Ρουμανία: Εξετάζει πρόστιμα σε εταιρείες ενέργειας για τις αυξημένες τιμές

Η Ρουμανία ενέκρινε πέρυσι έναν νόμο που βάζει πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και αποζημιώνει τους καταναλωτές για τις αυξήσεις. [Shutterstock / Dragos Asaftei]

Η ρουμανική κυβέρνηση θα συζητήσει νέα μέτρα για να βοηθήσει τους καταναλωτές που πλήττονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά και μέτρα που θα αναγκάσουν τους προμηθευτές ενέργειας να επαναλάβουν τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί λάθος.

Η Ρουμανία ενέκρινε πέρυσι έναν νόμο που βάζει πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και αποζημιώνει τους καταναλωτές για τις αυξήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές, δεν περιελάμβαναν όλα τα νομοσχέδια τις διατάξεις του νόμου και η ρυθμιστική αρχή ενέργειας ANRE και η αρχή προστασίας των καταναλωτών ANPC έχουν ξεκινήσει ενέργειες ελέγχου σε μεγάλους προμηθευτές ενέργειας.

Ο υπουργός Ενέργειας Virgil Popescu συνέστησε σε όλους τους καταναλωτές που πιστεύουν ότι οι λογαριασμοί τους είναι αδικαιολόγητα υψηλοί να προσπαθήσουν πρώτα να διευθετήσουν το ζήτημα με τον προμηθευτή και μετά να ρωτήσουν την ANRE. Είπε ότι οι λογαριασμοί που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς δεν θα μπορούσαν να επιφέρουν κυρώσεις για τους πελάτες. Επιπλέον, είπε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει μια νέα αλλαγή στο νόμο την επόμενη εβδομάδα για να μπλοκάρει πιθανώς οποιαδήποτε αποσύνδεση κατά την περίοδο κατά την οποία θα λειτουργήσουν τυχόν προγράμματα αποζημίωσης.

Επιπλέον, για τους παραβάτες κατ΄επανάληψη που δεν εκδίδουν σωστά τους λογαριασμούς τους για αρκετούς συνεχόμενους μήνες, οι νέες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και πρόστιμα, ως ποσοστό των εσόδων, είπε επίσης ο υπουργός.