Το Κόσοβο κόβει το δωρεάν ρεύμα στους δήμους με κατά πλειοψηφία Σέρβους κατοίκους

«Εάν συνεχίσουμε έτσι και τον Δεκέμβριο, η εταιρεία θα έχει ζημία περίπου 10 εκατ. ευρώ...». [Shutterstock / kkphotography2]

Η εταιρία διαχείρισης του ενεργειακού δικτύου του Κοσόβου «KOSSTT» ανακοίνωσε ότι δεν θα παρέχει πλέον δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές τεσσάρων δήμων, οι οποίοι κατοικούνται κατά πλειοψηφία από Σέρβους στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η κίνηση αυτή θα επηρεάσει τη Βόρεια Μιτρόβιτσα, το Ζβέτσαν, το Ζούμπιν Πότοκ και το Λεποσάβιτς, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της «KOSSTT» Τζέτον Μεχμέτι σε κοινοβουλευτική του ακρόαση αυτή την εβδομάδα. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη λήξη της συμφωνίας ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ που έληξε αυτόν τον μήνα, για την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές αυτές.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου επιδοτεί την περιοχή από το 2017 με κόστος περίπου 27 εκατ. ευρώ – τόσο από τα κρατικά ταμεία, όσο και από εκείνα της εταιρείας ενέργειας.

«Εάν συνεχίσουμε έτσι και τον Δεκέμβριο, η εταιρεία θα έχει ζημία περίπου 10 εκατ. ευρώ. Αν συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς τους για το επόμενο έτος, τότε δεν θα μπορούμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας. Θα δυσκολευτούμε να λειτουργήσουμε το επόμενο έτος, αν δεν πάρουμε πίσω τα χρήματα», δήλωσε ο Μεχμέτι στο κοινοβούλιο.

Οι Σέρβοι στις περιοχές αυτές δεν έχουν πληρώσει για το ηλεκτρικό ρεύμα από το 1999. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου Κοσόβου-Σερβίας που διευθετείται από την ΕΕ. Προηγουμένως, το 2015, είχε επιτευχθεί συμφωνία, κατά την οποία μια σερβική εταιρεία θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση στην κυβέρνηση του Κοσόβου για την ηλεκτροδότηση των περιοχών αυτών.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η αρχική ημερομηνία λήξης της συμφωνίας παρατάθηκε για άλλους έξι μήνες.

Στη συνέχεια η Σερβία υπαναχώρησε, καθώς δεν ήθελε να καταχωρηθεί στο μητρώο των αρχών του Κοσόβου . Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αρνούνται να αναγνωρίσουν οποιαδήποτε κυριαρχία του Κοσόβου, που αποτελούσε πρώην επαρχία τους και ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008.