Σκληρή επίθεση Σπυράκη σε Λαφαζάνη για ΔΕΗ και αγωγό Turkish Stream

gas_pipeline_36681414-800x500_c

Σφοδρή επίθεση κατά του Έλληνα υπουργού ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, εξαπέλυσε στην ολομέλεια της Ευρωβουλής η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, ισχυριζόμενη ότι με τις ενέργειές του θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή το ψήφισμα για την στρατηγικής ενεργειακής ασφάλεια ς της ΕΕ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ έριξε «καρφιά» κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εργάζεται για την Ενιαία Αγορά Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω ψήφισμα απορρίφθηκε εν τέλει από την ολομέλεια της Ευρωβουλής, με 315 ψήφους κατά, 277 υπέρ και 111 αποχές.

Γιατί απείχε από το ψήφισμα η ΝΔ

Οι Σοσιαλιστές υπερψήφισαν το ψήφισμα (τάχθηκαν υπέρ οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ) όπως και οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι, ενώ απείχαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από τη Νέα Δημοκρατία υπέρ ψήφισε μόνο ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ οι υπόλοιποι προτίμησαν την αποχή.

Κατηγορηματικό όχι στο ψήφισμα είπαν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.gr, η γραμμή του ΕΛΚ ήταν να ψηφίσει αποχή ή να καταψηφίσει το ψήφισμα, διότι οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι κατέθεσαν στην ολομέλεια τροπολογίες για το ψήφισμα σχετικά τη χρήση του fracking (υδραυλική ρωγμάτωση).

«Η χρήση της υδραυλικής ρωγμάτωσης στην Ένωση συνεπάγεται κινδύνους και αρνητικές συνέπειες για το κλίμα, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, και θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου της ΕΕ για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές», ανέφερε η τροπολογία που τελικά πέρασε και οδήγησε την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά να απορρίψει εξολοκλήρου το ψήφισμα.

«Η ευρωομάδα της ΝΔ τήρησε την γραμμή του ΕΛΚ και επέλεξε την αποχή διότι τα υπόλοιπα σημεία του ψηφίσματος είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ», είπε πηγή της ευρωομάδας της ΝΔ στην EurActiv.gr.

Πυρά κατά Λαφαζάνη για τον Turkish Stream

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, απέδωσε το αρνητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στις «ιδεοληπτικές τροπολογίες της Αριστεράς», παραλληλίζοντάς τες με την στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε σήμερα στο απαραίτητο πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ΕΕ, λόγω ιδεοληπτικών τροπολογιών της Aριστεράς. Είναι αυτές οι ίδιες ιδεοληψίες που οδηγούν στην κυβέρνηση στη χώρα μου την Ελλάδα, να αυξάνει την εξάρτηση από έναν και μοναδικό πάροχο της Ρωσία, εξαιτίας της ακραίας αριστερής ιδεολογίας του αρμόδιοι υπουργού Π. Λαφαζάνη», τόνισε.

Στη συνέχεια, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής άφησε αιχμές για τον αγωγό Τurkish Stream, τη νέα ενεργειακή προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, που σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάη είναι θέμα ημερών η υπογραφή της.

«Αλήθεια τι θα σημάνει για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, για την προμήθεια αερίου από πολλαπλούς προμηθευτές αν δεν προχωρήσει ο αγωγός ΤΑΡ και συνεχιστεί το παιχνίδι με τον Τurkish Stream για τον οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχουν κονδύλια;», διερωτήθηκε.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αντιτίθεται στα σχέδια της Κομισιόν για μια νέα Ενεργειακή Ένωση στην ΕΕ, καθώς τη θεωρεί επιζήμια για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

«Μία ενεργειακή ένωση που θα είχε ως άξονα τις αγορές και μόνο, μάλλον θα απέβαινε επιζήμια για την ενεργειακή ασφάλεια, το ενεργειακό κόστος και τους στόχους για μία όσο το δυνατόν μη ρυπογόνα παραγωγή ενέργειας σε όλες τις χώρες και στο σύνολο της ΕΕ» τόνισε την περασμένη εβδομάδα.

Συμπλήρωσε ότι μία ενεργειακή ένωση με αποκλειστική προτεραιότητα στις αγορές, «θα επέτεινε τις ήδη βαθιές ανισότητες στην ΕΕ, θα προκαλούσε μεγάλες στρεβλώσεις και ανισορροπίες, ενώ θα ενίσχυε την ολιγοπωλιακή συγκρότηση της αγοράς».

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

Παράλληλα, η Σπυράκη έθιξε και το ζήτημα της άρνησης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, κάνοντας ειδική αναφορά στη ΔΕΗ.

«Τι συνεπάγεται για την ενιαία αγορά ενέργειας και τελικά για την ενεργειακή ασφάλεια η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη μερική αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, η άρνηση να αυξήσει τη συμμετοχή των ιδιωτών μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να πληρώσει εντέλει τις οφειλές στους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας;», υπογράμμισε.

Πρόσφατα, σε αποκλειστική συνέντευξή της στην EurActiv.gr η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγερ, αναφέρθηκε στην κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «μονοπώλιο», που πλήττει τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία εν γένει.

«Ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ περιορισμένος. Αυτό επηρεάζει την παραγωγή και τη χονδρική πώληση, καθώς και την προμήθεια που φτάνει στους τελικούς καταναλωτές, το οποίο ουσιαστικά συνιστά ένα μονοπώλιο. Αυτά είναι άσχημα νέα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την οικονομία. Σαφώς, υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

>>Διαβάστε περισσότερα: Επίτροπος Ανταγωνισμού: Η Ελλάδα χρειάζεται μια ανεξάρτητη ΡΑΕ- Πρόωρες οι εικασίες για ΔΕΣΦΑ

 

EurActiv.gr | Σαράντης Μιχαλόπουλος