Το 90% της νέου ενεργειακού δυναμικού στην ΕΕ προήλθε από τις ΑΠΕ

Υπεράκτιο αιολικό πάρκο [Shutterstock]

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτέλεσαν το 90% του νέου ηλεκτρικού δυναμικού που προστέθηκε στην Ευρώπη το περασμένο έτος, ένδειξη της ταχείας απομάκρυνσης της ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα. Η εταίρος της Euractiv The Guardian αναφέρει.

Αλλά οι επικεφαλής της σχετικής βιομηχανίας εκφράζουν την ανησυχία τους για την έλλειψη πολιτικής στήριξης μετά το 2020, όταν οι δεσμευτικοί στόχοι της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λήγουν. Από τα 24.5GW της νέας παραγωγικής ικανότητας σε όλη την ΕΕ το 2016, το 21.1GW (86%) προέρχεται από την αιολική, την ηλιακή, τη βιομάζα και την υδροηλεκτρική ενέργεια. Αυτή η εξέλιξη ξεπέρασε το ορόσημο του 2014 όταν το αντίστοιχο ποσοστό των ΑΠΕ ήταν το 79% της νέας συνολικά παραγόμενης ενέργειας. Για πρώτη φορά τα αιολικά πάρκα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του παραγωγικού δυναμικού, όπως δείχνουν στοιχεία της WindEurope.

Η αιολική ενέργεια άφησε πίσω της τον άνθρακα για να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη μορφή παραγωγής ενέργειας μετά το φυσικό αέριο της ΕΕ, αν και λόγω του ότι η αιολική δεν μπορεί να δίνει συνεχές ρεύμα, ο άνθρακας εξακολουθεί να καλύπτει σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες της ΕΕ. Η Γερμανία εγκατέστησε το μεγαλύτερο σε όγκο δυναμικό αιολικής ενέργειας το 2016, ενώ η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Λιθουανία όλες έπιασαν νέα επίπεδα ρεκόρ στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων.

Το συνολικό δυναμικό που προστέθηκε ήταν αυξημένο κατά 3% σε σχέση με το 2015, αλλά μια σημαντική αύξηση στα υπερβατικά αιολικά πάρκα – τα οποία είναι δύο φορές πιο ακριβά, σε σχέση με τα χερσαία – τα οποία συνδέονται με τη Βρετανία ανέβασε τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα σε  όλη την Ευρώπη στο ποσό ρεκόρ των 27,5 δισεκατομμύριων €.

Το μεγαλύτερο έργο ήταν το αιολικό πάρκο Gemini στα ανοικτά των ακτών της Ολλανδίας, το οποίο συνδέθηκε με το δίκτυο τον περασμένο Φεβρουάριο και θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, με την ολοκλήρωση του μέσα στο 2017. Το Gemini ακολουθείται σε μέγεθος από δύο άλλα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυτό της Γερμανίας Gode Wind 1 και 2 δυναμικού 258MW, και της Ολλανδίας Westermeerwind δυναμικού144MW.

«Ο συνολικός αριθμός αιολικών πάρκων για την ώρα είναι επαρκής, και το ύψος των επενδύσεων βρίσκεται σε καλό σημείο», δήλωσε ο Giles Dickson, διευθύνων σύμβουλος της WindEurope. «Αλλά από την μακροπρόθεσμη προοπτική, μόνο επτά από τις 28 χώρες της ΕΕ έχουν σαφείς πολιτικές [για την αιολική ενέργεια] για την περίοδο μετά το 2020.

«Σήμερα διαπιστώνουμε μικρότερη πολιτική δέσμευση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σχέση με πέντε ή και ακόμα τρία χρόνια σε όλα τα κράτη μέλη». Παρά το γεγονός ότι η εγκατεστημένη ισχύς της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη ανέρχεται σε 153.7GW, εξακολουθεί να είναι ένα σχετικά μικρό κλάσμα των συνολικών 918.8 GW της συνολικής ισχύος στην ΕΕ. Η βιομηχανία ελπίζει ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξής της θα προέλθει από την πλήρωση του κενού, καθώς οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν παλαιές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής καύσης άνθρακα για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να κάνει από το 2025.

«Η ΕΕ δεν ασκεί μεγάλη πίεση στις χώρες να κλείσουν τις παλαιές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα» δήλωσε ο Dickson. Η νέα έκθεση της WindEurope, 2016 European Statistics, σκιαγραφεί την εικόνα μιας Ευρώπης όλο και πολύ διαιρεμένης αναφορικά με την αιολική ενέργεια.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, οι οποίες από κοινού οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των νέων αιολικών πάρκων τη δεκαετία του 2000, σήμερα ανέρχονται σε ένα μικρό κλάσμα των νέων εγκαταστάσεων. Η Πολωνία πέρυσι πέρασε ένα νόμο ο οποίος περιορίζει το πόσο κοντά οι ανεμογεννήτριες μπορούν να είναι σε κτίρια, βάζοντας εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη τους.

Το αποτέλεσμα είναι ένας ολοένα και πιο μικρός αριθμός χωρών ο οποίος προωθεί σημαντικά την αιολική ενέργεια. Η Γερμανία, η οποία έχει ήδη τρεις φορές περισσότερη αιολική ενέργεια από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, εγκατέστησε το 44% του νέου αιολικού δυναμικού της Ευρώπης το περασμένο έτος. Ο Dickson δήλωσε ότι η βιομηχανία αιολικής ενέργειας θα πιέσει για μεγαλύτερη υποστήριξη αναφορικά με την ένταξη της στα εθνικά σχέδια για την κλιματική αλλαγή, τα οποία τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του έτους.