Προσπάθεια προσέγγισης των περίκλειστων κρατών- η ΕΕ εξετάζει την παροχή επιπρόσθετης βοήθειας

Τα μέτρα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης δέσμης νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά η έγκριση του νομικού κειμένου χρειάζεται ακόμη συμφωνία σχετικά με το μέγεθος της επένδυσης. [EPA-EFE/Vivien Benko Cher / Hungarian PM's Press Office]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει στα περίκλειστα κράτη της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερα χρήματα για την αναβάθμιση των πετρελαϊκών υποδομών, σε μια προσπάθεια να τα πείσει να συμφωνήσουν σε ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε τη Δευτέρα (9 Μαΐου) πηγή από την ΕΕ.

Τα μέτρα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης δέσμης νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά η έγκριση του νομικού κειμένου χρειάζεται ακόμη συμφωνία σχετικά με το μέγεθος της επένδυσης, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι ένα άλλο σημείο εμπλοκής είναι οι ανησυχίες της Κύπρου σχετικά με την προτεινόμενη απαγόρευση της πώλησης ακινήτων σε Ρώσους.

Το αλισβερίσι μετά την υποβολή του αρχικού εγγράφου κυρώσεων από την Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα καθυστέρησε την έγκριση και το κείμενο έχει ήδη αναθεωρηθεί μία φορά για να προσπαθήσει να κερδίσει τους σκεπτικιστές.

Το νέο κείμενο καταργεί την απαγόρευση των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο

Μια νέα εκδοχή, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση, είναι πιθανό να άρει την απαγόρευση για τα δεξαμενόπλοια της ΕΕ που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, μετά από πιέσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, δήλωσε η πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Ωστόσο, οι εταιρείες της ΕΕ θα εμποδίζονται να προσφέρουν ασφαλιστικές και άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου παγκοσμίως, πρόσθεσε η πηγή, σημειώνοντας ότι στο σημείο αυτό η αρχική πρόταση θα παραμείνει αμετάβλητη.

Ενώ τα περισσότερα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως το ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, η Ουγγαρία – οι πιο έντονοι επικριτές του νέου πακέτου κυρώσεων – έχει ήδη επιτύχει εξαίρεση μέχρι το τέλος του 2024, όπως και η Σλοβακία, ενώ η Τσεχική Δημοκρατία θα έχει μέχρι τα μέσα του 2024.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμενόταν να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στη Βουδαπέστη για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής.

Οι τρεις χώρες είναι τα μόνα ανατολικά κράτη της ΕΕ που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και, ως εκ τούτου, κινδυνεύουν με μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις από την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι οι ανησυχίες τους είναι δικαιολογημένες και εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να δαπανήσουν περισσότερα από τα εξ αρχής προγραμματισμένα για την αναβάθμιση και την επέκταση των αγωγών που θα παραδίδουν πετρέλαιο από άλλες χώρες της ΕΕ.

Η πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει το μέγεθος της επένδυσης, αλλά σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπολογιστεί σε δισεκατομμύρια ευρώ, μάλλον πολύ λιγότερο.

Η ΕΕ, μάλιστα, παρακρατεί 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ για ανάκαμψη μετά τον covid της Ουγγαρίας λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου, ενώ διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Βουδαπέστη μπορεί να προσπαθεί να συνδέσει τις συνομιλίες για το εμπάργκο πετρελαίου με την εκταμίευση των δεσμευμένων κονδυλίων.

Απορρίπτοντας αυτό το ενδεχόμενο, η πηγή δήλωσε ότι θα παρασχεθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για επενδύσεις σε αγωγούς και ότι εξακολουθεί να υπάρχει συζήτηση για το αν τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων πετρελαίου στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, πολλά από τα οποία μπορούν επί του παρόντος να επεξεργαστούν μόνο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Βουλγαρία έχει επίσης απειλήσει να ασκήσει βέτο στο εμπάργκο πετρελαίου εάν δεν λάβει και αυτή παραχωρήσεις, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι η χώρα που βρίσκεται απέναντι από τη Μαύρη Θάλασσα έχει λιγότερα διαρθρωτικά ζητήματα και οι κίνδυνοι για την ενεργειακή της ασφάλεια θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με άλλους τρόπους.

Κύπρος

Το άλλο ανοιχτό θέμα αφορούσε την Κύπρο, όπου πολλοί Ρώσοι έχουν επενδύσει σε ακίνητα, κάτι που η ΕΕ θέλει να απαγορεύσει με τις νέες προτάσεις.

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με νομικά ζητήματα που θα επέτρεπαν συμβιβασμό σε αυτό το θέμα, δήλωσε η πηγή.

Η απαγόρευση της ασφάλισης και άλλων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο θεωρείται πιθανό σοβαρό εμπόδιο για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα και άλλους εμπορικούς εταίρους εκτός της ΕΕ, αλλά δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματική θα είναι.

«Έθνη με λιγότερο αυστηρά πρωτόκολλα κυρώσεων μπορεί να είναι σε θέση να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο χρησιμοποιώντας τη δική τους ναυτιλιακή σημαία και τις δικές τους εθνικές ασφαλιστικές ρυθμίσεις», δήλωσε ο Μάρκους Μπέικερ, παγκόσμιος επικεφαλής ναυτιλιακών και εμπορευματικών μεταφορών της ασφαλιστικής εταιρείας Marsh.