Πορτογαλία: η δημοπρασία ηλιακής ενέργειας κάνει παγκόσμιο ρεκόρ

Η τεράστια δημοπρασία ηλιακής ενέργειας στη Πορτογαλία έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ, με μία από τις 24 άδειες να έχουν πωληθεί για 14,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα (Mwh), δήλωσε την Τρίτη (30 Ιουλίου) ο υπουργός Ενέργειας Joao Galamba.

Από τους φορείς που αρχικά ανταγωνίστηκαν για τη δημοπρασία 1.150 μεγαβάτ (MW), υπήρξαν 13 νικητές, δήλωσε ο Galamba, χωρίς να αποκαλύψει ονόματα. Μια πηγή εξοικειωμένη με το θέμα, δήλωσε ότι υπήρξαν διάφοροι ευρωπαίοι παίκτες μεταξύ των νικητών, αλλά η πορτογαλική EDP and Galp δεν τα κατάφερε.

Η πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negocios ανέφερε ότι η Iberdrola της Ισπανίας κέρδισε επτά από τις 24 διαθέσιμες άδειες και ότι η γαλλική Akuo κέρδισε 370 megawatts (MW).

Με βάση τις τοποθεσίες όπου θα εγκατασταθούν οι ηλιακές εγκαταστάσεις, διεξήχθησαν δημοπρασίες όπου οι νικητές θα ήταν αυτοί που θα προσέφεραν τις υψηλότερες εκπτώσεις στο τιμολόγιο υποβολής προσφορών των 45 ευρώ MWh.

«Αυτή η πρώτη δημοπρασία στην Πορτογαλία ήταν επιτυχημένη», δήλωσε ο υπουργός στο Reuters. «Υπήρχαν τεράστιες εκπτώσεις και, εκτός από την επίτευξη των χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη, χτυπήσαμε νέα παγκόσμια χαμηλά».

Πέρυσι, η Solar Power Europe ανέφερε σε έκθεση της ότι οι χαμηλότερες προσφορές σε δημοπρασίες ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως πραγματοποιήθηκαν στην Ινδία για το ποσό των 16,7 ευρώ MWh.

Είναι η μεγαλύτερη δημοπρασία αδειών ενέργειας στην Πορτογαλία και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το διπλάσιο της τρέχουσας εγκατεστημένης χωρητικότητας ηλιακής ενέργειας στη χώρα.

«Η δημοπρασία αυτή δείχνει ότι η ενεργειακή μετάβαση, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, όχι μόνο μπορεί να επιταχύνει έντονα τις επενδύσεις και τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στην Πορτογαλία, αλλά μπορεί να γίνει σε πολύ χαμηλές τιμές», πρόσθεσε ο υπουργός.

Το χαρτοφυλάκιο ενέργειας προσελκύει την προσοχή των κρατών μελών στην ΕΕ

Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι η εξασφάλιση μιας «καλής θέσης» στην επόμενη Επιτροπή αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της Ursula von der Leyen προκειμένου να γίνει επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ.

X