Συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για μεταφορά φυσικού αερίου

Οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Γιώργος Λακκοτρύπης και Τάρεκ Ελ Μόλα. [Στέφανος Κουρατζής]

Ανοίγει ο δρόμος για τη συνομολόγηση εμπορικών συμφωνιών μεταξύ ενεργειακών εταιρειών για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού με συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα, στη Λευκωσία, οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί Γιώργος Λακκοτρύπης και Τάρεκ Ελ Μόλα.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Αιγύπτιο Υπουργό, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «υπογράψαμε τη πρώτη από μια σειρά συμφωνιών απαραίτητες για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο».

Ουσιαστικά, εξήγησε, «σήμερα υπογράψαμε την συμφωνία η οποία προνοεί ότι οι δύο χώρες θα σεβαστούν τις πρόνοιες των οποιωνδήποτε εμπορικών συμφωνιών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα».

Την ικανοποίησή για την υπογραφή της συμφωνίας εξέφρασε και ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν παρά την μεγάλη ανακάλυψη στο Ζορ της Αιγύπτου, η χώρα επιθυμεί να εισάγει το Κυπριακό φυσικό αέριο ανέφερε ότι αυτό επιβεβαιώνει η σημερινή συμφωνία.

Σε ερώτηση ως προς το πότε θεωρούν θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο από την Κύπρο στην Αίγυπτο ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα που προβλέπουν μέχρι στιγμής οι εταιρείες είναι μεταξύ 2020 – 2022, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις εταιρείες για επίσπευση του.

Στο πλαίσιο των επαφών του στη Λευκωσία, ο Αιγύπτιος υπουργός θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στις 11:30π.μ.