Σολτς: Η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για μια «ξαφνική» απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου

Όσον αφορά τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ο Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα εργαστεί επίσης για τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών εισαγωγών, αν και η πλήρης ανεξαρτησία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί. [European Union]

Η Γερμανία εργάζεται εδώ και καιρό για να προετοιμαστεί για την ημέρα που θα αποκοπεί «ξαφνικά» από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα θα μπορούσε σύντομα να σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, όπως έχει κάνει για την Πολωνία και τη Βουλγαρία, ο Σολτς είπε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό». «Ήδη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, αρχίσαμε να το κάνουμε. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε», πρόσθεσε.

Η Γερμανία είναι τώρα σε θέση να εξαρτάται σταδιακά λιγότερο από τον ρωσικό άνθρακα και να έχει πλήρη κατάργηση μέχρι το φθινόπωρο, είπε επίσης, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Γερμανία είχε αρχίσει να εργάζεται για να γίνει πιο ανεξάρτητη από τη ρωσική ενέργεια πολύ πριν από τον πόλεμο.

Όσον αφορά τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ο Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα εργαστεί επίσης για τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών εισαγωγών, αν και η πλήρης ανεξαρτησία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας για εξαγωγές ενέργειας και, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχει καταβάλει περίπου 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρωσία για ορυκτά καύσιμα, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του Φινλανδικού Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ήδη απέκοψε την Πολωνία και τη Βουλγαρία από το φυσικό αέριο της, καθώς οι δύο χώρες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, ανακοίνωσε η εταιρεία φυσικού αερίου την Τρίτη (26 Απριλίου).