Συγκρούσεις μεταξύ ακτιβιστών και επενδυτών για την κατασκευή του τερματικού σταθμού για LNG στη Σλοβακία

Σύμφωνα με την εταιρία Verejné prístavy το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντικατάσταση του πετρελαίου ως καυσίμου για τα πλοία. [EPA / Lex van Lieshout]

Ακτιβιστές της Greenpeace Slovakia και άλλοι οργανισμοί διαμαρτυρήθηκαν για την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στη Μπρατισλάβα, με τους επενδυτές να υποστηρίζουν ότι ο τερματικός σταθμός θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα κάνει την ναυτιλία πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την εταιρία Verejné prístavy -έναν από τους επενδυτές του έργου- το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντικατάσταση του πετρελαίου ως καυσίμου για τα πλοία.

Ο τερματικός σταθμός LNG αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να κατασκευαστεί στο λιμάνι της Μπρατισλάβα, κοντά στο κέντρο της πόλης.

Αλλά αυτή δεν ήταν η πρώτη διαμαρτυρία απέναντι στο έργο. Οι διαμαρτυρίες, μάλιστα, κορυφώθηκαν τον Ιούνιο.

Ο επενδυτής αναμένει να ξεκινήσει τα έργα μέσα στο επόμενο έτος. Ο τερματικός σταθμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026 και να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές αντέδρασαν απέναντι στην πιθανότητα ο τερματικός σταθμός να είναι ενεργός για 20 έως και 40 χρόνια, με το επιχείρημα ότι δεν εξυπηρετεί τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

X