον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Βάζουμε τον θεμέλιο λίθο για τη μετάβαση σε μια ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια εφοδιασμού της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσες και όσους εργάστηκαν για να υλοποιήσουμε  αυτό το έργο και ιδιαίτερα τη συνάδελφο μου, Τεμενουσκα Πετκοβα, για την άριστη συνεργασία».

Παρακολουθήστε το χαρακτηριστικό βίντεο ζωντανής μετάδοσης από την άφιξη Τσίπρα και τις συζητήσεις με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό που ανέβασε ο ίδιος ο Μπόικο Μπορίσοφ:

Посрещане на премиера на Гърция Алексис Ципрас

Geplaatst door Boyko Borissov op Woensdag 22 mei 2019

Σε αναλυτικότερο ρεπορτάζ του συνεργάτη περιεχόμενου της EurActiv ΑΠΕ_ΜΠΕ μεταδίδεται από το Κίρκοβο της Βουλγαρίας ότι τον καθοριστικό ρόλο του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και την Ευρώπη εν συνόλω, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων έναρξης των έργων κατασκευής του IGB, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, σε τοποθεσία έξω από το χωριό Κίρκοβο της Βουλγαρίας.

Στον κρίσιμο αυτό ρόλο αναφέρθηκε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο έφτασαν από κοινού στον χώρο της τελετής, σε ένα μαύρο τζιπ, που οδηγούσε ο ίδιος ο κ. Μπορίσοφ. Οι δύο πρωθυπουργοί ήταν κι αυτοί που έκλεισαν και την τελετή έχοντας στο πλευρό τους, τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών Γιώργο Σταθάκη και Τεμενούζκα Πέτκοβα. Οι τέσσερις τους, παίρνοντας συμβολικά στα χέρια σκαπτικά εργαλεία, φτυάρισαν το χώμα μπροστά στην εξέδρα, εγκαινιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την έναρξη της κατασκευής του αγωγού.

Αυτός δεν ήταν, ωστόσο, ο μόνος συμβολισμός της τελετής, αφού νωρίτερα τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν δύο νεαρές ντυμένες με παραδοσιακές στολές και πρόσφεραν στον πρωθυπουργό ψωμί και μέλι, με τον κ. Μπορίσοφ να τον προτρέπει να το δοκιμάσει.

Πέραν των συμβολισμών, στην τελετή εγκαινίων που ακολούθησε, ο κ. Μπορίσοφ, όπως νωρίτερα είχε κάνει και ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου. Το έργο είναι στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του συγκεκριμένου αγωγού στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού φυσικού αερίου.

Μπ. Μπορίσοφ: Εδώ που ήταν πύραυλοι, χτίζουμε ειρηνικά έργα

Όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, έτσι και ο Μπόικο Μπορίσοφ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του και στους ισχυρούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί πλέον μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είδατε τη χαρά των ανθρώπων και στο Κίρκοβο, μουσουλμάνων και χριστιανών. Γιατί αυτό είναι το μέλλον της περιοχής (σ.σ. η συνεργασία). Στην περιοχή που βρισκόμασταν», είπε ο κ. Μπορίσοφ απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο σε κάθε ευκαιρία αποκαλούσε «φίλο Αλέξη», «βρίσκονταν τα μεγαλύτερα στρατεύματα, πύραυλοι της Βουλγαρίας, κατά της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, δηλαδή ήταν στραμμένοι προς την Ελλάδα, ενώ τώρα χτίζουμε αγωγούς φυσικού αερίου, αυτοκινητοδρόμους, λιμάνια». Ως επίρρωση, δε, των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Μπορίσοφ έφερε και ως παράδειγμα την παρουσία πολλών Ελλήνων επενδυτών στη Βουλγαρία.

Το «παρών» στη σημερινή τελετή έναρξης κατασκευής των έργων του IGB έδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν Yaqub Eyyubov, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου της χώρας του κ. Αλίγεφ, συνεχάρη τις δύο κυβερνήσεις για τον αποφασιστικό ρόλο τους στην υλοποίηση του έργου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο διασυνδετήριος αυτός αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας θα ανοίξει μεγαλύτερες προοπτικές συνεργασιών στον ενεργειακό τομέα τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Αναφέρθηκε, δε, σε ένα από τα έργα που υλοποιούνται με πρωτοβουλία της χώρας του, το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, λέγοντας πως είναι ένα σπουδαίο έργο, ένας «αξιόπιστος και ασφαλής διάδρομος από την Κασπία», που αποδεικνύει ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι καλοπροαίρετος εταίρος για συνεργασία.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, μέσω βίντεο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς (Maros Sefcovic), ο οποίος έκανε λόγο για ιστορικές στιγμές για όλους τους Ευρωπαίους, χαρακτήρισε το έργο του IGB «ευρωπαϊκό πρότζεκτ», που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συνεχάρη τις δύο κυβερνήσεις, Ελλάδας και Βουλγαρίας, για το γεγονός ότι κατόρθωσαν να δώσουν «σάρκα και οστά» σε αυτό το σημαντικό έργο.

Νωρίτερα, καλωσορίζοντας τους υψηλούς προσκεκλημένους από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρείας ICGB, η εκτελεστική διευθύντρια Τεοντόρα Γκεοργκίεβα ευχαρίστησε τους δύο πρωθυπουργούς, τους αρμόδιους υπουργούς, τους εκπροσώπους των ρυθμιστικών αρχών των δύο χωρών και της Ευρωπαικής Επιτροπής για τη στήριξη που παρείχαν στην υλοποίηση του έργου. Υπογράμμισε, δε, τη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας των δύο χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής, ενώ παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους του IGB και τις προοπτικές διασύνδεσής του με άλλα μεγάλα έργα, όπως ο TAP και ο TANAP.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο εκτελεστικός διευθυντής της ICGB από την ελληνική πλευρά, Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορικό ορόσημο» τη σημερινή ημέρα που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη διασύνδεση του νοτίου διαδρόμου με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο κ. Καραγιαννάκος υπογράμμισε τη σκληρή δουλειά και την αγαστή συνεργασία που προηγήθηκαν προκειμένου να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα αλλά και την προσήλωση και το όραμα των κυβερνήσεων των δύο χωρών προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφέρθηκε, δε, στην αδιάλειπτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο έργο, αλλά και στις εταιρείες που συμμετέχουν στην υλοποίησή του. «Είμαστε στην τελική φάση υλοποίησης ενός έργου στρατηγικής σημασίας με πολλαπλά οφέλη» τόνισε ο κ. Καραγιαννάκος, επισημαίνοντας πως η υλοποίηση του έργου προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος, στόχου και προϋπολογισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην τελετή στο Κίρκοβο παρούσα ήταν και η αναπληρώτρια πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Kate Marie Byrnes (Κέιτ Μ. Μπιρνς).

X