Την επόμενη εβδομάδα η υπογραφή του μνημονίου για τον «ελληνικό αγωγό»

turkish_stream_route_gazprom 1

Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την κατασκευή του «ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου. Αυτό υποστηρίζει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, το οποίο επικαλείται σχετική δήλωση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Υπενθυμίζεται ότι για «ελληνικό αγωγό» μίλησε πρώτος ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας  στις κατ ιδίαν συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα για την κατασκευή του νέου αγωγού Turkish Stream. Για το έργο ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, πέρα από την Τουρκία, η Σερβία, η Ουγγαρία αλλά και η ΠΓΔΜ.

«Αυτή τη στιγμή το πλαίσιο και οι όροι της συμφωνίας βρίσκονται υπό επεξεργασία. Οι επακριβείς χρόνοι της υπογραφής προς το παρόν δεν έχουν προσδιοριστεί», είπαν  στο πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι κύκλοι του ρωσικού υπουργείου. «Προχωρήσαμε στις συνομιλίες. Το μνημόνιο θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα, η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί», ανέφερε συνομιλητής από την ελληνική πλευρά, επικαλούμενος δήλωση του κ. Λαφαζάνη. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο το μνημόνιο θα υπογράψει από ρωσικής πλευράς ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ και με αυτό θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσουν συγκεκριμένες συνομιλίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.

Το κόστος της κατασκευής του ελληνικού τμήματος του νέου «Νότιου» αγωγού εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ και θα εκτείνεται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τα σύνορα με τη FYROM, από όπου θα επεκταθεί περαιτέρω μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας έως την Αυστρία, σύμφωνα με τη ρωσική «Gazprom». Ο αγωγός θα κατασκευαστεί «από ιδιωτικές εταιρείες και θα είναι πλήρως σύμφωνος με τη νομοθεσία της ΕΕ. Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», γράφει το ΡΙΑ-Νόβοστι επικαλούμενο ελληνικές πηγές. Σημειωτέον ότι ερωτηθείς για το θέμα προ λίγο ημερών, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είχε σημειώσει ότι ελλείψει συγκεκριμένων πληροφοριών δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί, ωστόσο υπενθύμισε ότι η κατασκευή του πρέπει να γίνει σε σεβασμό με την κοινοτική νομοθεσία.

Προς το παρόν, κατά τις ίδιες πηγές, είναι άγνωστο ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν στην κατασκευή, αλλά μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι και ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι τελικοί όροι του σχεδίου θα διευθετηθούν κατά τις περαιτέρω διαβουλεύσεις, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό πρακτορείο.

Euractiv με ΑΜΠΕ

φωτο από Gazprom