Το ΔΕΕ καταδίκασε την Ιταλία για παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα

Η απόφαση του Δικαστηρίου εξηγεί γιατί η Ιταλία δεν συμμορφώθηκε με την οδηγία της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα (2008/50/ΕΚ). [EPA-EFE/JULIEN WARNAND]

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έκανε δεκτή την προσφυγή της Επιτροπής της ΕΕ και έκρινε -όπως είχε ζητήσει η Επιτροπή- ότι η Ιταλία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις εκπομπές αερίων ρύπων, όπως αποφάνθηκε την Πέμπτη (12 Μαΐου) το δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Η απόφαση του Δικαστηρίου εξηγεί γιατί η Ιταλία δεν συμμορφώθηκε με την οδηγία της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα (2008/50/ΕΚ).

Από το 2010, η Ιταλία έχει κάνει ελάχιστα ή τίποτα για να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι οριακές τιμές που ισχύουν για τις συγκεντρώσεις του διοξειδίου του αζώτου (που εκπέμπεται από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας) «υπερβαίνονται συστηματικά και συνεχώς σε συγκεκριμένες περιοχές».

Δεύτερον, η Ιταλία δεν υιοθέτησε, από τις 11 Ιουνίου 2011, μέτρα για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις οριακές τιμές NO2 στις ίδιες περιοχές.

Η παράβαση σημειώθηκε στις αστικές περιοχές του Τορίνο, της Μπρέσια, του Μιλάνου, του Μπέργκαμο, της Γένοβας, της Ρώμης και της Φλωρεντίας.
Παρά τη μείωση των εκπομπών, τα επίπεδα ορισμένων ρύπων στην Ιταλία εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά, ιδίως στις αστικές περιοχές της κοιλάδας του Πόου, η οποία είναι μία από τις πιο κρίσιμες περιοχές στην Ευρώπη

Στον απόηχο της απόφασης των ευρωπαίων δικαστών, η Επιτροπή μπορεί τώρα να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία.