Συμμαχία ΕΕ, Κίνας και Καναδά για την κλιματική αλλαγή

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Maroš Šefčovič [European Commission]

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μιλώντας στη EURACTIV.com λίγο πριν αναχωρήσει για την Κίνα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση, Maroš Šefčovič, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να εργαστεί προς την κατεύθυνση επίτευξης των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Ο Šefčovič θα βρεθεί στο Πεκίνο της Κίνας, όπου θα συμμετάσχει στη δεύτερη υπουργική συνάντηση για την εκδήλωση Mission Innovation και στην 8η υπουργική συνάντηση για την καθαρή ενέργεια. Είπε ότι οι δύο εκδηλώσεις σχετίζονται μεταξύ τους και ότι λαμβάνουν χώρα σε μια «πολύ σημαντική στιγμή», γεγονός που δίνει στην Επιτροπή, μαζί με την Κίνα, τον Καναδά και άλλους συμμετέχοντες, την ευκαιρία να αποδείξουν ότι θέλουν να επιταχύνουν την εξάπλωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο Šefčovič τόνισε ότι εκτός από τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις, θα προωθηθεί περαιτέρω η πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συμφώνου των Δημάρχων. Μια συνάντηση στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του μήνα, με όλες τις μεγάλες οικονομίες και ηπείρους να εκπροσωπούνται σε επίπεδο δημάρχων, δήλωσε ο Šefčovič. Αυτό, κατά τα λεγόμενά του, θα δημιουργήσει μια πολύ σημαντική πλατφόρμα στην οποία οι πόλεις, καθώς και Πολιτείες των ΗΠΑ, θα διασφαλίσουν ότι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ερωτηθείς με ποιον τρόπο θα προωθηθεί το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Δημάρχων, είπε ότι είναι σε εξέλιξη η συνεργασία με τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg, και με τη Christiana Figueres, σύμβουλο της αποστολής 2020, για να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα όπου όχι μόνο Το Σύμφωνο των Δημάρχων, αλλά και οι πόλεις υπό διαφορετικές ομπρέλες, όπως η Σύμπραξη των δημάρχων, στις οποίες συμμετέχουν κυρίως αμερικανικές πόλεις, καθώς και άλλες παρόμοιες οργανώσεις.

Ο Šefčovič τόνισε ότι σε πολλές πτυχές, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση ή οι νέοι περιβαλλοντικοί κανόνες για τη βιομηχανία, οι οργανώσεις δημάρχων ή πόλεων είχαν μεγαλύτερη μόχλευση και αρμοδιότητα από τις εθνικές κυβερνήσεις και ότι είναι «πολύ ειλικρινείς στην επιθυμία τους να αλλάξουν την κατάσταση». Καθώς οι δήμαρχοι δέχονται καθημερινά την πίεση των πολιτών, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στο Σύμφωνο των Δημάρχων είχαν προετοιμάσει σχέδια βιωσιμότητας που υπερβαίνουν τους στόχους των εθνικών κυβερνήσεών τους, δήλωσε ο Šefčovič.

Ο Šefčovič είπε ότι βασικά όλες οι αμερικανικές εταιρείες δεσμεύτηκαν για τη συμφωνία του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένου του κολοσσού πετρελαίου ExxonMobil. «Στην Κίνα έχουμε πλήρη δέσμευση από την πλευρά τους ότι θα διπλασιάσουν τις επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία στον τομέα της καθαρής ενέργειας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναμένεται επίσης ότι η Κίνα θα ορίσει έναν δήμαρχο στο συμβούλιο του Παγκόσμιου Συμφώνου των Δημάρχων. Επίσης, ανέφερε ότι η συνεργασία για το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) συνεχίζεται, ότι η ΕΕ μοιράζεται τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες της και ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται πολύ.

Ας ελπίσουμε, είπε, η Κίνα θα εισάγει ένα ETS παγκόσμιας κλίμακας. Η φιλοδοξία της ΕΕ ήταν να συνδέσει όλα τα συστήματα ETS στον κόσμο, ανέφερε.

 

Η τριμερής συμμαχία ΕΕ-Κίνας-Καναδά

Ερωτηθείς αν πλέον μπορούμε να μιλάμε για μια κοινή ηγεσία ΕΕ-Κίνας για την κλιματική αλλαγή, ο Šefčovič είπε:

«Νομίζω ότι μια κοινή ηγεσία ΕΕ-Κίνας σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ σαφής και χαίρομαι που οι καναδοί φίλοι μας προσχωρούν επειδή είναι μια πολύ σημαντική χώρα από τη Βόρεια Αμερική».

Στο Πεκίνο, ο Šefčovič δήλωσε ότι θα συμπροεδρεύσει αρκετές συνεδριάσεις με τον κινέζο υπουργό Επιστήμης και Τεχνολογίας Wan Gang, καθώς και με τον Σουηδό Υπουργό Ενέργειας Ibrahim Baylan. Παρόμοιες εκδηλώσεις αναμένεται να διοργανωθούν το επόμενο έτος στην Ευρώπη από τις σκανδιναβικές χώρες και ένα χρόνο αργότερα ο Καναδάς αναμένεται να φιλοξενήσει μια αντίστοιχη εκδήλωση.

Είπε ότι η ΕΕ, η Κίνα και ο Καναδάς θα λειτουργήσουν ως ένα τρίο για να χτίσουν ένα κοινό πρόγραμμα. Η «αποστολή καινοτομίας» θα επικεντρωθεί στην έρευνα και στους νέους τρόπους παραγωγής καθαρής ενέργειας, ενώ η υπουργική επιτροπή ενέργειας θα επικεντρωθεί στον τρόπο εφαρμογής των τεχνολογιών που είναι ήδη διαθέσιμες.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Rick Perry, αναμένεται να παρευρεθεί στις συναντήσεις στην Κίνα. «Αν είναι δυνατόν, θα συναντηθούμε μαζί του και θα δούμε τι πιστεύει για αυτή τη νέα κατάσταση”.

X