Στο στόχαστρο των ΑΠΕ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Γερμανίας

Μετά από χρόνια σταθερής ανάπτυξης, η επέκταση της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία σχεδόν σταμάτησε μετά το 2017, κυρίως λόγω διοικητικών δυσκολιών στον σχεδιασμό αλλά και νομικών εμποδίων. [EPA-EFE/MAURITZ ANTIN]

Οι συγκρούσεις μεταξύ των οικολόγων και των υποστηρικτών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν επιβραδύνει την επέκταση των έργων της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, αναφέρει το Clean Energy Wire (CLEW). Η πρόσφατη αναθέρμανση της κόντρας αυτής έρχεται εν όψει των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό πολιτικού συνασπισμού μετά τις γερμανικές εκλογές.

Μια διαμάχη σχετικά με την επέκταση της αιολικής ενέργειας και την προστασία της άγριας ζωής στο δυτικογερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας οδήγησε την Ένωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του κρατιδίου (LEE) να οργανώσει διαδήλωση κατά της Γερμανικής Ένωσης Προστασίας της Φύσης και Βιοποικιλότητας (NABU), σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Η Ένωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (LEE), στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται εταιρείες αιολικής ενέργειας, υποστηρίζει ότι ορισμένες οργανώσεις με πρόσχημα την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος εμποδίζουν την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατηγορεί κυρίως τη NABU ότι δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, αναφέρει η ειδησεογραφική πλατφόρμα IWR για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η NABU απορρίπτει τους ισχυρισμούς. «Η NABU δεν είναι κατά της αιολικής ενέργειας», δήλωσε η πρόεδρος του κρατιδίου Heide Naderer. «Θέλουμε την περαιτέρω διεύρυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θέλουμε όμως να λαμβάνεται υπόψιν και η προστασία των ειδών [του οικοσυστήματος] της εκάστοτε περιοχής».

Η Naderer εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η κρίση της προστασίας των ειδών και η κλιματική κρίση «ανταγωνίζεται» η μία την άλλη.

Η κατασκευή περισσότερων από 100 έργων για ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος άνω των 500 μεγαβάτ έχει καθυστερήσει στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τη LEE. Η τελευταία μάλιστα προγραμματίζει διαμαρτυρία κατά της εν λόγω ΜΚΟ στο Ντίσελντορφ την Τετάρτη.

Η NABU εξέφρασε επίσης κριτική για τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης να εξαπλωθεί στις περιοχές της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας για την ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Για τη Γερμανία, η επιτάχυνση της διαδικασίας εγκατάστασης χερσαίων μονάδων αιολικής ενέργειας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας, ενώ το θέμα αυτό βρίσκεται παράλληλα στο επίκεντρο των συνομιλιών του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πρασίνων και των φιλικών προς τις επιχειρήσεις φιλελευθέρων (FDP).

Μετά από χρόνια σταθερής ανάπτυξης, η επέκταση της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία σχεδόν σταμάτησε μετά το 2017, κυρίως λόγω διοικητικών δυσκολιών στον σχεδιασμό αλλά και νομικών εμποδίων που παρουσίαζαν διάφορες ομάδες συμφερόντων ώστε να εμποδίσουν την κατασκευή, αναφέρει το CLEW.

«Δεν πρόκειται μόνο για την αντικατάσταση πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και σταθμών με άνθρακα… πρόκειται για την παραγωγή αρκετής επιπρόσθετης ενέργειας για την τροφοδοσία νέων βιομηχανιών σε αυτή τη χώρα», εξήγησε ο επίδοξος καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε ομιλία του στο συνέδριο του εμπορικού συνδέσμου χημικών, ορυχείων και ενέργειας IG BCE στις 27 Οκτωβρίου.

Τον πρώτο χρόνο, η νέα κυβέρνηση θα δρομολογήσει όλες τις νομικές αλλαγές, ώστε η Γερμανία να μην παρουσιάσει ενεργειακό έλλειμμα και να μπορεί να παράγει επαρκή ηλεκτρική ενέργεια, υποσχέθηκε.

Ο νέος γερμανικός συνασπισμός θα πρέπει επίσης να επιτύχει υψηλότερους κλιματικούς στόχους από τον προκάτοχό του, οι οποίοι ήταν οι εξής : κλιματική ουδετερότητα έως το 2045 αντί για το 2050 και μείωση των εκπομπών κατά 65% αντί για 55% πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.