Το «πράσινο πιστοποιητικό» στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου στη Βουλγαρία 

[Shuttertsock/DELBO ANDREA]

[Shuttertsock/DELBO ANDREA]

ΣΟΦΙΑ | Η καθιέρωση ενός υποχρεωτικού πιστοποιητικού COVID-19 για όλες τις δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους, που ισχύει από την Πέμπτη, έχει γίνει το κύριο θέμα της βουλγαρικής προεκλογικής περιόδου. 

Στις 14 Νοεμβρίου οι Βούλγαροι θα ψηφίσουν τόσο για τις βουλευτικές όσο και τις προεδρικές εκλογές.  

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και το σοσιαλιστικό κόμμα BSP, ζήτησαν την παραίτηση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Στόιτσο Κατσάροφ, ο οποίος εξέδωσε την εντολή για τη μαζική χρήση του πιστοποιητικού COVID-19. Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ υπερασπίστηκε τον υπουργό, τον οποίο έχει διορίσει, και δήλωσε ότι δεν θα τον αντικαταστήσει.    

Το πρωί της Τετάρτης, υποστηρικτές του φιλορωσικού εθνικιστικού κόμματος Vazrazhdane επιτέθηκαν στον υπουργό Παιδείας καθηγητή Νικολάι Ντενκοφ μπροστά από το κτίριο του Υπουργικού Συμβουλίου.    

Τα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν από τον υπουργό Υγείας μετά από επιμονή σχεδόν ενός μήνα του επικεφαλής επιθεωρητή υγείας, αναπληρωτή καθηγητή Ανγκελ Κουντσεφ. Όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν ένταση στην κοινωνία, καθώς οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τα σχολεία στις περισσότερες μεγάλες πόλεις λόγω της αυξημένης νοσηρότητας. Πολλοί Βούλγαροι θα πρέπει να εργαστούν από το σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά τους που δεν θα πάνε σχολείο. Για ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας, το κλείσιμο των σχολείων θα έχει το αποτέλεσμα ενός μερικού λοκνταουν.  

Ακόμη και οι υποστηρικτές του μαζικού εμβολιασμού έχουν επικρίνει την υπηρεσιακή κυβέρνηση για την καθυστερημένη εισαγωγή του πιστοποιητικού COVID-19. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τα μέτρα δύο ημέρες πριν τεθούν σε ισχύ, τη στιγμή που ο ελάχιστος χρόνος για τον πλήρη εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer είναι 21 μέρες και της Moderna 28 μέρες.    

Παρ’ όλα αυτά, η εφαρμογή του υποχρεωτικού πιστοποιητικού από την Πέμπτη παρακίνησε ορισμένους Βούλγαρους να κάνουν το εμβόλιο. Ουρές σχηματίστηκαν μπροστά από τα εμβολιαστικά κέντρα στις μεγάλες πόλεις. Το εμβόλιο που προτιμήθηκε ήταν το μονοδοσικό της Janssen. Ωστόσο, το πιστοποιητικό  COVID-19 ισχύει 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εμβολιασμού. Έτσι, ακόμη και όσοι έσπευσαν να κάνουν το μονοδοσικό εμβόλιο της μίας δόσης Janssen την Τετάρτη, δεν θα είχαν πιστοποιητικό COVID-19 σε ισχύ την Πέμπτη.  

Τα δύο κόμματα – GERB και BSP – υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι εθελοντικός, ωστόσο, δεν προτείνουν εναλλακτικές λύσεις. Τα νοσοκομεία της χώρας είναι γεμάτα και το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορυφώνεται. Το τελευταίο διήμερο, καταγράφονται 5.000 κρούσματα ημερησιως και το ποσοστό των θετικών στους ελέγχους ξεπερνά το 20%, γεγονός που δείχνει μια τεράστια κρυφή νοσηρότητα. Η εναλλακτική λύση στο σύστημα των πιστοποιητικών  COVID-19 είναι το λοκνταουν, που προσπαθεί να αποφύγει η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας που κατατάσσεται τελευταία στην ΕΕ στον αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών με ποσοστό μόλις 20%.