Σταματά η Ουκρανία τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Η GTSOU, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα φυσικού αερίου της Ουκρανίας, δήλωσε ότι θα αναστείλει τις ροές μέσω της διαδρομής Sokhranivka από την Τετάρτη, δηλώνοντας «ανωτέρα βία». [GTSOU website]

Η Ουκρανία δήλωσε την Τρίτη (10 Μαΐου) ότι θα αναστείλει τη ροή φυσικού αερίου μέσω ενός σημείου διέλευσης, το οποίο, όπως είπε, παραδίδει σχεδόν το ένα τρίτο του καυσίμου που διοχετεύεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, κατηγορώντας τη Μόσχα για την κίνηση αυτή και λέγοντας ότι θα μεταφέρει τις ροές αλλού.

Η GTSOU, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα φυσικού αερίου της Ουκρανίας, δήλωσε ότι θα αναστείλει τις ροές μέσω της διαδρομής Sokhranivka από την Τετάρτη, δηλώνοντας «ανωτέρα βία», επικαλούμενη τη ρήτρα ότι όταν μια επιχείρηση πλήττεται από κάτι που ξεφεύγει από τον έλεγχό της.

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει το σταθμό συμπίεσης φυσικού αερίου Novopskov λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στις τεχνικές διαδικασίες», προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να μεταφέρει προσωρινά την επηρεαζόμενη ροή αλλού, στο φυσικό σημείο διασύνδεσης Sudzha που βρίσκεται σε έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Όμως η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού, δήλωσε ότι ήταν «τεχνολογικά αδύνατο» να μετατοπιστούν όλες οι ποσότητες στο σημείο διασύνδεσης Sudzha, όπως πρότεινε η GTSOU.

Η Ουκρανία παρέμεινε σημαντική οδός διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο σταθμός συμπίεσης Novopskov στην περιοχή Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές μαχητές λίγο μετά την έναρξη, από τη Μόσχα, αυτού που περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Πρόκειται για τον πρώτο συμπιεστή του συστήματος διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας στην περιοχή του Λουγκάνσκ, τη διαδρομή διαμετακόμισης για περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, δήλωσε η GTSOU.

Η GTSOU δήλωσε ότι προκειμένου να εκπληρώσει πλήρως τις «υποχρεώσεις διαμετακόμισης προς τους Ευρωπαίους εταίρους» θα «μεταφέρει προσωρινά μη διαθέσιμη δυναμικότητα» στο σημείο διασύνδεσης Sudzha σε έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Η Gazprom δήλωσε ότι έλαβε ειδοποίηση από την Ουκρανία ότι η χώρα θα σταματήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της διασύνδεσης Sokhranivka από τις 07:00 τοπική ώρα την Τετάρτη.

Η ρωσική εταιρεία δήλωσε ότι δεν είδε αποδείξεις ανωτέρας βίας ή εμπόδια για να συνεχίσει όπως πριν. Η Gazprom πρόσθεσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους αγοραστές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παροτρύνει τις χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια και έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων σε αντίποινα για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Τρίτης δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση της παγκόσμιας εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο «το συντομότερο δυνατό».

Είπε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε στενή επαφή με εταίρους σε όλο τον κόσμο για την αύξηση των ενεργειακών προμηθειών.