Συμφωνία Λιθουανίας-Λουξεμβούργου για μεταφορά δεδομένων ΑΠΕ

[Robert Dackus/ Lithuanian Presidency]

Τα πρώτα κράτη μέλη της ΕΕ που συμφώνησαν τη μεταφορά στατιστικών δεδομένων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έγιναν η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο, την Πέμπτη (26 Οκτωβρίου), γεγονός που προμηνύει ότι το Μεγάλο Δουκάτο πιθανόν να επιτύχει τον στόχο του 2020. Ταυτόχρονα, η Εσθονία ελπίζει να προβεί σε παρόμοια συμφωνία, για να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της αναφορικά με την αιολική ενέργεια.

Το 2015, η Λιθουανία εκπλήρωσε το στόχο του 23% για την ανανεώσιμη ενέργεια το 2020, με τις ΑΠΕ να κατέχουν πλέον τουλάχιστον το 25,75% του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Αντίθετα, το Λουξεμβούργο δεν έχει ακόμη επιτύχει το στόχο του 11%, καθώς διαχειρίζεται μόνο το 5%.

Η Οδηγία της ΕΕ για τις ΑΠΕ (RED) επιτρέπει στα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε συμφωνίες μεταφοράς στατιστικών στοιχείων, βάσει των οποίων μπορεί να μετατοπιστεί ένα ορισμένο ποσό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα βιβλία μιας χώρας σε μια άλλη.

Η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο είναι οι πρώτες που επωφελούνται από αυτόν τον μηχανισμό, ενώ σε πρόσφατη έκθεση για την ενέργεια το Μεγάλο Δουκάτο αποκάλυψε ότι σκοπεύει να εκμεταλλευτεί αυτές τις συμφωνίες, προκειμένου να βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει το στόχο του 20% μέχρι το 2020.

ΕΕ: Ενισχύονται οι στόχοι περί προώθησης των ΑΠΕ για το 2030

Την επιθυμία των Ευρωβουλευτών να καταστούν οι στόχοι για τις ΑΠΕ περισσότερο φιλόδοξοι από την πρόταση που υπέβαλε η Κομισιόν, επιβεβαίωσε η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα (4 Αυγούστου).

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η ITRE …

Επί του παρόντος, πραγματοποιείται επικαιροποίηση της Οδηγίας RED και αναμένεται ότι ο μηχανισμός συνεργασίας θα διατηρηθεί στην αναθεωρημένη έκδοση, καθώς επιτρέπει στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία στην επίτευξη των στόχων τους.

Προωθεί μια μορφή αλληλεγγύης στην οποία οι χώρες με φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να επιλέξουν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη που έχουν λιγότερους πόρους στη διάθεσή τους.

Ο μηχανισμός δεν περιλαμβάνει την πραγματική μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας από τη μία χώρα στην άλλη, αλλά τα δύο μέρη συμφωνούν να μεταφέρουν μόνο στατιστικά στοιχεία.

Ο Γενικός Διευθυντής για την Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dominique Ristori, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «πρωτοποριακή συμφωνία» μεταξύ Λιθουανίας και Λουξεμβούργου, ζητώντας από τα κράτη μέλη να πράξουν το ίδιο, έχοντας υπόψη τους στόχους για την ανανεώσιμη ενέργεια του 2030.

H συμφωνία υπογράφηκε από τις δύο χώρες σε τελετή που έλαβε χώρα στο Βίλνιους την Πέμπτη (26 Οκτωβρίου), στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος της Λιθουανίας, Dalia Grybauskaitė και ο Μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου Henri.

Ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας, Žygimantas Vaičiūnasτο, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ένα από τα γεγονότα ιστορικής σημασίας για ολόκληρη την ΕΕ» και μια «πρακτική διμερή επιτυχία».

Συγκεκριμένα, η Λιθουανία συμφώνησε να μεταφέρει μέρος του ανανεώσιμου πλεονάσματος του 2018-2020 στο Λουξεμβούργο και τουλάχιστον 700GWh, με αποτέλεσμα να έχει κέρδος περίπου 10 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά έχουν ήδη διατεθεί για άλλα έργα και έρευνα για την ανανεώσιμη ενέργεια.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία και ελπίζει ότι τα έσοδα από τη μεταφορά θα επανεπενδύονται στην αιολική ενέργεια, προσθέτοντας στην υπάρχουσα χωρητικότητα της Λιθουανίας 500MW.

Περισσότερες συμφωνίες αυτού του είδους είναι δυνατές στο μέλλον, καθώς πολλές χώρες της ΕΕ παρουσιάζουν καθυστέρηση στην επίτευξη των στόχων τους για το 2020.

Το υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να συνεργαστεί με την Εσθονία και να υπογράψει άλλη μια συμφωνία με το Ταλίν στις αρχές του επόμενου μήνα, προσθέτοντας την πιθανότητα να επιτύχει τον στόχο του 2020. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.