Το Βερολίνο στηρίζει την κρατικοποιημένη θυγατρική της Gazprom με δάνειο ύψους €10 δις

Η Gazprom Germania, ο άξονας των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, θα μετονομαστεί σε «Securing Energy for Europe GmbH» (SEFE), σε μια από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες του έτους για rebranding. [EPA-EFE/FILIP SINGER]

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες για το ύψος του δανείου της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW για να κρατήσει την Gazprom Germania μακριά από την πτώχευση, αλλά πηγές τοποθετούν το ποσό γύρω στα 10 δισ. ευρώ.

Τον Απρίλιο, η ρωσική κρατική εταιρεία τέθηκε υπό προσωρινή διοίκηση μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η Gazprom διέκοψε τους δεσμούς της με τη γερμανική θυγατρική της, οδηγώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τον προσωρινό έλεγχό της για να προστατεύσει την παροχή φυσικού αερίου που ρέει στη χώρα.

«Πρόκειται μόνο για εγγυήσεις», δήλωσε ο Λίντνερ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σόφια, γι’ αυτό και δεν θα υπάρξει επίπτωση στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, πρόσθεσε.

Η εταιρεία έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην εξασφάλιση ενέργειας για τη Γερμανία και το δάνειο αποσκοπεί στη στήριξη του ρόλου της στη διευκόλυνση της προμήθειας φυσικού αερίου και στην αποτροπή της χρεοκοπίας.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επεκτείνει και ενισχύει την επιτροπεία της Gazprom Germania», έγραψε στο Twitter ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ,ο εκπρόσωπος τύπου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, την Τετάρτη.

«Επιπλέον, η εταιρεία λαμβάνει δάνειο από την KfW [κρατική τράπεζα]. Αυτό την προστατεύει από την αφερεγγυότητα και διασφαλίζει τις σημαντικές επιχειρηματικές της δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Η είδηση για το δάνειο, που σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ανέρχεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, προκάλεσε οργή στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα χρήματα θα είναι δεσμευμένα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι «θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της GPG και για να διατηρηθεί η παροχή φυσικού αερίου και δεν μπορεί να υπάρξει ροή προς τη Ρωσία».

Οι παρατηρητές όμως δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται με το εν λόγω μέτρο. «Σώζουμε τώρα τη ρωσική Gazprom (!) Germania με γερμανικά χρήματα φορολογουμένων! Γιατί ο καγκελάριος μας δεν χρηματοδοτεί απευθείας τα ρωσικά εργοστάσια όπλων;», έγραψε στο Twitter ο Πάουλ Ροντσχάιμερ, αντιπρόεδρος αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας BILD.

Καθώς η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαλλοτριώσει τη θυγατρική της Gazprom, συνεχίζει να ανήκει νομίμως σε κάποιον άγνωστο κάπου στη Ρωσία, εξήγησε τον Απρίλιο ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής του ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύων και διαχειριστής της Gazprom Γερμανίας.

Εξασφάλιση της ενέργειας για την Ευρώπη

Η Gazprom Germania, ο άξονας των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, θα μετονομαστεί σε «Securing Energy for Europe GmbH» (SEFE), σε μια από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες του έτους για rebranding.

Αυτό σηματοδοτεί επίσης στην αγορά ότι τα μέτρα αποσκοπούν στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Γερμανίας και της Ευρώπης, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Η αλλαγή του ονόματος ακολουθεί τις εκκλήσεις της ρωσικής κρατικής επιχείρησης Gazprom να «αποφύγει την περαιτέρω ταύτιση των δραστηριοτήτων της με τον όμιλο Gazprom», δήλωσε η εταιρεία μέσω του καναλιού της στο Telegram τον Απρίλιο.

Έτσι, το Βερολίνο είναι πολύ κοντά στο να κρατήσει στα χέρια του την Gazprom Germania (SEFE) και τα προσοδοφόρα μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου χαμηλού κόστους που συνδέονται με το νομικό κέλυφος της θυγατρικής της χρυσής χήνας του Κρεμλίνου.

Χαμηλότερες ροές μέσω του Nord Stream 1

Η ανακοίνωση του δανείου και η ενίσχυση της επιρροής του Βερολίνου στην εταιρεία είχαν έρθει εν μέσω μιας σημαντικής μείωσης κατά 40% των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Η Gazprom επικαλέστηκε προβλήματα συντήρησης για τη σημαντική πτώση, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη γερμανική εταιρεία Siemens. Η εταιρεία φέρεται να μην είχε συντηρήσει τους συμπιεστές.

«Λόγω της καθυστερημένης επιστροφής των μονάδων συμπιεστών αερίου από την επισκευή της Siemens … και των τεχνικών δυσλειτουργιών των κινητήρων, μόνο τρεις μονάδες συμπιεστών αερίου μπορούν επί του παρόντος να χρησιμοποιηθούν στο σταθμό συμπίεσης Portovaya», δήλωσε η Gazprom, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η Siemens επισήμανε ως αιτία της καθυστέρησης τις κυρώσεις που επέβαλε ο Καναδάς. «Λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον Καναδά, είναι προς το παρόν αδύνατο για τη Siemens Energy να παραδώσει επισκευασμένους αεριοστρόβιλους στον πελάτη».

Αντιθέτως, πολιτικοί παρατηρητές σημείωσαν ότι η πτώση των ροών φυσικού αερίου ενόψει της ενίσχυσης της επιρροής του Βερολίνου στην Gazprom Germania, σύντομα ως SEFE, ίσως να μην ήταν έκπληξη. «Κανείς στο Βερολίνο δεν πιστεύει στην τύχη», δήλωσε ένας από αυτούς.