Ρωσία: H Δύση «αυτοπυροβολήθηκε» με τις ενεργειακές κυρώσεις

«Οι ενεργειακές προμήθειες αυξάνονται σταθερά: Η Κίνα ξέρει τι θέλει και δεν προκαλεί προβλήματα στον εαυτό της. Ενώ στα δυτικά της Μόσχας, η πολιτική που ακολουθείται είναι αυτοκτονική», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους. [EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV]

Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη (16 Ιουνίου) ότι η Δύση ουσιαστικά «αυτοπυροβολήθηκε» προσπαθώντας να περιορίσει τις εισαγωγές ενέργειας από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σιβηρίας, σε πλήρη αντίθεση με την Κίνα που αύξησε τις παραδόσεις ενέργειας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία – και η προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία ως τιμωρία για την εισβολή – έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των σιτηρών, του μαγειρικού ελαίου, των λιπασμάτων και της ενέργειας, ενώ η Ευρώπη έχει ορκιστεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η στρατηγική εταιρική σχέση της Ρωσίας με την Κίνα άντεξε στις προσπάθειες της Δύσης να σπείρει τη διχόνοια, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους κατέστρεψαν τη σχέση τους με τη Μόσχα.

«Οι ενεργειακές προμήθειες αυξάνονται σταθερά: Η Κίνα ξέρει τι θέλει και δεν προκαλεί προβλήματα στον εαυτό της. Ενώ στα δυτικά της Μόσχας, η πολιτική που ακολουθείται είναι αυτοκτονική», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους.

«Η Δύση απομονώθηκε από εμάς», είπε η Ρωσίδα Εκπρόσωπος.

Η ίδια χαρακτήρισε την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «αυτοκτονική» στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, με την οποία προμηθευόταν η Γερμανία από το αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου.

Σημείωση ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι διπλωματικοί πόροι της Ρωσίας έχουν ήδη απομακρυνθεί από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά προς την Ασία, την Αφρική και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λέει ότι οι σχέσεις με την Κίνα είναι οι καλύτερες που υπήρξαν ποτέ και επαινεί μια στρατηγική εταιρική σχέση που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της επιρροής των ΗΠΑ.

«Στρατηγική εταιρική σχέση»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις καταδικάζουν επανειλημμένα την απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία ως τον λόγο που οι σχέσεις με τη Δύση έχουν βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 – συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων κυρώσεων στη σύγχρονη ιστορία.

Ο Πούτιν από την άλλη, κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ταπείνωσαν τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και ότι απειλούν τη Μόσχα με τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο, δήλωσε στον Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης την Τετάρτη ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι πρόθυμες να συνεχίσουν να υποστηρίζουν η μία την άλλη σε θέματα που αφορούν βασικά συμφέροντα και μείζονες ανησυχίες όπως η κυριαρχία και η ασφάλεια, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κινεζικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Οι ηγέτες δήλωσαν ότι οι ρωσοκινεζικές σχέσεις βρίσκονται σε πρωτοφανές υψηλό επίπεδο και βελτιώνονται συνεχώς», ανέφερε το Κρεμλίνο.

«Ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε τη νομιμότητα των ενεργειών της Ρωσίας για την προστασία των θεμελιωδών εθνικών συμφερόντων της απέναντι στις προκλήσεις για την ασφάλειά της που δημιουργούνται από εξωτερικές δυνάμεις», συμπλήρωσε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, βέβαια, ισχυρίζεται πως η Δύση πλέον βρίσκεται σε μια μάχη με αυταρχικές κυβερνήσεις όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Τόσο Ρώσοι όσο και Κινέζοι αξιωματούχοι, όμως, υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν την πρόκληση της προσαρμογής σε έναν κόσμο όπου σύντομα δεν θα είναι πλέον η κυρίαρχη υπερδύναμη.