Στη Ρωσία ο Ούγγρος ΥΠΕΞ για τις καθυστερήσεις των έργων για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Πρόσφατες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης υποδηλώνουν εσωτερικές κυβερνητικές εντάσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος παραγγέλθηκε από τη Rosatom το 2014 χωρίς διαγωνισμό και πρόκειται να κατασκευαστεί με ρωσικά κεφάλαια. [EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV]

Στη Μόσχα βρέθηκε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών για νέες συνομιλίες για πυρηνικούς αντιδραστήρες καθώς οι καθυστερήσεις φέρνουν πίσω το έργο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο συζήτησε για την επέκταση του πυρηνικού σταθμού Paks με τον επικεφαλής της Rosatom, της κρατικής ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας που είναι υπεύθυνη για το έργο, ανέφερε το Telex.

Ανακοινώνοντας την επίσκεψη στη σελίδα του στο Facebook, ο Σιγιάρτο είπε ότι “οι προπαρασκευαστικές εργασίες προχωρούν καλά” παρά το γεγονός ότι η κατασκευή των δύο νέων μπλοκ του εργοστασίου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και το εργοστάσιο δεν έχει ακόμη λάβει άδεια κατασκευής από την Αρχή Ατομικής Ενέργειας ( OAH), ανέφερε η Telex.
Ο εθνικός οργανισμός της Ουγγαρίας παρέτεινε την προθεσμία εξέτασης της αίτησης στις αρχές του μήνα και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες. Ο Σιγιάρτο επισήμανε ότι η παράταση δεν συνιστά καθυστέρηση.

Πρόσφατες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης υποδηλώνουν εσωτερικές κυβερνητικές εντάσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος παραγγέλθηκε από τη Rosatom το 2014 χωρίς διαγωνισμό και πρόκειται να κατασκευαστεί με ρωσικά κεφάλαια.

Το ρωσικό κράτος έχει χορηγήσει δάνειο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για το έργο ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.