Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στο ΕΚ για την ενέργεια

[European Parliament]

Σε ψηφοφορία πρόκειται να τεθεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το νέο νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας που έχει πολώσει τις κύριες πολιτικές ομάδες.

Ειδικότερα, το S&D φαίνεται να υποστηρίζει το αίτημα του εισηγητή Adam Gierek για έναν δεσμευτικό στόχο 40%, ενώ οι συντηρητικές δυνάμεις αντιτίθενται, υποστηρίζοντας το 30% του Markus Pieper.

Παρόλο που ο κ. Gierek απολαμβάνει τη στήριξη της φιλελεύθερης ALDE και των Πρασίνων, ο κ. Pieper μπορεί να βασιστεί στην ομάδα ECR και στην ομάδα ENF, η οποία περιλαμβάνει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν.

Η ψηφοφορία στην Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας (ITRE) έρχεται σχεδόν τρεις μήνες μετά την ακλόνητη υποστήριξη της Επιτροπής Περιβάλλοντος με δεσμευτικό στόχο 40% στην υιοθετηθείσα γνωμοδότησή της.

ΕΚ: Πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο την Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση

Στην οριστικοποίηση του νομοθετικού κειμένου για την ενεργειακή απόδοση προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει της σημαντικής ψηφοφορίας στις 28 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η αντιπαράθεση των πολιτικών ομάδων υποδηλώνει ότι η έκβαση του αποτελέσματος είναι αβέβαιη.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωβουλευτές υπέβαλαν τις …

Markus Pieper εναντίον όλων

Από την πλευρά του, ο κ. Pieper υπερασπίστηκε τις συμβιβαστικές τροπολογίες του, οι οποίες αναθεώρησαν την πρόταση της Επιτροπής στον ίδιο βαθμό με τη στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι είναι σύμφωνες με την εκτίμηση επιπτώσεων που εξέδωσε η Κομισιόν.

Ωστόσο, η νέα ανάλυση της Επιτροπής, η οποία εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος της γραμματείας της επιτροπής βιομηχανίας, θέτει σε αμφιβολία αυτήν την απαίτηση, καθώς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πολλές πτυχές των τροπολογιών του κ. Pieper θα μειώσουν σοβαρά τη φιλοδοξία της αρχικής πρότασης.

Παραδείγματος χάριν, η ανάλυση υποστηρίζει ότι το σχέδιο του Ευρωβουλευτή να εκπληρώσει τις απαιτήσεις εξοικονόμησης ενέργειας για το 2021-2030, χρησιμοποιώντας τα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, θα έπληττε το “επίπεδο φιλοδοξίας” της Επιτροπής κατά 100%.

Σε περίπτωση περαιτέρω πρότασης για την απαγόρευση των εξαιρέσεων στο 35% και όχι στο 25%, θα προκαλέσει, επίσης, μείωση στο επίπεδο φιλοδοξιών κατά 13%. Παρόλο που η Επιτροπή αναγνώρισε ότι οι τροπολογίες του κ. Pieper αντιστοιχούσαν συνολικά στα επίπεδα της αρχικής πρότασης, διαπίστωσε ότι το σχέδιο του S&D προκαλούσε αύξηση κατά 68%.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής εξαπέλυσε δριμεία κριτική σε ΜΚΟ και περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν πιέσει για τον στόχο 40%, με την κατηγορία ότι διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις στο πλαίσιο μιας αθέμιτης εκστρατείας».

Σε σχετικό δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες, η ομάδα του ΕΛΚ επέκρινε έντονα την «ουτοπική προσέγγιση της εξοικονόμησης ενέργειας» του S&D, επιμένοντας ότι οι σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους «έπεσαν θύματα των λαϊκιστικών αγώνων των εξτρεμιστικών οργανώσεων που ασκούν πιέσεις στις ΜΚΟ». Πρόσθεσαν, ακόμη, ότι ο στόχος του 40% είναι απλώς “φαντασίωση”.

Μιλώντας στη EURACTIV την περασμένη εβδομάδα, η διευθύνουσα σύμβουλος της γαλλικής Engie, Isabelle Kocher, απηύθυνε έκκληση προς τους νομοθέτες να υιοθετήσουν στόχους για την εξοικονόμηση ενέργεια, οι οποίοι θα είναι «πολύ υψηλοί και δεσμευτικοί», εκφράζοντας την υποστήριξή της για το στόχο 40%.

Επιπλέον, ο στόχος 40% υποστηρίζεται και από την European Alliance to Save Energy, μια συμμαχία κορυφαίων επιχειρήσεων που περιλαμβάνει όμοιες με τις Veolia, Siemens, Philips Lighting και Danfoss.

Σε δήλωσή της, η συμμαχία προειδοποίησε ότι η μείωση του επιπέδου φιλοδοξίας κάτω από το 40% στην εξοικονόμηση ενέργειας «θα θέσει τους στόχους πολιτικής κάτω από την τρέχουσα πορεία βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και δεν θα έχει επιπτώσεις στο έδαφος».

Το ΕΛΚ επιβεβαίωσε εξέφρασε την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί με την ομάδα των σοσιαλιστών,  προτείνοντας «έναν δεσμευτικό στόχο μεταξύ 30% και 35%, ο οποίος έπρεπε να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα». Ωστόσο, το S&D απέρριψε την πρόταση.

ΕΕ: Αυξάνεται ο στόχος για την ενεργειακή απόδοση σε 40% μέχρι το 2030

Σε συμφωνία για αύξηση των προτεινόμενων στόχων της ΕΕ αναφορικά με την ενεργειακή απόδοση μετά το 2020 προχώρησαν οι Ευρωβουλευτές, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Μέλη της Επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ENVI) υποστήριξαν την αύξηση …

Τρία δις ευρώ το διακύβευμα

Την περασμένη εβδομάδα, το Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC) απέστειλε επιστολή στους Ευρωβουλευτές της επιτροπής ενέργειας, ζητώντας από την ΕΕ να υιοθετήσει ένα δεσμευτικό στόχο για την ενεργειακή απόδοση τουλάχιστον κατά 30%.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ομάδας, Stephanie Pfeifer, επανέλαβε το σημείο αυτό χθες, λέγοντας ότι ο στόχος θα «στείλει ένα σαφές και θετικό μήνυμα στους επενδυτές αρκετά γρήγορα, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ομοίως, οι ετήσιες υποχρεώσεις αποταμίευσης θα πρέπει να παραταθούν μετά το 2020 και οι φιλοδοξίες θα αυξηθούν πέραν του τρέχοντος επιπέδου του 1,5%».

Το IIGCC αντιπροσωπεύει κεφάλαιο αξίας άνω των 20 τρις ευρώ, ποσοστό που είναι έξι φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας.

Δεδομένου ότι οι συμβιβαστικές τροπολογίες του κ. Pieper υποστηρίζουν έναν μη δεσμευτικό στόχο 30% και είναι πολύ λιγότερο φιλόδοξες όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο του άρθρου 7 της Οδηγίας, η επιστολή του IIGC θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως έμμεση στήριξη της θέσης του S&D.

Μετά την ψηφοφορία, οι βουλευτές του ITRE θα κληθούν να δώσουν στον Adam Gierek την εντολή για τη διεξαγωγή τριμερούς διαλόγου. Απομένει να δούμε αν το S&D θα επιτρέψει στον κ. Gierek να διαπραγματευτεί μόνο εξ ονόματος του Κοινοβουλίου.