Σκρέκας: Πρόταση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση

«Η διαθέσιμη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα πρέπει κατά προτεραιότητα να διατεθεί για την υλοποίηση ενεργειακών διασυνδέσεων με τρίτες χώρες (π.χ. διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή)». (φωτογραφία αρχείου) [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL]

Σε συνέχεια της πρότασης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Κυβέρνηση απέστειλε επιστολή προς τους εκτελεστικούς αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Επίτροπο για την Οικονομία, την Επίτροπο Ενέργειας και την Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας και Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης ως συνέπεια της ουκρανικής κρίσης.

Στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη προηγούμενη Πέμπτη (24 Φεβρουαρίου) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην Έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες και δη στις τιμές της ενέργειας.

«Είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε, την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πλήξουν τις Ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Έκτακτης Συνόδου μία πρόβλεψη η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι «με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς, και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, απέστειλε σε συνέχεια της πρότασης του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, επιστολή προς τους εκτελεστικούς αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φράνς Τίμερμανς και Μαργκρέτε Βεστάγκερ στον Επίτροπο για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι , στην Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και στην Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας και Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, Μπάρμπαρα Πομπίλι.

Στην επιστολή του, ο κ. Σκρέκας ανέφερε συγκεκριμένες προτάσεις ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή, και όχι μόνο, κοινότητα εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία.

Ο κ. Σκρέκας προτείνει συγκεκριμένα, μέσω της επιστολής του, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση – EU Energy Crisis Solidarity Facility (ECSF). Σκοπός του μηχανισμού αυτού θα είναι «να στηρίξει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ιδίως τους πιο ευάλωτους και να περιορίσει την επιβάρυνση των οικονομιών των Κρατών Μελών από την ενεργειακή κρίση, η οποία εντείνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει ο υπουργός.

Τρόπος λειτουργίας του Μηχανισμού ECSF

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και έπειτα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ECSF θα μπορεί να χορηγεί προς τα κράτη-μέλη χαμηλότοκα δάνεια για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Το ύψος της χρηματοδότησης θα διαφοροποιείται ανά κράτος μέλος και θα καθορίζεται από την κατανάλωση ενέργειας ή από τα ετήσια έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τους. Τα δάνεια δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

Ως προς την αποπληρωμή των δανείων, η περίοδος αποπληρωμής θα είναι μεταξύ 12 έως 15 ετών και θα ορίζεται από το κάθε κράτος μέλος.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός κ. Σκρέκας, αναφέρει στην επιστολή του ότι «οι επενδύσεις που αφορούν στην ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών αποθήκευσης ορυκτών καυσίμων και θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, θα πρέπει να είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και δανεισμό από την ΕΤΕπ».

Τονίζει, μάλιστα, ότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για άλλες ενεργειακές επενδύσεις που θα ενισχύουν την αμυντική ικανότητα της Ευρώπης (π.χ. ενεργειακή αποδοτικότητα στρατιωτικών υποδομών, οχημάτων κλπ.)».

«Η διαθέσιμη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα πρέπει κατά προτεραιότητα να διατεθεί για την υλοποίηση ενεργειακών διασυνδέσεων με τρίτες χώρες (π.χ. διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή)», προσθέτει ο υπουργός στην επιστολή του.

Τελευταίες Εξελίξεις

Οι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ τη Δευτέρα (28 Φεβρουαρίου), το οποίο έχει ως αντικείμενο την κατάσταση της αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία.

«Παρουσιάσαμε σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την ελληνική πρόταση για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στόχος μας είναι η προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών και ειδικά η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις και να εντείνει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση. Είναι ξεκάθαρο πως οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτούν συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Στο Συμβούλιο εκφράσαμε, επίσης, την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά. Η θέση της Ελλάδας είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός μετά το πέρας του συμβουλίου.