Το Βερολίνο «επώδυνα» προγραμματίζει τον εφοδιασμό σε αέριο

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Ως εκ τούτου, ενισχύουμε περαιτέρω τα προληπτικά μέτρα και λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα, σε γραπτή δήλωση την Κυριακή (19 Ιουνίου). [EPA-EFE/FILIP SINGER]

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις χαμηλές ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η γερμανική κυβέρνηση θα καίει περισσότερο άνθρακα το καλοκαίρι, θα πληρώνει τη βιομηχανία για να μη χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και θα παρέχει δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ στους εμπόρους για την αγορά φυσικού αερίου.

Λίγες χώρες εξαρτώνται τόσο πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο όσο η Γερμανία. Ο μεγαλύτερος καθαρός εισαγωγέας της ΕΕ του αεριούχου ορυκτού καυσίμου του Κρεμλίνου έχει κλονιστεί από επανειλημμένες μειώσεις των προμηθειών, καθώς η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom επικαλέστηκε τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις. Οι ροές μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1 είχαν μειωθεί στο 40% του συνηθισμένου από τις 16 Ιουνίου.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Ως εκ τούτου, ενισχύουμε περαιτέρω τα προληπτικά μέτρα και λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα, σε γραπτή δήλωση την Κυριακή (19 Ιουνίου).

«Η κατανάλωση αερίου πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται, αλλά πρέπει να τοποθετηθεί περισσότερο αέριο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Διαφορετικά, το χειμώνα θα είναι πραγματικά περιορισμένο. Θα λάβουμε τώρα τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

Ο Χάμπεκ εισάγει μια νέα δέσμη μέτρων με στόχο τη μείωση της ζήτησης από τη βιομηχανία, της ζήτησης από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την παροχή κρατικών δανείων στους εμπόρους φυσικού αερίου για να μπορέσουν να αγοράσουν επιπλέον φυσικό αέριο.

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα σε ετοιμότητα

Η μείωση της χρήσης του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είχε αρχικά προβλεφθεί ως μέρος μιας πρωτοβουλίας για την ενεργειακή ασφάλεια τον Μάιο, με περίπου 10 γιγαβάτ ισχύος σε ετοιμότητα.

Ο νόμος περνά επί του παρόντος από το γερμανικό κοινοβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ κάποια στιγμή στα μέσα Ιουλίου.

«Με τον νόμο, δημιουργούμε ένα απόθεμα υποκατάστασης φυσικού αερίου σε ετοιμότητα. Και μπορώ να πω ήδη από τώρα: θα καλέσουμε το απόθεμα υποκατάστατου φυσικού αερίου μόλις τεθεί σε ισχύ ο νόμος», εξήγησε ο Χάμπεκ.

Με το φυσικό αέριο να παράγει πάνω από έξι τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο και παρόμοιους αριθμούς να αναμένονται για τον Μάιο, η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει να αποθηκεύσει επιπλέον φυσικό αέριο με τη μετάβαση στον άνθρακα.

Η κυβέρνηση είχε προηγουμένως εξετάσει και στη συνέχεια αποφάσισε να μην παρατείνει τον χρόνο λειτουργίας των τελευταίων πυρηνικών αντιδραστήρων της μετά την ημερομηνία διακοπής της λειτουργίας τους στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Η πυρηνική ενέργεια «δεν θα μας βοηθούσε», δήλωσε ο Χάμπεκ τον Μάρτιο.

Τώρα, θα υπάρξουν πρόσθετοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής σε λειτουργία με άνθρακα για μια μεταβατική περίοδο. Τα τρέχοντα σχέδια θα διατηρήσουν την εφεδρεία αντικατάστασης φυσικού αερίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024. «Αυτό είναι επώδυνο, αλλά είναι καθαρή αναγκαιότητα σε αυτή την κατάσταση να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Πληρωμή της βιομηχανίας

Μέχρι το καλοκαίρι, η γερμανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα μοντέλο δημοπράτησης φυσικού αερίου, το οποίο θα θέτει κίνητρα για τους βιομηχανικούς καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, παρόμοια με τα συστήματα που ήδη εφαρμόζονται στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά ονομάζονται γενικά συστήματα μείωσης της ζήτησης.

Οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν «αμοιβή βάσει της τιμής εργασίας» για να μην καταναλώνουν φυσικό αέριο. «Αυτό δημιουργεί ένα κίνητρο για τη μείωση της κατανάλωσης στη βιομηχανία, ώστε να διατίθεται περισσότερο για αποθήκευση», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ήδη, το σύστημα αυτό έχει την υποστήριξη της γερμανικής βιομηχανίας.

«Υποστηρίζουμε ιδιαίτερα το σχέδιο για την ενθάρρυνση της μειωμένης κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία μέσω διαγωνισμών», εξήγησε ο Καρλ Χόσγκεν, πρόεδρος της βιομηχανικής ένωσης μηχανολόγων μηχανικών VDMA, στις 19 Ιουνίου.

Δάνεια για εμπόρους

Το Trading Hub Europe (THE), μια κοινή θυγατρική έντεκα διαχειριστών μεταφοράς φυσικού αερίου που είναι υπεύθυνη για τις γερμανικές αγορές φυσικού αερίου, θα αναλάβει την αγορά πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Για το σκοπό αυτό, θα λάβει δάνειο ύψους 15 δισ. ευρώ από την κρατική τράπεζα KfW, όπως μετέδωσε το γερμανικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο tagesschau, επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους, προκειμένου να έχει την απαραίτητη ρευστότητα για την αγορά φυσικού αερίου και την προώθηση των επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας.

Το δάνειο είχε ήδη συμφωνηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ενώ η κοινοβουλευτική επιτροπή θα ενημερωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η THE είχε ήδη εξουσιοδοτηθεί να αρχίσει να αποθηκεύει φυσικό αέριο σε αποθήκες με χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη της χώρας στο Ρέχντεν, η οποία ανήκει στην Gazprom.

Τα μέτρα που πρότεινε ο Χάμπεκ χαιρετίστηκαν από τους εμπειρογνώμονες. «Πολύ λογικό αυτό που σχεδιάζει ο Χάμπεκ για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου. Καθυστερημένα», έγραψε στο Twitter η Κλαούντια Κέμφερτ, καθηγήτρια ενεργειακής πολιτικής στο γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών.

Οι φωνές εκτός Γερμανίας ήταν πολύ πιο επικριτικές.

«Η γερμανική ενεργειακή πολιτική φτάνει στο αποκορύφωμα του παραλογισμού. Πρόκειται να επαναλειτουργήσει τα εργοστάσια άνθρακα, ενώ κλείνει τα πυρηνικά», έγραψε στο Twitter ο Ζεράρ Αρό, πρώην πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ και στις ΗΠΑ.