Σερβικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στον Turkish Stream

turkish_stream_route-800x500_c

«Η Σερβία ενδιαφέρεται κατ’ αρχήν για συμμετοχή στο έργο Turkish Stream, αν και τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο πρέσβης της Σερβίας στη Μόσχα Σλαβένκο Τέρζιτς.

Όπως αναφέρει στον ιστότοπό του ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ο Σέρβος πρέσβης ανέφερε ακόμη  ότι περί τα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου αναμένεται επίσκεψη στη Σερβία του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, στο πλαίσιο της οποίας, όπως εκτίμησε, θα συζητηθεί και το εν λόγω ζήτημα. Επεσήμανε ακόμη ότι η αναστολή του έργου κατασκευής του αγωγού South Stream, στον οποίο η Σερβία είχε εναποθέσει πολλές ελπίδες, προκάλεσε επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, το έργο κατασκευής του αγωγού «Turkish Stream» αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τον Απρίλιο υπήρξε συνάντηση για το θέμα μεταξύ των υπουργών  Εξωτερικών Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη, ενώ το ζήτημα  βρέθηκε και στο επίκεντρο των επαφών του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βαλντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Ο αγωγός, που ανακοινώθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο, θα αντικαταστήσει τον αγωγό South Stream και θα παρακάμψει την Ουκρανία, καθώς και τη Βουλγαρία, η οποία ήγειρε σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση του αγωγού South Stream.

Euractiv με ΑΜΠΕ

 φωτό από Gazprom