Σλοβακία: πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου στη χώρα

Στο δεύτερο στάδιο, σχεδιάζεται η κατασκευή μονάδας παραγωγής υδρογόνου στην περιοχή. [Shutterstock/Drotyk Roman]

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Το ηλιακό πάρκο θα κατασκευαστεί από την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Σλοβακίας δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Jaslovenské Bohunice. Ο ηλιακός σταθμός θα έχει έκταση 425 στρεμμάτων, θα κοστίσει περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ και θα παράγει 58 μεγαβάτ ηλεκτρικής ισχύος. Πρόκειται για περισσότερο από το ένα δέκατο της σημερινής παραγωγής από όλους τους ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2025. 

Σε δεύτερο, μεταγενέστερο στάδιο, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου.

Η Σλοβακία παράγει επί του παρόντος περίπου 550 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακούς σταθμούς διάσπαρτους σε όλη τη χώρα. Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στη χώρα συνδέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με αμφιλεγόμενα δικαιώματα που χορήγησε η προηγούμενη κυβέρνηση του Ρομπερτ Φίκο και το κόμμα του SMER-SD. Ο Φίκο καθόρισε επίσης πολύ υψηλές εγγυημένες τιμές για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια, περίπου δέκα φορές υψηλότερες από τις τιμές της αγοράς. Ένα ακόμη πρόβλημα της ανάπτυξης ήταν η αποσταθεροποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που απορρέει από τη φύση της ηλιακής ενέργειας. Ως εκ τούτου, ηλιακοί συλλέκτες μπορούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να εγκατασταθούν μόνο στις στέγες των σπιτιών, επειδή δεν επιτρεπόταν η σύνδεσή τους με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει σιγά-σιγά τους κανόνες για τις νέες μονάδες ηλιακής ενέργειας. Η ηλιακή είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Πέρυσι, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ήταν 716 γιγαβάτ παγκοσμίως. Μέσα σε ένα χρόνο, η δυναμικότητα αυξήθηκε κατά 125 γιγαβάτ. Μετά την υδροηλεκτρική και την αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στον κόσμο. 

 

(Michal Hudec | EURACTIV.sk)